Leivotaan

Mustikkaleipäset - mustikkainen leipomus ilman sokeria

1 muki lämmintä vettä 
1/2 pussia kuivahiivaa
sämpylä- ja hiivaleipäjauhoja
pakastemustikoita
1 rkl kurpitsansiemeniä pilkottuna pieneksi
ripaus suolaa

Laita noin 3 dl jauhoja, hiiva ja vesi kulhoon, sekoita. Lisää jauhoja, jotta saat leipämäisen koostumuksen.

Lisää taikinaan mustikoita 1 - 2 dl ja sekoita hyvin. Lisää jauhoja tarpeen mukaan, sillä mustikoista irtoaa nestettä. Pidä taikina kohtuupehmeänä mutta kuitenkin leivottavana. 

Leivo haluamasi kokoisia leipäsiä suoraan leivinpaperilla suojatulle pellille.

Laita uuni ensin 50 ° C, anna leipästen kohota. Nosta lämpötilaa vähitellen 100 - 150 - 180° C. 
Paista kypsiksi. 

Vadillinen mustikkaleipäsiä
- rapea kuori -
herkkua sulavoin ja juuston kanssa


Kanelipulla ilman lisättyä rasvaa tai extrasokeria

1/2 pss kuivahiivaa
1 mukillinen vettä lämmitetty 42 ° C
1 kananmuna
2 reilua ruokalusikallista omenakanelimarmeladia
Vehnäjauhoja
Ceylonin luomukanelia.
Voiteluun 1 muna
Pinnalle hienoksi rouhittua mantelia


Laita kuivahiiva ja vehnäjauhoja kulhoon, lisää lämmitetty vesi. Sekoita. Lisää kananmuna ja sekoita. Lisää taikinan sekaan omenakanelimarmeladi. Sekoita ja vaivaa hyvin. Taikinan vaivaaminen auttaa sitkoa muodostumaan ja tekee valmiista pullasta muhkeamman sekä kimmoisamman. Pidä taikina pehmeänä, mutta leivottavana jauhojen määrää säätelemällä.

Kaulitse taikina ohueksi levyksi jauhotetulla pinnalla. Ripottele kaulitun taikinan päälle kanelia. Rullaa kaulittu levy kokonaan rullalle.

Leikkaa rullasta kolmion muotoisia paloja niin, että kolmioiden huiput jäävät ehjiksi. Käännä huippuosat ylöspäin. Jos haluat klassisia korvapuustityyppisiä pullia, paina huippuosat kahden vastakkaisen pikkurillin avulla pohjaan saakka.

Aseta pullat leivinpaperin päälle pellille. Voitele ne vatkatulla munalla. Ripottele pinnalle runsaasti rouhittua mantelia. Paista kypsiksi uunissa.


Viiden marmeladin joulutorttu - parhaat makupalat


Klikkaa kuvaa

Joskus tulee keksaisseeksi uutta yhdistämällä muutamia vanhoja tietoja toisiinsa - näin kävi tällä kertaa! Jokaisessa suupalassa voi olla oma maku!

Katso videolta, miten helppoa se on! Onko tämä uusi torttusuosikkisi!

Appelsiini, mansikka, vadelma, vihreä kuula, aprikoosi, pihlaja - tietysti tutut luumu ja omenakaneli - mikä vain paiston kestävä marmeladi sopii antamaan makua omalle joulutortullesi! Valmista joulutortut oman makusi mukaan!

Tällä leikkaus- ja taittelumallilla saat lisättyä viisi erillistä makua torttuun! Se on vieläpä helppoa!


****


Taatelikakku - helppo - testissä Soppa 365 hyväksi hehkutettu resepti - klikkaa kuvaa




Seurasin ohjetta muutoin, paitsi käytin vaniljasokerin sijasta 1 tl vaniljauutetta.

Kakku on helppotekoinen, ei tarvitse vatkata. Kakun kaikki ainekset voi sekoittaa samassa kattilassa, missä osa aineksista kuumennetaan ja pehmennetään. Maut tulevat parhaiten esiin muutamien päivien sisällä. Linkki alkuperäiseen ohjeeseen videon tiedoissa. Klikkaa kuvaa päästäksesi shorts-videoon.



Chorizo-leipärullat - klikkaa kuvaa



Video-ohje Chorizo-leipärullat


6. joulukuuta enkelitortut



Leikkaa torttutaikina kuvan ohjeen mukaan. Leivinpyörällä  saat koristereunan. 
Jaoin torttutaikinalevyn kahteen osaan, leikkasin kaikille tortuille omat ohuet koristesuikaleet. 
Lisäsin hilloa pään kohdalle. Taiton torttutaikinasta hupun, ja sen jälkeen käsien hihat keskelle.
Lisäsin hilloa käsipuuhkaksi. Kiersin koristesuikaleesta numeron kuusi ja asettelin sen hillomurun päälle. 
Voitelin kananmunalla ja paistoin kypsiksi.


Kaurapuuro uudella tavalla - piiraana uunissa !

6 dl kaurahiutaleita
Maitoa
2 munaa
1 - 2 tl leivinjauhetta
2 rkl sämpyläjauhoja
2 - 3 rkl pähkinärouhetta
(sokeria)
1 omena pieninä kuutioina
(sokeria ja) kanelia
1 1/2 dl mustikoita

Laita kaurahiutaleet kulhoon, lisää maitoa sen verran, että se juuri ja juuri erottuu hiutaleista. Anna imeytyä. Mikäli maito imeytyy kokonaan, lisää sitä vielä hiukan.
Leikkaa pähkinät (käytin "pekan" pähkinöitä eli pekaanipähkinöitä) rouheeksi ja lisää sekaan.

Riko kaksi munaa erilliseen kuppiin ja sekoita ne, sekoita leivinjauhe sämpyläjauhoihin, sekoita munien kanssa. Lisää 1 rkl sokeria, jos haluat. Lisää kaura-maito-pähkinäseokseen ja sekoita.

Kaada seos uunivuokaan.

Kuutioi omena ja mausta halutessasi sokeri/kaneliseoksella (Ceylonin kanelin sanotaan olevan terveellisempää kuin tavallinen kaneli). Mittaa mustikat. Lisää omenat ja mustikat päälle, paista kypsäksi.

Lopputuloksena kaurapuuromainen piirakka, maistuu myös seuraavana päivänä!

Kiitokset resepti-ideasta: https://youtu.be/3-t6_s79a1Y


Kaurapuuro uudella tavalla


Rouheiset skonssit

4,5 dl sämpyläjauhoja
1 rkl kaurarouhetta
2 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
2 rkl sokeria, luomu
Noin 125 g pehmentynyttä voita

2 luomumunaa
1,25 dl maitoa

Täytteet: esim. kanelin ja sokerin kanssa esikypsennettyjä omenakuutioita tai  mustikoita, suklaata jne.

Sekoita kuivat ainekset keskenään, sekoita kuiva-aineseos pehmeiden voikuutioiden kanssa hiekkamaiseksi seokseksi. Lisää maito ja kananmunat ja sekoita tasaiseksi. 

Halutessasi kaulitse taikina jauhojen avulla tasaiseksi 2 - 3 cm paksuksi levyksi ja ota siitä pyöreällä muotilla paloja - tai leikkaa veitsellä paloiksi. Skonssit paistetaan leivinpaperin päällä pellillä. Voit myös laittaa taikinaa muffinssivuokiin ja upottaa skonsseihin täytteitä, kuten esikypsennettyjä omenakuutioita, mustikkaa, suklaata ym. Jos haluat skonssimuffinsseista tasaisia, paina niitä tarvittaessa päältä jauhotetulla lasin pohjalla. Skonssit voi halutessaan voidella maidolla.

Jos teet skonssit ilman täytettä, ne voi tarjota esim. perinteiseen tyyliin mansikkahillon ja kermavaahdon/tuorejuuston kera. Maistuvat lämpiminä hyvin esim. teen kanssa.

Mustikkatäyte rouheisessa skonssissa



Skonssitaikinapohjainen omena-feta-piiras

Levitä skonssitaikinaa vuoan pohjalle. Laita päälle esikypsennettyjä omenalohkoja sekä hieman feta-juustoa. Suolaisen ja makean liitto. Sämpyläjaujot ja kaurarouhe antavat purutuntumaa - ja kuituja! Hiivaleipäjauhoista tehtynä skonsseista tulee pehmeämpiä.

Paista 150 - 170 ° C kypsiksi.

Omena-feta-päällyste skonssipiiraassa




Pikku kakku uuniin viidessä minuutissa

22 cm irtopohjavuoka leivinpaperilla suojattuna

2 munaa, luomu
2 rkl sokeria, luomu
2 rkl - 0,4 dl kaakaojauhetta
1,2 dl sämpyläjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 dl maitoa
0,5 dl kasviöljyä
Pakastemarjoja 1 - 1,5 dl
Valkosuklaata lastuina

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi. Lisää maito ja öljy. Sekoita kuivat aineet, jauhot, kaakao ja leivinjauhe, keskenään, lisää ja sekoita. Jos käytät kaakaojauhoa isomman määrän, saatat tarvita lisätä hieman maidon määrää. Lisää marjat seokseen. Laita taikina leivinpaperilla suojattuun vuokaan (22 cm tässä). 

Paista uunissa 150 ° C kypsäksi - voit kokeilla kypsyyttä työntämällä puutikun taikinasta läpi, jos tarttuu, paistamista pitää jatkaa, kunnes ei tartu.

Kun kakku on jäähtynyt, leikkaa päälle valkosuklaalastuja.

Nopea marja-suklaa-kakku


Ravintoplussat: marjat, sämpyläjauhot - kuitu, vähän sokeria kakussa - päällysteen voi halutessaan jättää pois.

***


Omenapiiras kuin kukka

Omenalohkot - taikina - kiisseli - omenasiivut - paisto

Kukkivan omenapiirakan teossa on muutama pikku vaihe, mutta piirakan teko käy vaivattomasti - lopputuloksena saa näyttävän kukkapiiraan!

28 cm vuoka  200 C  25 min

Suuria omenoita 2 - 3 kpl

    Keitetyt omenalohkot

1 - 2 omenasta poistetaan siemenkodat ja paloitellaan kattilaan, lisätään 
0,2 dl sokeria ja
2 - 5 tl ceylonin kanelia 
2 - 4 rkl vettä
keitetään pehmeiksi

Sitruunan mehua lisätään keittämisen jälkeen

       Taikina

2 kananmunaa
1,2 dl sokeria                                        
1 dl kasviöljyjä (esim. rypsi+oliivi)
vispataan keskenään punaisella merkityt

N. 4,1 - 4,8 dl jauhoja (kaurahiutale+sämpyläjauho+vehnäjauho) leipurin maun mukaisesti
1 tl leivinjauhe                        
jauhot sekoitetaan keskenään + lisätään vispattuihin, sekoitetaan taikina

Annetaan taikinan tekeytyä n. 20 min.

     Paksu vaniljakiisseli osanestemäärän suurustuksella

1/2 l maitoa kattilaan lämpenemään

2 munaa
1/2 dl sokeria                        munamaito aineksineen sekoitetaan erikseen
1 dl maitoa
1 tl vaniljauutetta

3 täyskukkuraa ruokalusikallista maissitärkkelystä lisätään ja sekoitetaan hyvin munamaidon joukkoon

Kun kattilassa oleva maito on lähellä kiehumista, munamaito ja siihen sekoitetut aineet, mukana maissitärkkelys, lisätään ohuena nauhana kattilaan koko ajan sekoittaen. Sekoitetaan ja keitetään kunnes paksuuntuu. Otetaan pois liedeltä.
Lisätään ennen vuokaan laittamista sitruunan mehua ja raastettua kuorta maun mukaan.

    Omenasiivut

1 suuri omena kuorineen
pestään, halkaistaan, poistetaan siemenkota
Juustohöylällä siivutellaan omenan molemmilta puolilta ohuita yhtenäisiä omenan korkuisia omenan puolikassiivuja.

    Paisto

Suojaa vuoka leivinpaperilla tai voitele ja korppujauhota se.

Taikina levitetään tasaisesti vuoan pohjalle ja nostetaan reunat.
Kattilassa keitetyttyihin omenalohkoihin lisätään hieman sitruunan mehua. Lohkot levitetään taikinan päälle.
Paksuun vaniljakiisseliin lisätään sitruunan mehua noin 1 rkl sekä raastettua sitruunan kuorta, sekoitetaan joukkoon. Kiisseli levitetään lohkojen päälle tasaiseksi kerrokseksi.
Juustohöylällä siivutetut omenaviipaleet asetellaan kiisselin päälle kukan muotoon.

Paistetaan 200 C noin 25 min tai kypsäksi. 
Halutessaa kypsän piirakan päälle voi ripotella sihdin avulla tomusokeria.
Kiitokset alkuperäisestä ideasta (jota muunnettu) https://youtu.be/4JDb4O2exkI

Kukkiva omenapiiras




Paistinpannussa paistettava omena-banaanipiiras
(intiaanisokeri, mutta ei kovin paljon)


5 - 6 omenaa lohkoina 
Loraus kasviöljyä 
Intiaanisokeria 
Ceylonin kanelia 
Sitruunan kuorta raastettuna 

2 munaa 
1/2 dl intiaanisokeria 
2 banaania soseutettuna 
1 1/2 dl vehnäjauhoja 
1/2 dl kaurahiutaleita 
1,2 dl maitoa 

Omenat lohkotaan ja laitetaan öljyyn paistumaan, pannulle lisätään intiaanisokeri ja kaneli. Omenat esikypsennetään melkein valmiiksi kannen alla. Lisätään reilu teelusikallinen raastettua sitruunan kuorta omenoihin. 

Taikina:  

Munat vaahdotetaan sokerin kanssa. Lisätään banaanit soseutettuina. 

Sekoitetaan kuivat aineet, jauhot, hiutaleet ja leivinjauhe, keskenään. Sekoitetaan sekaan. Lisätään ja sekoitetaan maito. 

Taikina kaadetaan esikypsennettyjen omenoiden päälle. Paistetaan, kunnes kiinteytyy. Paistos käännetään esim. leivinpaperin ja kannen avulla ylösalaisin. Paistetaan kypsäksi. Nautitaan kermavaahdon tai vaniljakastikkeen tai jäätelön ja suklaalastujen kanssa.



Ystävän sämpylät

3 dl sämpyläjauhoja
1/2 pss kuivahiivaa (5 - 7 g) 
1 tl sokeria
3 1/2 dl maitoa
 
3-5 dl sämpyläjauhoja
2 rkl auringonkukan siemeniä
1/2 tl suolaa
1 prk creme fraisea
1 pikku jääpalan kokoinen pala pakastettua pinaattia 
1/2 dl kasviöljyä

Auringonkukan siemeniä pinnalle, voi voidella vedellä, maidolla tai munalla.



Maito lämmitetään 42° C, kuivat aineet sekoitetaan keskenään ja lämmin maito lisätään ja sekoitetaan. Kohotetaan liinan alla lämpimässä paikassa 1/2 - 1 h.
 
Kohonneeseen taikinaan alustetaan sekaan lisää jauhoja, joihin suola on sekoitettu, lisätään loput aineet ja sekoitetaan löysähkö, mutta leivottava taikina.
 
Taikinaa vaivataan leivonta-alustalla jauhojen kanssa ja jaetaan se osiin. Taikinasta pyöritellään ohuehkoja ja pitkiä pötköjä, jotka taitetaan keskeltä. Taikinapötköjen molemat päät sujautetaan pötkön muodostaman lenkin sisään ja leivonnainen asetellaan sydämen muotoon.
 

 
 
Kohotetaan lämpimässä paikassa liinan alla - kohotessaan rakkauden lämmössä sydämestä tulee yhtenäinen. Voidellaan ja ripotellaan päälle auringonkukan siemeniä.
 
Paistetaan miedossa lämmössä kypsiksi.

 

Juustokakku (raidallinen - valinnainen)

Kakun voi valmistaa etukäteen - kakku parhaimmillaan kolmantena päivänään.

Paistoaika 1,5 h 150 ° C + jälkilämmöllä luukku raollaan1 h.

Vuoka 22 - 24 cm irtopohjavuoka

Pohja: 

175 - 230 g keksinmuruja, kuten digestive tms., määrä riippuu halutusta paksuudesta ja käytetyn vuoan pohjan halkaisijasta

30 g voita + 3 rkl rypsiöljyä

Täyte: 

800 g tuorejuustoa

3 dl sokeria

4 kananmunaa 

2 tl vaniljaextractia

1,5 dl creme fraisea

1,5 dl vispikermaa vispattuna

0,5 dl höyrykokomehua

(sitruunan mehua, valinnainen)

Valmistus:

Valmistellaan 22 - 24 cm irtopohjavuoka. Vuorasin vuoan leivinpaperilla. Laitoin arkin pohjan ja reunan väliin niin, että arkki tuli reilusti ulos. Lisäksi leikkasin leivinpaperista hieman vuokaa korkeammat suikaleet ja "liimasin" ne veden avulla vuoan reunoihin kiinni. Tarvitaan myös iso vati, johon laitetaan vettä jokunen sentti. Vesivati laitetaan uunin pohjalle. Veden täytyy riittää koko paiston ajaksi. Vesi tekee uunin sisäilmasta kosteamman ja sitä kautta kakusta mehevämmän - kakun pinta ei lohkeile.

Keksit hienonnetaan, esim yleiskoneella tai laittamalla ne suljettuun vahvaan muovipussiin ja murskaamalla ne piirakkapulikalla, kaulimella tai muulla tylpällä ja kovalla esineellä pussin lävitse.

Sulatetaan voita 30 g, lisätään 3 rkl öljyä. Rasvat sekoitetaan keksimurujen joukkoon. Seos laitetaan vuoan pohjalle, minne se painellaan esim. lasin pohjan ja lusikan avulla tiiviiksi kerrokseksi.

Vatkataan kerma ja 1 dl sokeria.

Laitetaan tuorejuusto kulhoon ja lisätään loput sokerin määrästä, vatkataan noin 4 min. Lisätään creme fraise, kananmunat, vaniljauute ja vaahdotettu kerma. Sekoitetaan hyvin sähkövatkaimella - voi tehdä myös yleiskoneessa.

Otan osan (noin 0,5 l) täytteestä ja lisään siihen väriaineeksi 0,5 dl vahvaa mustaherukkamehua. (Kakun voi tehdä myös ilman raidoitusta.)


 

Aloitan täytteiden laittamisen kulhoon. Ensin laitan valkoista täytettä niin paljon, että pohja peittyy. Kaadan valkoisen keskelle noin 5 cm ympyrän värillistä täytettä ja tämän keskelle taas valkoisen ympyrän. Vuorottelen värien kanssa kunnes vuoka täyttyy. Siistein lopputulos tulee, jos molemmat taikinat ovat kaatonokallisissa astioissa.
 

Käyttämäni vuoka oli 20 cm halkaisijaltaan. Vaikka vähensin alkuperäisestä reseptistä (joka 9", eli noin 23 cm vuoalle) valmistusaineiden määriä tämän reseptin mukaisiksi, täytettä jäi ylitse ja vuoka tuli hyvin täyteen. Vuoan reunoille laittamani leivinpaperit, jotka olin leikannut vuoan reunoja korkeammiksi kaiketi ohjasivat taikinan nousemaan uunissa suoraan, eikä mitään tullut yli. (Reseptin lopussa vinkki, miten ylimääräisen taikinan voi käyttää.)

Uunin lämpötila 150 ° C, paistoaika 1,5 h. Vesikulho uunin pohjalle ja kakkuvuoka melko alas ritilälle. Laitoin heti alussa vuoan päälle peitoksi leivinpaperia, suojatakseni pintaa. Täytyy huomata kuitenkin, että jos vuoka on hyvin täysi, kakku saattaa nousta paperiin saakka ja tarttua siihen.

Seuraamassani reseptissä kakkuvuoka suojataan usealla foliokerroksella ja vuoka istutetaan veteen ritilälle laitettavaan vesivatiin. Olin laittanut suositellut kolme kerrosta foliota suojaamaan irtopohjavuokaa veden imeytymiseltä vuoan sisään. Jätin foliot paikoilleen, vaikka päätinkin sijoittaa vesivadin uunin pohjalle. Luettuani ohjetta tulin siihen lopputulokseen, että vesi höyrystyy ihan riitävästi myös uunin pohjalla pitääkseen uunin ilman kosteana. Folioiden reunat tulivat reilusti vuoasta ylitse - päälle laittamani paperi oli näiden folioiden kannattelema.

Kakku ruskettuu melko paljon kaikista vuorauksista huolimatta. Kakkua pitää hieman heiluttaa, kun paistoaika tulee täyteen. Jos kakun keskikohta vielä iloisesti hölskyy, paistoa on jatkettava. Sen sijaan, jos se vain hieman tutisee, kakku on kypsä. 

Kakkua ei kuitenkaan vielä oteta uunista. Uunin luukun väliin laitetaan esim. lusikka, jotta uunin luukku jää raolleen 2 cm verran. Kakkua pidetään uunissa tällä tavalla vielä tunti.

Sen jälkeen kakku nostetaan huoneen lämpöön jäähtymään, minkä jälkeen se viilennetään jääkaapissa ainakin 4 h, mieluummin yön yli.

Kuorrute: Kuorruta kakku valitsemallasi kuorrutteella. 

Esimerkkireseptissä kuorrute on tehty 9":n vuokaan tehtyyn kakkuun seuraavasti creme fraisesta 4,75 dl, tomusokerista 35 g ja vaniljauuteesta 1 tl. Omassa versiossa käytin tummia keksimuruja pohjaan sekä tein suklaisen kuorrutteen.

Katso tästä kuva valmiista kakusta ja miten kakun teko eteni.

Vinkki: Jos täytettä jää ylitse - tai teet sitä tarkoituksella enemmän - saattaa olla, että pienellä virityksellä taikina muuntuu jäädyketaikinaksi. Lisäsin ylitse jääneeseen taikinaan puolukkasurvosta. Laitoin sen pieniin silikonivuokiin pakastimeen. Jos haluat maistella tämän netissä hyväksi kehutun juustokakun taikinasta puolukalla viritettyä jäädykettä, lisää taikinaan pieni määrä puolukkaa ja pakasta.

Alla olevassa kuvassa: valkoiseen taikinaan lisäsin puolukkaa. Etualalla olevan vuoan pinnalle pyörittelin puolukkasurvoksella punaisen ympyrän koristeeksi. Taustalla olevissa vuoissa puolukkaisen taikinan keskellä mustaheruukkamehulla värjätystä taikinasta pienet ympyrät, joiden keskellä tuoreet karpalot.



Omenanainen omenapaistos

Kiinnostuin tästä reseptistä, koskapa siihen tulee niin paljon omenaa!

20 cm vuoka

2 kanamunaa, luomu

1/2  dl + 1 rkl sokeria        vihreällä merkityt vatkataan hyvin

hyppysellinen suolaa

1/2 sitruunan mehu & kuori

15 g voita sulatettuna + 1 rkl kasviöljyä

1 dl maitoa                    sinisellä merkityt lisätään

1 dl jauhoja, esim vehnäjauhoja (+ mantelijauhoja)

1 tl leivinjauhetta

5 isoa luomuomenaa suikaloidaan, lisätään ja sekoitetaan

Valmistelin 20 cm vuoan, laitoin leivinpaperia pohjalle ja reunoille - kastelin vuoan reunoja kevyesti vedellä - sain leikkaamani leivinpaperisuikaleet ("liimattua") pysymään reunoilla pystyssä.

Rikoin kaksi luomukanamunaa, lisäsin sokerin ja siihen sekoittamani suolan. Vatkasin käsivatkaimella (hyötyliikuntaa!) sokerin, suolan ja kananmunat vaahdoksi.

Pesin sitruunan hyvin, raastoin sen puolikkaasta kuoren raastimen hienolla terällä. Irrotin sitruunan puolikkaasta mehun ruokalusikan avulla pyörittämällä sen terää puoliskon sisällä. Lisäsin vatkattuun taikinan.

Sulatin voin kattilassa ja annoin sen hetken jäähtyä, minkä jälkeen lisäsin sen öljyn kanssa taikinaan.

Lisäsin maidon, jauhot ja niihin sekoitetun leivinjauheen. Sekoitin kaikki taikinan kanssa sekaisin.

Kuorin omenat yksi kerrallaan ja suikaloin ne juustohöylää apuna käyttäen suoraan taikinan sekaan. Sekoitin omenasuikaleet lastalla taikinan joukkoon.

Laitoin omenaisen taikinan vuokaan. Painelin sen vuokaan tiiviisti. Laitoin pieniä voinokareita paistoksen pinnalle.

Paistoin kypsäksi 160 °C noin 1,5 h. Nostamalla paistolämpötilaa, paistoaika lyhenee. Paistoaika riippuu myös uunista. Asetin uunissa vuoan päälle folion kevyesti ja pidin sen siinä koko paistamisen ajan. 

Omenainen paistos suoraan uunista

Kiitokset reseptistä: https://m.youtube.com/watch?v=-xxCq6Z9jfg&list=PLtMtyAmNmi-spSfFpYjWrhp2cGKg_x_2c&index=12

 

Rapeakuoriset auringonkukka-sämpylät

Noin 4 kpl, tuplamäärät suluissa

4,5 dl hiivaleipäjauhoja (9,4)

0,4 dl auringonkukan kuorettomia siemeniä (0,6)

1 rkl kauralesettä (2 - 4)

1 rkl kaurahiutaleita (2 - 4)

1 tl pellavarouhetta (2 - 4)

1/4 pussi tuorehiivaa (noin 3 g ) (1/2 pussia)

1 tl suolaa (2)

2 tl sokeria (1 rkl)

2 dl mantelimaitoa (4 dl)

3 rkl öljyä (noin 0,4 dl)

Sämpylät kiehautetaan lyhyesti ennen paistoa. Silloin ne kohoavat lisää ja niille muodostuu hieman rapea kuori. Sämpylöiden kiehauttamiseen 2 l vettä + 1 tl leivinjauhetta, reikäkauha on tässä myös hyvä.

Valmistus: Mantelimaito kuumennetaan 42 asteeseen C. Kuivat aineet sekoitetaan sekä lisätään öljy. Lisätään kuumennettu mantelimaito. Sekoitetaan taikinaksi.

Kohotetaan 0,5 h lämpimässä paikassa liinan alla. Taikina otetaan leivinalustalle, missä hiivaleipäjauhojen kanssa se alustetaan. Annetaan nousta liinan alla siinä kymmenisen minuuttia.

Taikina leivotaan pitkäksi pötköksi, minkä jälkeen pötkö painellaan kämmensyrjällä muutaman sentin välein litteäksi. 

 


Pötkö kääritään rullalle ja rulla painellaan yhtenäiseksi taikinaksi. Tehdään uusi lyhyt pötkylä, joka jaetaan neljään osaan. Pyöritellään sämpylöiksi. Kohotetaan liinan alla.

Valmistellaan keittokattila, mihin laitetaan parisen litraa vettä. Lisätään 1 tl leivinjauhetta. Kuumennetaan liedellä.

Kun vesi kiehuu ja sämpylät ovat kohonneet, laitetaan niitä sen verran kuin kattilaan vieretysten sopii, esim. kaksi, kiehuvaan veteen. Käännellään usein. Keitetään noin 30 s (voi vaikka laskea mielessää 30:een..) ja nostetaan ritilän päälle reikäkauhalla valumaan. Keitetään loput sämpylät samalla tavoin.

Otetaan terävä veitsi ja tehdään sämpylöiden pinnalle kuvioviillot. Koristellaan esim. auringonkukan siemenillä.

Nostetaan koristellut sämpylät leivinpaperin päälle pellille. Paistetaan noin 175 °C, hieman yli puoli tuntia. Kiitokset reseptistä !



Pehmeä vuokaleipä täytteillä - Juu tuubista muokattu ohje

4 dl maitoa lämmitetään

Kuivat aineet sekoitetaan keskenään (yht. 7 dl + hiiva)

6,3 dl hiivaleipäjauhoja

0,5 dl sämpyläjauhoja

1,5 rkl hienoksi hakattua pähkinää

0,5 rkl ruokosokeria

0,5 - 1 tl suolaa

1 pss kuivahiivaa (11 g)

75 g luomuvoita sulatettuna

1- 2 rkl kasviöljyä

Täytteitä paineltaviin uriin:

Kylmäsavustettua lohta, tilliä, juustoa kuutioina ja raasteena, välimeren yrttejä, hieman omenaa

Voidellaan: 1 luomumuna, hieman kasviöljyä ja maitoa - seoksella. 

Urien paineluun kylmää vettä pikku kulhoon, missä sormet voi kastella.

Lämmitin maidon hiivan herättelemiseksi. Sekoitin kuivat aineet keskenään siten, että mittasin osan, 1/3, jauhoista, sekoitin niihin suolan, sokerin ja hiivan ja lisäsin lämpimän maidon. Lisäsin sulatetun ja vielä lämpimän voin. Lisäsin loput jauhot ja sekoitin pehmeän taikinan. Lorautin päälle kasviöljyä ja painelin sen avulla taikinan kevyesti kulhon pohjalle. Laitoin nousemaan liinan alle lämpimään paikkaan noin 10:ksi minuutiksi.

Valmistelin paistovuoaksi 28 cm irtopohjavuoan, vuorasin vuoan leivinpaperilla - vuoan voi myös voidella ja korppujauhottaa. Voi myös käyttää muuta laakeaa vuokaa.

Painelin hieman kädellä kohonnutta taikinaa ja lastan avulla pudotin sen paistovuokaan. Painelin pehmeän taikinan kädellä tasaisesti ja kohtuu kevyesti vuoan pohjalle, kostutin sormia vedellä, jotta sain reunat paineltua. Laitoin liinan vuoan päälle ja annoin taikinan jatkaa kohoamista.

Katselin jääkaapista täytteet. Pilkoin kylmäsavulohiviipaleita ja laitoin niihin tilliä, 1 - 2 siivua lohta. Feta-juustoa ja välimeren yrttejä. Pilkoin omenasta muutamia pikku paloja.

Taikina oli noussut tällä välin ja pääsin tekemään täytteille välit. Tein pyöreään 28 cm vuokaan kolme paineltua ympyränmuotoista vakoa. Kastelin toisen käden sormet vedessä ja painelin vakoja, ojia, uria, syvänteitä - miksi niitä nyt haluaa kutsua. Paineltuani urat, laitoin niihin täytteet. Uloimpaan ympyräsyvänteeseen laitoin lohta ja tilliä, seuraavaan feta-juustoa ja välimeren yrttejä. Sisimpään pikku ympyrään upotin omenaa. Voitelin leivän muna-maito-kasviöljy-seoksella, täytetyt urat peitin juustoraasteella (mozzarella).

Paistetaan noin 175 asteessa C.

Juusto on sulanut täytteiden päälle


You tuubista oppii kaikenlaista, tämä näytti kuohkealta ja melko helpolta ja ainakin itselleni oli ihan uusi juttu. Täytteiksi voi laittaa, mitä kaapista löytyy. Pikkuisen muutin ohjetta, lisäsin sämpyläjauhoja, jotta tulee enemmän kuitua sekä pähkinää, jotta saa enemmän ravintoaineita. Lisäksi päätin sekoittaa kuivat aineet ja kuivahiivan keskenään ja lisätä kuiva-aineisiin lämpimän maidon, videolla työjärjestys on toinen. Pehmeästä taikinasta tulee tasaisempi leipä, jos lisää jauhojen määrää, vyöhykkeiden muoto korostuu.

Tästä linkistä voit katsoa alkuperäisen teko-ohjeen: 

https://m.youtube.com/watch?v=XxP4McRoMZo&list=PLtMtyAmNmi-un6726_DXp6PYnueP0nqlh&index=7

Tulipa hyvä ja mehevä leipä, jossa erilaisia täytteitä. Suosittelen kokeilemaan ! Se vaan, että paistoaikana ei kannata kirjoittaa blogiin reseptiä, saattaa muuten paistua hieman tummaksi : ) ei kuitenkaan mennyt liikaa, joten iltateen kanssa on lämmintä herkkuleipää ! Ehdottomasti menee jatkoon tämä resepti.



Pannupizza ja pikku pizzat kuppikakkuvuoassa
 

Noin 1/2 kg Dennis pizzajauhoja

Noin 1 dl sämpyläjauhoja

1 1/2  pkt  kuivahiivaa

Ripaus suolaa ja ripaus sokeria

Öljyä pullosta

Noin 3 dl vettä lämmitetään 42 asteeseen

Täytteet: Louisianan salamia, pikku tomaatteja, pestoa, jalapenoa, feta-kuutioita, mozzarella-raastetta

Kannattaa valita jauhot huolella. Näiden jauhojen leivontaominaisuudet ovat paremmat kuin mitä tavallisesti käyttämme. Käyttämäni jauhot ovat tipo 00-vehnäjauhoja. Mitä se tarkoittaa, voit lukea tästä linkistä:  https://paistopinta.net/00-vehnajauhot-ja-durumvehna/) Jauhoihin lisäsin sämpyläjauhoja, jotta vatsaystävällisyyskin toteutuisi.

Isossa kaupassa salamihyllyllä oli valikoimaa - valitsin Lousianan salamia pizzaan, koskapa siinä on juustoa ja myös jalapenoa. Ohuen ohuet viipaleet olivat suuria, joten päädyin kuutioimaan ne.

Näin se tehtiin: Laitoin jauhot, kuivahiivan, suolan ja sokerin kulhoon ja sekoitin. Lisäsin veden ja öljyn ja sekoitin. Taikina oli heti sopivan tuntuinen. Kohotin taikinaa lämpimässä paikassa ainakin tunnin. Taikina oli noussut reilusti kaksinkertaiseksi.

Laitoin taikinan puiselle leivonta-alustalle ja vaivasin taikinaa puolelta toiselle voimakkaasti sekä rytmikkäästi 10 - 15 min. Taikina ei juuri kaivannut lisää jauhoja. Jaoin taikinan osiin suhteessa noin 2/3 ja 1/3. Tavoitteenani oli paistaa pannupizza sekä pieniä pizzoja mufinssivuoissa 6 kpl.

Vuorasin korkealaitaisen pyöreän uunipannun leivinpaperilla sekä voitelin muffinsipellin kasviöljyllä.

Painelin käsillä pannun muotoisen paksun pizzapohjan ja laitoin sen pannuun. Levitin täytteet: pestoa pohjalle ja sen päälle salamikuutiot, tomaattiviipaleet, jalapenoviipaleet, feta-juustokuutiot ja mozzarellaraaste. Laitoin pannupizzan uuniin aluksi noin 100 asteeseen. Myöhemmin nostin lämmön 150 asteeseen C ja aivan lopussa noin 160 C. Otin pois uunista, kun näytti hyvältä.

Näillä täytteillä pizzasta tulee voimakkaan makuista.

Leivoin pikku pizzataikinat jokaisen yksi kerrallaan, pyörittelin palleroiksi ja painelin sormin litteiksi ja kuppimaisiksi ja sijoitin muffinssipellin kuppikoloihin. Asettelin samat täytteet kuin isommassa pannupizzassa ja paistoin uunissa kypsiksi.


Pannupizza


Omenainen pannuleipä

4 dl vehnäjauhoja tavallisia

1 dl ohrajauhoja

1,5 dl kaurahiutaleita

2 rkl auringonkukan siemeniä

2 - 3 rkl kauraleseitä

Noin 5 pinaatin lehteä pilkottuina

1 luomuomena raastettuna (sitruunan mehulla voi koettaa estää tummumista)

1 pkt kuivahiivaa 

3 dl vettä kuumennettuna 42 asteeseen

Loraus öljyä taikinaan ja iso loraus öljyä pannulle

Ripaukset suolaa ja sokeria

Kuivat aineet sekoitetaan keskenään. Lisätään vesi, sekoitetaan, lisätään öljy, pinaatti ja omenaraaste (omenan voi raastaa suoraan taikinaan) ja sekoitetaan. Taikina on tahmeaa ja tarttuvaa. Kohotetaan noin 15 minuuttia.

Otin paistinpannuksi korkealaitaisen tasapohjaisen wok-pannun, johon on sopiva kansi.

Laitoin paistinpannun pohjalle muutaman millin (mm) paksuudelta öljyä. Levitin taikinan lastan avulla pannuun, laitoin kannen pannun päälle. Käänsin levyn lämpötilaksi 2 (2/6). Pannuleipä kohosi hyvin ja alkoi paistua kannen alla öljyn hieman kupliessa.

Kun pannuleivän toinen puoli oli paistunut, käänsin leivän ison lautasen avulla. Asetin lautasen pannua vasten ja käänsin pannun ylösalaisin, leipä putosi lautaselle. Laitoin pannun takaisin liedelle ja lisäsin siihen öljyä (en niin paljon kuin alussa). Liu'utin leivän lautaselta lastan avulla pannulle paistumaton puoli alaspäin. Peitin pannun kannella ja annoin paistua kypsäksi. Lopussa käänsin levyn ykköselle.

Tuloksena oli ihanan pikkuisen rapeakuorinen ja mehevä leipä. Lämmin leipä houkuttelee syömään. Nautin sitä tuorejuuston ja kuuman hunajaisen teen kanssa.

Pannuleivän ideasta kiitokset kuuluvat tänne: https://m.youtube.com/watch?v=wkOEelAe13A&list=PLtMtyAmNmi-un6726_DXp6PYnueP0nqlh&index=3

Omenainen pannuleipä


Ananas-porkkana-sämpylät

1/2 l vettä

3/4 pss kuivahiivaa

Sämpyläjauhoja, kaurahiutaleta, kaurajauhoja ja ohrajauhoja

Suolaa hieman

1 prk ananasmurskaa (2 dl)

2 porkkanaa hienoksi raastettuna

Kasviöljyä

Lämmitin veden 42 asteiseksi. Sekoitin kuivahiivan pieneen osaan sämpyläjauhoja ja lisäsin lämpimän veden. Annoin hiivan kuplituttaa taikinan alkua pari tuntia peitettynä.

Lisäsin taikinapohjaan jauhoja ja sekoitin samalla taikinaa voimakkaasti sitkon aikaan saamiseksi. Loppupuolella lisäsin kasviöljyä. Jatkoin muokkaamista ja lisäsin edelleen jauhoja. Kun taikina oli käsin vaivattavissa, nostin sen leivonta-alustalle. Alustin ja vaivasin taikinaa pöydällä, lisäsin siihen vielä jonkin verran jauhoja, kunnes se ei enää tarttunut kiinni.

Jaoin taikinan pienempiin osiin ja pyörittelin taikinasta sämpylöitä. Kohotin sämpylöitä liinan alla, paistoin matalassa lämmössä kypsiksi.



Peltileipä täytteillä


4,2 dl maitoa ja vettä tai piimää ja vettä

7,5 dl sämpyläjauhoja

1/2 pss kuivahiivaa

1/2 - 1 tl suolaa

Pieni ripaus sokeria

Pieni porkkana hienona raasteena

1 - 2 rkl lehtikaalirouhetta

1 - 2 rkl pähkinärouhetta

Kaurahiutaleita

Oliiviöljyä


Täytteet:


Feta-juustoa, aurinkokuivattua tomaattia, ananasta tai vaikka lohta, kinkkua, makkaraa ym. Keksi oma paras yhdistelmäsi.

Lämmitetään neste 42 ° C. Hiiva sekoitetaan jauhoihin, lisätään suola ja pikku ripaus sokeria ja pähkinärouhe. Lisätään lämmin neste. Sekoitetaan ja annetaan kohota lämpimässä paikassa noin 20 min.

Kuoritaan ja raastetaan pieni porkkana hienoksi raasteeksi. Pilkotaan tuoretta lehtikaalia pieneksi rouheeksi. Lehtikaalin saa vaivattomasti rouheeksi pakastamalla sen ja rikkomalla sen pussin sisällä. 

Laitetaan pelti ja leivinpaperi valmiiksi. Leivinpaperin päälle ripotellaan kaurahiutaleita, mitkä jäävät leivän alle.

Vihannekset lisätään kohonneeseen taikinaan ja sekoitetaan hyvin.

Pehmeä taikina kaavitaan kulhosta kaurahiutaleiden päälle leivinpaperille. Taikinapalleron päälle ripotellaan kaurahiutaleita sekä kaadetaan oliiviöljyä.

Taikina painellaan käsin pellille haluttuun muotoon (pyörylä, neliö, kolmio, kukka tms.) noin 2 cm paksuiseksi. Kaurahiutaleet ja öljy estävät taikinaa tarttumasta käsiin.

Ripottele lisää kaurahiutaleita, jotta niitä olisi peltileivän pinnalla tasaisesti.

Leikkaa leivinpyörällä taikinaan viillot neliöiden, kolmioiden tms. muotoon.

Pilko täytteet. Asettele täytteet jokaisen kuvion keskelle, paina ne leipien sisään, laita juusto päällimmäiseksi. Lisää loraus oliiviöljyä täytteiden päälle.

Laita peltileipä uuniin kohoamaan noin 50 ° C, nosta uunin lämpötilaa vähitellen 150 ° C, paista kypsäksi.

Sämpyläjauhojen sijasta voit käyttää hiivaleipäjauhoja ja siemeniä, jos käytät ohrajaujoja, paistolämpötilaa on nostettava reilusti. Pieni määrä sokeria on hiivan ruoaksi ja sen pitäisi edistää kohoamista.

Halutessasi voit lisätä vielä oliiviöljyä paistetun leivän päälle täytekoloihin, öljy imeytyy leipään. Kuviot irtoavat toisistaan leikkausviivoja pitkin. Halutessasi voit jättää kaurahiutaleet pois, levittää taikinan pelkän öljyn avulla ja päällystää koko leivän juustoraasteella. 

Hyvä ja monipuolinen täyteleipä, sopii teen/kahvin kanssa, väli-, aamu- tai iltapalaksi tai vaikkapa retkievääksi.


Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Onnea nikkaroimassa

Syvällä skutsissa

Kakkua juhlahetkiin