Painoin lajitteluhatun nappia - olisinko uskonut ?

Eräällä pienellä on lajitteluhattu kirjastossa. Niille, jotka kaipaavat lisäinfoa, kerrottakoon että lajitteluhatulla oli tärkeä tehtävä koulussa, Tylypahkassa, missä se päätti, mihin ryhmään kukin lapsi kuului - vuosituhannen vaihteen seudulla huimaa suosiota saavuttaneessa Harry Potter-maailmassa mennään.

Olen lukenut Harry Potterini - taisin käydä ostamassa kirjat ensimmäisestä painoerästä silloin, kun ne tulivat myyntiin. 


Olin kirjastoissa huomannut, että Potter-faneille, lapsille, järjestettiin erilaisia tapahtumia, missä lajitteluhattu oli yksi ohjelmanumero - ja miten tosissaan lapset/nuoret ottivat hatun päätöksen, mihin kirjoista tuttuun neljään ryhmään kirjastotädin pitelemä hattu kenetkin laittoi. Silloin luulin, että kirjastotäti sen päätöksen teki ja laittoi mm. vaaleatukkaiset mm. Slytheriniin, sarjassa olleen vaaleatukkaisen ryhmän johtajan mukaan.

Nuoret jakaantuivat neljään ryhmään ja kuulin ohimennen keskustelua, miten "hattu" oli onnistunut toteuttamaan kenenkin käsityksiä ja toiveita siitä, mihin ryhmään koki kuuluvansa. Siellä kuului myös lauseita, että enpä olisi uskonut, että kuulun tähän ryhmään.

Ryhmäthän ovat  Gryffindor, Hufflepuff, Slytherin, Ravenclaw ja erinomaiseksi kerrotun Jaana Kapari-Jatan suomennoksen ryhmien nimet Rohkelikko, Puuskupuh, Luihuinen ja Korpinkynsi. Kirjan nimihahmon Harry Potterin ja hänen parhaiden kavereidensa ryhmä oli tietysti Rohkelikko eli Gryffindor.

*****

Kun tunsin Potterin tarinan, tunnistin lajitteluhatun, ulkonäön, muodon, tiesin "jutut" sen nähdessäni. Hattu tuli itseäni vastaan erään pienen lapsosen kotona. Otin hatun käteeni. Pikkuinen painoi siinä olevaa nappia ja naureskeli, että se puhuu. Taisin kuulla, että se sanoi tälle pojalle Rohkelikon - ja mielestäni se oli oikea valinta - ajattelin, että se sopii hänelle.

No. Sitten painoin itse sitä nappia. Ääni puhui englantia ja oli aika "räkäinen", ei mitenkään ystävällinen, hekotteleva. Se sanoi jotakuinkin näin, experienced mind, Ravenclaw - kokenut mieli, Korpinkynsi.

Aiheuttihan se itsessäni tietysti jonkinlaisen reaktion, hämmästyneenkin. Lapsessa aiheutti vain naurua. Sitten siirryimme muihin, pientä lasta enemmän kiinnostaviin asioihin. 

Mutta, niin - olisinko uskonut?


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Onnea nikkaroimassa

Syvällä skutsissa

Kakkua juhlahetkiin