Kakkua juhlahetkiin

Viime aikoina olemme saaneet harjoittaa sosiaalista etäisyyttä ihan riittävästi. Niinpä ajattelin lähettää virtuaaliset kakkuterveiset kaikille ja erityisesti heille, ketä en ole tavannut pitkiin aikoihin. Lähetän terveisiä kaikille sukulaisille, ystäville ja tuttaville. Joulukuussa on monia syntymäpäiviä, muutamat ja omatkin nimipäivät ja tämä itsenäisyyspäivä. Siinä on monta syytä leipoa kakku.

Kakkuleipurina en erikoisesti voi kehua mitenkään tekeväni kakkuja usein - oikeastaan melko harvoin. Kuitenkin kai vispilä pysyy kädessä ja reseptejä on internet pullollaan. Innostun uudesta ja olen kokeilunhaluinen. Jo pidemmän aikaa oikeastaan olen ollut kiinnostunut tekemään juustokakun ja aivan tietynlaisen sellaisen. Olen vain odotellut sopivaa syytä.

Tarkoituksenani on tehdä raidallinen juustokakku - kaksivärinen. Yksinkertaisuuden vuoksi päädyin "vain" kahteen väriin. Tämä on ensimmäinen kokeilu, joten ei sekoiteta soppaa - siis kakkua - liikaa.



 

Mutta millä ohjeella, millä reseptillä puuhaan ryhtyisin. Olin vilkuillut useampiakin reseptejä, mutta mikään niistä ei ollut kuiskaillut korvaani, että tätä voisi kokeilla. Niinpä päätin kirjoittaa hakukoneen hakukenttään kaksi sanaa: paras juustokakku. Mitäpä sitä nyt muuta kannattaakaan... Jotenkin niistä vastauksista löytyi yksi resepti, jota päätin katsoa. Sivu oli maikkarin leivontanurkan sivu , mutta kuten parhaat matkat yleensä ovat monipolvisia ja tapahtumarikkaita, niin tästä matkani juustokakun äärelle vasta alkoi.

 



 

Opin, että olin osunut - ei enempää eikä vähempää - kuin maailman parhaaksi väitetyn juustokakun reseptin äärelle. Amerikkalainen sivusto  kertoo kyseessä olevan New Yorkilainen juustokakku, minkä aluperäinen resepti on mestarileipuriksi mainitun Dorie Greenspanin.

Resepti innosti minua, sillä uunissa käytettiin alhaista lämpötilaa - joissa tykkään itsekin kypsentää ruoat. Tuumasta toimeen. Tein kauppalistan, kävelin joulukuun alun tihkusateessa kauppaan ja keräilin sieltä tarvikkeet. Mitä enemmän reseptiin tutustuin, sitä enemmän aloin pitää siitä - onko sinulle koskaan käynyt niin ? Vain sellainen, joka todella rakastaa leipomista tai tekemistään, antaa sille aikaa - ja matalia lämpötiloja  ja sivuuttaa suorittamisen ja äkkiä valmiiksi saamisen. Mielestäni sillä tavalla houkutellaan myös maut esille.



Juustokakkuihin tulee aina yleensä keksimurupohja. Reseptissä käytettiin Digestive-keksejä. Sellainen ajatus putkahti kuitenkin mieleeni, että miksipä ei laittaisi jotain sellaista keksiä, mistä tykkää. Oikeastaan tykkään vain muutamista sellaisista kekseistä, missä ei ole suklaata. Tämä käyttämäni tumman ruskea täytekeksi - josta iroittelin täytteet pois - sisältää tietysti kaakaota.

Täytteeseen tulee tavallisia aineita, kuten kermaa, ranskankermaa ja tuorejuustoa. Alkuperäisessä reseptissä on käytetty cream cheeseä, mutta koskapa meillä ei juuri sitä valmistetta ole kai saatavilla, käytin tuorejuustoa. Jos olet innokas, cream cheeseä voi itsekin valmistaa täysmaidosta esim. sitruunan avulla.

Vuoan valmistelu oli oma operaationsa. Vuoan sisäpinnat suojasin leivinpaperilla. Ohjeessa vuoka sijoitetaan vesihauteeseen uuniin. Vuoan ulkopuolelle neuvotaan laittamaan kolme kerrosta foliota - tai muotoilemaan iso foliovuoka pyöreän irtopohjavuoan suojaksi. Folion tehtävänä on estää vettä menemästä vuoan sisään. Kakun valmistelun edetessä ja perusteellista ohjetta selvityksineen lukiessani tulin siihen päätelmään, että riitänee, mikäli  vesiastian sijoittaa uunin pohjalle. Siitä vesi höyrystyy uunin sisälle. Vesihöyryn tehtävänä on pitää kakku kosteana ja estää kakun pintaa halkeilemasta.

Innostavin, kutkuttavin ja kiinnostavin tekovaihe alkoi murupohjan sekä täytemassan valmistamisen jälkeen. Olin nimittäin suunnitellut tekeväni kakusta kaksivärisen. Erotin osan täytteestä ja lisäsin siihen väriaineeksi mustaherukkamehua. Sen jälkeen täytin vuokaa vuorotellen kahdella eri värisellä täytteellä. Olin nähnyt tästä useita videoita, joten tiesin, mitä tehdä. 


Täytteet kaadetaan vuoan keskelle siten, että uusi kerros valutetaan aina edellisen keskelle. Näin täytteet muodostavat kauniin raidoituksen kakkuun.

Kun vuoka oli täynnä ja täytettä hieman jo maisteltukin, oli jäljellä paistaminen. Kakun paistoaika on melko pitkä, noin 1,5 h johtuen matalasta lämpötilasta. Silloinkin on syytä katsoa, että kakku on hyytynyt keskeltä eikä hölsky enää valtoimenaan - hieman saa "tutista". Sen jälkeen kakkua haudutetaan uunissa vielä tunti uunin luukku pari senttiä raollaan. Kakun annetaan jäähtyä ja se viilennetään jääkaapissa vähintään neljä tuntia, mieluiten yön ylitse. Tämä on kakku, jota pääsee maistelemaan seuraavana päivänä.

Tämän - toivottavasti maineensa veroiseksi minunkin keittiössäni osoittautuvan - kakun myötä toivotan lämpimät onnittelut erityisesti kaikille päivänsankareille ja makoisat terveiset kaikille ! Toivottavasti tapaamme taas. Hyvää itsenäisyyspäivää !

Resepti tulee blogin osioon Leivotaan





 

 

Kommentit

  1. Huomennako saadaan nähdä kakku tarjottavana? Hyvää itsnäisyyspäivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää itsenäisyyspäivää ! Kakkua on nyt tarjolla ! Postaus julkaistiin jonkin verran toteutuksen jälkeen ... leivoin ja paistoin kakun lauantaina ja se nukkui yön yli sunnuntaihin, milloin laitoin kuorrutteen : D

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Onnea nikkaroimassa

Syvällä skutsissa