Keitetään sämpylät ennen paistamista

Tuli vastaan uusvanhaksi paljastuva sämpyläresepti. Jo 60-luvulla sämpylöitä kypsennettiin näin. Siitä on kyllä todettava, että tulee hyvät sämpylät !

Juteltuani reseptistä tätini kanssa hän kertoi nuoruudessaan - ennen minun lapsuuden aikaani ja kenties varhaislapsuuteni aikana - tehneensä sämpylöitä samaan tapaan.

Ensimmäinen edellytys kotitekoisten sämpylöiden onnistumiselle on hyvän taikinan valmistaminen. Taikinasta, missä aineiden suhteet -  jauho, kohotusaine, rasva, nesteet, siemenet, raasteet ym. - ovat tasapainossa keskenään, saa leivottua hyvät sämpylät. Katso auringonkukka-siemensämpylöiden resepti leivotaan sivulta.  

Toinen ratkaiseva vaihe on kohotus. Siihen tämä valmistusmenetelmä tuo apua. Hyvä taikina kohoaa parhaiten liinan alla lämpimässä paikassa. Nytkin taikinaa kohotetaan, mutta tässä valmistusprosessissa kokkaaja näkee kohoamisen ihmeen läheltä. Ensin kertaalleen kohotettu taikina kuitenkin vaivataan leivonta-alustalla jauhojen avulla. Alla olevassa kuvassa taikinaa vaivatessa vuoronperään molemmin käsin, pöydälle muodostui sydämen kuva rytmikkäiden eri suuntaan suuntautuneiden liikkeiden vaikutuksesta.


Kun taikinaa oli riittävästi vaivattu, jaoin sen neljään osaan ja pyörittelin pyöreiksi sämpylöiksi ja laitoin ne kohoamaan liinan alle lämpimään.



Nyt pääsemme tähän uusvanhaan sämpylöiden valmistuskeinoon, joka näkyvästi kohottaa jo kohonneita sämpylöitä lisää.

Valmistelemme kattilan, johon sopii vettä helposti parisen litraa. Tätini kertoo käyttäneensä vedessä suolaa, you tube-ohjeessa käytetään ruokasoodaa ja itse käytin leivinjauhetta. Joskus tulevaisuudessa tulen kokeilemaan tarvitseeko keitinvesi mitään lisäainetta.

Kuten tästä varmasti on jo selvinnyt tarkoituksena on keittää sämpylöitä ennen paistamista uunissa. Keitettäessä hiljaa kiehuvassa vedessä sämpylät kohoavat hyvin sekä ne muodostavat hieman rapean pinnan.

Tätini kertoi, että sämpylöitä keitettiin suolavedessä sen aikaa, että ne saivat hieman pintaa. Tube-ohjeessa annetaan keittoaika, 35 s, ja itse laskin mielessäni 30:een.

Vesi lämmitetään kiehuvaksi ja siihen lisätään jotain mainituista aineista, suolaa, soodaa tai leivinjauhetta. Kattilaan nostetaan pari sämpylää - niin monta, kuin mahtuu vierekkäin - ja niitä käännellään muutamaan kertaan keittämisen aikana. 

Sämpylät nostetaan pois kattilasta ritilän päälle. Kun kaikki sämpylät on kiehutettu, niihin voidaan terävällä veitsellä viiltää koristekuviot ja niiden päälle ripotellaan esim. siemeniä koristeeksi. Tämän jälkeen sämpylät paistetaan uunissa kypsiksi kohtuullisessa lämmössä. Katso resepti tämän blogin leivotaan sivulla juustokakun ja omenaisen omenapaistoksen jälkeen.


You tube -ohje




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Onnea nikkaroimassa

Syvällä skutsissa

Vappuaskartelu - Vappuhuiskat ja kukat - Tee se itse