Valmistellaan joulua

Joulu on meille suomalaisille tärkeä juttu. Tiedä vaikka olisimme se maailman jouluisin kansa. Kun miettii kaikkia niitä valmisteluja, mitä teemme monin tavoin, huomaa miten joulu kytkeytyy osaksi elämäämme kenties jopa enemmän kuin oivallammekaan. Ja onhan sitten vielä se Korvatunturin valkopartainen herra puurokauhaa heiluttavine muoreineen ja ahkerine tonttuineen. Vai liekö nykykuvastossa pukin muorilla enää kauha kädessä, ehkä siellä on 6G-laitteet ja automatisoidut keittiöt, lahjapajat ja poimuajoon kykenevä reki. Lahjasäkinkin on täytynyt tietty olla kautta aikojen sukua Eka Vekaran housuille, minne mahtuvat kaiken maailman lasten lahjat - tiedättehän sen Mikin kaverin Aku Ankasta. Ja mitä siihen tulee, että pukki se vaan ehtii kaikkien maailman lasten ja aikuistenkin tykö, taisi Kari Väänänen taannoisessa elokuvassa hieman vilkutella Einsteinin suhteellisuusteoriaa tähän tapaan; jos reki ylittää valon nopeuden, on perillä ennen kuin on lähtenyt. Kyllä se meidän pukki osaa!

Nyt kun erityisesti joutuu miettimään joulua ja sen merkitystä itselle, näkee sen paremmin. Joulun saaga, tarina on vahva. Kasvatamme lapsemme siihen pienestä pitäen. Joulu on salaperäinen, siinä on taikaa. Joulu irrottaa arjesta, nostaa tavallisen yläpuolelle, se on pyhä. Joulu yhdistää luontoon, se yhdistää ihmiset, eläimet, satuolentoina pidetyt ja se on henkinen, hengellinen. Valmistamme joulun itsellemme, perheellemme, suvullemme, ystävillemme, mutta myös lemmikki- ja kotieläimille. Koristamme joulupuun, ripustamme sen latvaan tähden, joka johdattaa meitä symbolisesti ja muistuttaa meitä ehkä toisinaan unohtumaankin päässeestä tarinasta yli 2000 vuoden takaa. Silloin viisaat seurasivat tähteä, saapuivat sen johdattamana pienen vastasyntyneen luokse, joka nukkui seimessä.

Toivon, että tänäkin jouluna tietäjät osaavat seurata tähteä, joka vie viattomuuteen, puhtauteen ja näyttää valon ja se valo säteilee meille kaikille tuoden luottamusta, rakentaen siltoja, lisäten välittämistä ja hyvän tekemistä. Joulun pukit ovat kiireisemmät kuin koskaan. Ne piipahtavat vain ovilla tai ohimennessään jättävät kuistille lahjasäkin. Tontut lienevät ahkeroineet entiseen tapaan tai jopa itsensä ylittäen. 

Kodeissa on siivottu, leivottu, vaihdettu liinoja, suunnitetu ruokalistoja, pohdittu uusia ruokakokeiluja perinteikkäiden rinnalle. Työpäivät taukoavat monilla, toiset työskentelevät osan joulusta ja jotkut kokonaan. Lahjoja on suunniteltu, hankittu ja vielä hankitaan. Paketteja on pyöräytelty, nimiä kirjoiteltu, jokunen kuva niistä jaettu jo someenkin. Ylimmälle hyllylle, minne lapset eivät yllä - tai viitsi katsoa - on piilotettu lahjakätkö. 

Joulu on siitä hauska, että se tarjoaa erilaisia roolileikkejä meille kaikille - joulu on varmasti vanhin suomalainen roolileikki. Saat olla tonttu, pukin tärkeä apulainen ja itse joulupukki oville kolkuttamassa, kun viet joulutervehdyksiä tutuille tai sitten olet se pukki, joka tuo ja jakaa lapsille lahjat. Ja tietysti jo mainittu pukin muori. Lisäksi on tiernapojat. Kuinka moni meistäkin on silloin kouluaikana ollut esittämässä tiernapoikien joulutervehdystä ? ... ja me toivotam, onnellista ja hyvää joulua !


Tähän kuvaan sisältyy pieni tarina. Tonttutyttö käy kuusimetsän suojassa hoitamassa lauhkeita lampaita. Puissa kasvaa pitkiä naavapartoja. Lunta on kevyesti satanut kuusten ylle ja sitä on hieman lampaiden pörröisissä turkeissakin. Sydämet sykkivät lämpimästi, kun tonttutyttö hoitaa hyvin lampaitaan. Meille kristityille lampailla on erityinen merkitys. Siellä missä on lauhkeita lampaita, asiat ovat hyvin. Erityisesti tänä jouluna olkaamme lauhkeita ja epäitsekkäitä lampaita.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Onnea nikkaroimassa

Syvällä skutsissa

Vappuaskartelu - Vappuhuiskat ja kukat - Tee se itse