Joulun tortut

Miten helppo onkaan tekaista muutama torttu valmiista torttutaikinasta iltapalalle tai seuraavan päivän kahvitauolle. 


Samalla voi hieman leikkiä muodoilla. Joko osaat tehdä kukan tai enkelin ? Tiedätkö, miten saat vinoneliön ? Perinteiselläkin tähtitortun tai puolikuun muodoilla pärjää.


Enkeli-torttu leikataan neliöstä - kuten kaikki yllä olevassa kuvassa olevat mallit; enkeli, vinoneliö ja kaksi erilaista kukkaa. Neliön muotoisesta torttutaikinan palasta saa lukemattomia erinäköisiä muunnoksia sitä eri tavoin leikkaamalla, taittamalla ja muotoilemalla. Tässä muutamia esimerkkejä.

Enkeli-tortussa torttutaikinasta leikatun neliön kulmiin tehdään suorat viillot lähelle neliön keskustaa. Hillo, luumu- tai omenakanelihillo, laitetaan joko keskelle tai hieman keskiviivan yläpuolelle. Ylimmän leikatun kolmion molemmat kulmat käännetään keskelle. Sivuilla olevien molempien kolmioiden alimmat kulmat käännetään keskelle ja painetaan yhteen. Kuvassa enkelille hilloa levitetty essuksi.

Vinoneliötortussa leikataan taikinaneliön kahdesta vastakkaisesta kulmasta molempiin suuntiin poispäin lähtevät yhteneväiset viivat noin 1/2 cm päästä reunasta reunan myötäisesti lähelle toista kulmaa, mutta ei ylitse. Vastakkaisiin kulmiin muodostuvat 90 asteen kulman muodostavat leikkausviivat, jotka menevät lähes koko taikinan reunan pituudelta, molempiin päihin jää noin 1/2 cm:n leikkaamattomat alueet. Auki lenkeille leikatut kulmat käännetään neliön vastakkaisille puolille leikkausjäljen sisäreunoihin. Hillo laitetaan pikkuneliöön, joka muodostuu keskelle. Kuvassa taikinapyörällä leikattu pieni koristerengas hillon päällä.

Kuvassa alinpana oleva kukkatorttu on tehty saman idean mukaisesti kuin vinoneliötorttu - vain pieni ero leikkaustavassa - varsin erilainen lopputulos. Kukkatortussa neliön jokaiseen neljään kulmaan tehdään kulmista reunan suuntaisesti toisten kulmien suntaan noin 1/2 cm etäisyydellä neliön reunasta viillot, jotka pysähtyvät ennen neliön reunan puolta väliä, niin että viillot eivät kohtaa reunan lähellä keskikohdassa vastakkaisesta kulmasta tehtävän viillon kanssa. Sen sijaan kulmissa viillot kohtaavat toisensa siten, että kulmiin muodostuvat "lenksut" saadaan lopuksi käännettyä keskelle. Ensin kuitenkin hillo sijoitetaan tortun keskelle. Leikatut kulmat käännetään keskelle ja painetaan kiinni.

Kuvassa oikealla oleva kukkatorttu on tehty siten, että hillo on ensin laitettu neliön keskelle. Sen jälkeen hillo on suljettu taikinan sisään, reunat ja kulmat on yhdistetty ja leivottu toisiinsa kiinni. Kiinnityskohta jätetään alapuolelle, torttu muotoillaan pyöreäksi ja litistetään. Terävällä veitsellä leikataan ympyrän muotoiseen torttuun symmetrisesti vastakkaisille puolille yhteensä kahdeksan viiltoa. Sormin supistetaan syntyneiden terälehtien kärkiä, jotta saadaan niihin muotoa. Tällä suomalaisella  sivulla lisää malleja.


Yllä olevassa kuvassa on serkun leipoma joulutorttu - sekin on tehty neliöstä. (Kuvan oikeudet SH)

 

Minijoulutortut

Suupalan tai parin kokoiset minitortut on tehty siten, että torttutaikinaneliö (mistä tavallisesti tehtäisiin yksi normikokoinen torttu) on leikattu neljäksi pikku neliöksi ja ne on taiteltu tortuiksi ja lisätty hillo.

Kun on tehty erimuotoisia ja -kokoisia torttuja on aika astua askel eteenpäin. Sitten alkaa kokeellinen osuus ... jossa varmasti on kehittämisen varaa, mutta kerta se on ensimmäinenkin - ja monesti hauskin !

...koskapa kaapin hyllyllä on leivontaan tarkoitettua matcha-jauhetta .. (matcha on japanilaista vihreää teetä, joka on kerätty vaaleammista teepensaan lehdistä ja ne on jauhettu jauheeksi, se on tarkoitettu syötäväksi/juotavaksi kokonaan).

Katsotaan ensin muutama video, kerätään parhaat tai kiinnostavimmat ideat - ja sitten tedään - oma ratkaisu !

Otan muutaman levyn torttutaikinaa lämpenemään.

Matchalla saa vihreää väriä leivonnaisiin ja sitä tietysti pidetään hurrjan terveellisenä, antioksidantteja jne.

Miten saan matchan värin "torttuihin" ? Yksi vaihtoehto olisi sekoittaa sitä taikinaan ....Päätän kuitenkin tehdä taikinalevyn päälle levitettävää "tahnaa".  Sekoitan matcha-jauhetta creme fraiseen, koskapa sitä löytyy kaapista. Otan pari lusikallista creme fraisea, lisään noin 3 tl matcha-jauhetta sekä sokeria. Seuraavan kerran, jos teen näin, lisään seokseen luultavasti hieman vehnäjauhoa sitomaan nestettä. Hieman mietityttää matchan oma vahva kasvimainen (teemäinen) maku, mitenhän se tähän kompoon istuu - huoli pois - hyvin istui !

Kaulitsen torttutikinalevyt niin leveiksi kuin saan. Levitän matcha-seoksen tasaisesti levyille. Käärin levyt rullalle, taitan rullat keskeltä. Laitan ne pakastimeen - ainakin tunniksi.


Leikkaan vierekkäin olevista rullista hieman yli sentin paksuiset rullapalat. Litistän palaparin vierekkäin hyvin vehnäjauhotettuina kaulimen avulla litteiksi niin, että ne tarttuvat toisiinsa. Saan simpukan kuorten tyyliset tortunpuolikkaat. Ylemmän levyn ulkopinnalle painan veitsellä simpukan raitakuvioita. Laitan hilloa alemmalle levylle ja suljen reunat. Kohotan liinan alla, voitelen munalla ja paistan kypsiksi. (Simpukkakuvio olisi luultavimmin tullut paremmin esille ilman munalla voitelua.)


Ylläolevassa kuvassa matchalla raidoitetusta torttutaikinasta tehtyjä erilaisia pasteijoita ja torttuja.

Maistelu kertoo sen, että matcha ainakin tässä toimii hyvin. Luumuhillon maku on niin voimakas, että matcha ei paljon erotu, mutta omenahillon kanssa se hieman maistuu. Hyvää ainakin sellaiselle, joka matchan makuun on tottunut.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Onnea nikkaroimassa

Syvällä skutsissa

Vappuaskartelu - Vappuhuiskat ja kukat - Tee se itse