Leivotaan
Mustikkaleipäset - mustikkainen leipomus ilman sokeria
Vadillinen mustikkaleipäsiä - rapea kuori - herkkua sulavoin ja juuston kanssa |
Kaulitse taikina ohueksi levyksi jauhotetulla pinnalla. Ripottele kaulitun taikinan päälle kanelia. Rullaa kaulittu levy kokonaan rullalle.
Leikkaa rullasta kolmion muotoisia paloja niin, että kolmioiden huiput jäävät ehjiksi. Käännä huippuosat ylöspäin. Jos haluat klassisia korvapuustityyppisiä pullia, paina huippuosat kahden vastakkaisen pikkurillin avulla pohjaan saakka.
Aseta pullat leivinpaperin päälle pellille. Voitele ne vatkatulla munalla. Ripottele pinnalle runsaasti rouhittua mantelia. Paista kypsiksi uunissa.
Viiden marmeladin joulutorttu - parhaat makupalat
Joskus tulee keksaisseeksi uutta yhdistämällä muutamia vanhoja tietoja toisiinsa - näin kävi tällä kertaa! Jokaisessa suupalassa voi olla oma maku!
Katso videolta, miten helppoa se on! Onko tämä uusi torttusuosikkisi!
Appelsiini, mansikka, vadelma, vihreä kuula, aprikoosi, pihlaja - tietysti tutut luumu ja omenakaneli - mikä vain paiston kestävä marmeladi sopii antamaan makua omalle joulutortullesi! Valmista joulutortut oman makusi mukaan!
Tällä leikkaus- ja taittelumallilla saat lisättyä viisi erillistä makua torttuun! Se on vieläpä helppoa!
****
Taatelikakku - helppo - testissä Soppa 365 hyväksi hehkutettu resepti - klikkaa kuvaa
Seurasin ohjetta muutoin, paitsi käytin vaniljasokerin sijasta 1 tl vaniljauutetta.
Kakku on helppotekoinen, ei tarvitse vatkata. Kakun kaikki ainekset voi sekoittaa samassa kattilassa, missä osa aineksista kuumennetaan ja pehmennetään. Maut tulevat parhaiten esiin muutamien päivien sisällä. Linkki alkuperäiseen ohjeeseen videon tiedoissa. Klikkaa kuvaa päästäksesi shorts-videoon.
Chorizo-leipärullat - klikkaa kuvaa
Video-ohje Chorizo-leipärullat
6. joulukuuta enkelitortut
Leikkaa torttutaikina kuvan ohjeen mukaan. Leivinpyörällä saat koristereunan.
Kaurapuuro uudella tavalla - piiraana uunissa !
Rouheiset skonssit
Pikku kakku uuniin viidessä minuutissa
Ravintoplussat: marjat, sämpyläjauhot - kuitu, vähän sokeria kakussa - päällysteen voi halutessaan jättää pois.
***
Omenapiiras kuin kukka
Omenalohkot - taikina - kiisseli - omenasiivut - paisto
Kukkivan omenapiirakan teossa on muutama pikku vaihe, mutta piirakan teko käy vaivattomasti - lopputuloksena saa näyttävän kukkapiiraan!
Ystävän sämpylät
Juustokakku (raidallinen - valinnainen)
Kakun voi valmistaa etukäteen - kakku parhaimmillaan kolmantena päivänään.
Paistoaika 1,5 h 150 ° C + jälkilämmöllä luukku raollaan1 h.
Vuoka 22 - 24 cm irtopohjavuoka
Pohja:
175 - 230 g keksinmuruja, kuten digestive tms., määrä riippuu halutusta paksuudesta ja käytetyn vuoan pohjan halkaisijasta
30 g voita + 3 rkl rypsiöljyä
Täyte:
800 g tuorejuustoa
3 dl sokeria
4 kananmunaa
2 tl vaniljaextractia
1,5 dl creme fraisea
1,5 dl vispikermaa vispattuna
0,5 dl höyrykokomehua
(sitruunan mehua, valinnainen)
Valmistus:
Valmistellaan 22 - 24 cm irtopohjavuoka. Vuorasin vuoan leivinpaperilla. Laitoin arkin pohjan ja reunan väliin niin, että arkki tuli reilusti ulos. Lisäksi leikkasin leivinpaperista hieman vuokaa korkeammat suikaleet ja "liimasin" ne veden avulla vuoan reunoihin kiinni. Tarvitaan myös iso vati, johon laitetaan vettä jokunen sentti. Vesivati laitetaan uunin pohjalle. Veden täytyy riittää koko paiston ajaksi. Vesi tekee uunin sisäilmasta kosteamman ja sitä kautta kakusta mehevämmän - kakun pinta ei lohkeile.
Sulatetaan voita 30 g, lisätään 3 rkl öljyä. Rasvat sekoitetaan keksimurujen joukkoon. Seos laitetaan vuoan pohjalle, minne se painellaan esim. lasin pohjan ja lusikan avulla tiiviiksi kerrokseksi.
Vatkataan kerma ja 1 dl sokeria.
Laitetaan tuorejuusto kulhoon ja lisätään loput sokerin määrästä, vatkataan noin 4 min. Lisätään creme fraise, kananmunat, vaniljauute ja vaahdotettu kerma. Sekoitetaan hyvin sähkövatkaimella - voi tehdä myös yleiskoneessa.
Otan osan (noin 0,5 l) täytteestä ja lisään siihen väriaineeksi 0,5 dl vahvaa mustaherukkamehua. (Kakun voi tehdä myös ilman raidoitusta.)
Aloitan täytteiden laittamisen kulhoon. Ensin laitan valkoista täytettä niin paljon, että pohja peittyy. Kaadan valkoisen keskelle noin 5 cm ympyrän värillistä täytettä ja tämän keskelle taas valkoisen ympyrän. Vuorottelen värien kanssa kunnes vuoka täyttyy. Siistein lopputulos tulee, jos molemmat taikinat ovat kaatonokallisissa astioissa.
Käyttämäni vuoka oli 20 cm halkaisijaltaan. Vaikka vähensin alkuperäisestä reseptistä (joka 9", eli noin 23 cm vuoalle) valmistusaineiden määriä tämän reseptin mukaisiksi, täytettä jäi ylitse ja vuoka tuli hyvin täyteen. Vuoan reunoille laittamani leivinpaperit, jotka olin leikannut vuoan reunoja korkeammiksi kaiketi ohjasivat taikinan nousemaan uunissa suoraan, eikä mitään tullut yli. (Reseptin lopussa vinkki, miten ylimääräisen taikinan voi käyttää.)
Uunin lämpötila 150 ° C, paistoaika 1,5 h. Vesikulho uunin pohjalle ja kakkuvuoka melko alas ritilälle. Laitoin heti alussa vuoan päälle peitoksi leivinpaperia, suojatakseni pintaa. Täytyy huomata kuitenkin, että jos vuoka on hyvin täysi, kakku saattaa nousta paperiin saakka ja tarttua siihen.
Seuraamassani reseptissä kakkuvuoka suojataan usealla foliokerroksella ja vuoka istutetaan veteen ritilälle laitettavaan vesivatiin. Olin laittanut suositellut kolme kerrosta foliota suojaamaan irtopohjavuokaa veden imeytymiseltä vuoan sisään. Jätin foliot paikoilleen, vaikka päätinkin sijoittaa vesivadin uunin pohjalle. Luettuani ohjetta tulin siihen lopputulokseen, että vesi höyrystyy ihan riitävästi myös uunin pohjalla pitääkseen uunin ilman kosteana. Folioiden reunat tulivat reilusti vuoasta ylitse - päälle laittamani paperi oli näiden folioiden kannattelema.
Kakku ruskettuu melko paljon kaikista vuorauksista huolimatta. Kakkua pitää hieman heiluttaa, kun paistoaika tulee täyteen. Jos kakun keskikohta vielä iloisesti hölskyy, paistoa on jatkettava. Sen sijaan, jos se vain hieman tutisee, kakku on kypsä.
Kakkua ei kuitenkaan vielä oteta uunista. Uunin luukun väliin laitetaan esim. lusikka, jotta uunin luukku jää raolleen 2 cm verran. Kakkua pidetään uunissa tällä tavalla vielä tunti.
Sen jälkeen kakku nostetaan huoneen lämpöön jäähtymään, minkä jälkeen se viilennetään jääkaapissa ainakin 4 h, mieluummin yön yli.
Kuorrute: Kuorruta kakku valitsemallasi kuorrutteella.
Esimerkkireseptissä kuorrute on tehty 9":n vuokaan tehtyyn kakkuun seuraavasti creme fraisesta 4,75 dl, tomusokerista 35 g ja vaniljauuteesta 1 tl. Omassa versiossa käytin tummia keksimuruja pohjaan sekä tein suklaisen kuorrutteen.
Katso tästä kuva valmiista kakusta ja miten kakun teko eteni.
Vinkki: Jos täytettä jää ylitse - tai teet sitä tarkoituksella enemmän - saattaa olla, että pienellä virityksellä taikina muuntuu jäädyketaikinaksi. Lisäsin ylitse jääneeseen taikinaan puolukkasurvosta. Laitoin sen pieniin silikonivuokiin pakastimeen. Jos haluat maistella tämän netissä hyväksi kehutun juustokakun taikinasta puolukalla viritettyä jäädykettä, lisää taikinaan pieni määrä puolukkaa ja pakasta.
Alla olevassa kuvassa: valkoiseen taikinaan lisäsin puolukkaa. Etualalla olevan vuoan pinnalle pyörittelin puolukkasurvoksella punaisen ympyrän koristeeksi. Taustalla olevissa vuoissa puolukkaisen taikinan keskellä mustaheruukkamehulla värjätystä taikinasta pienet ympyrät, joiden keskellä tuoreet karpalot.
Omenanainen omenapaistos
Kiinnostuin tästä reseptistä, koskapa siihen tulee niin paljon omenaa!
20 cm vuoka
2 kanamunaa, luomu
1/2 dl + 1 rkl sokeria vihreällä merkityt vatkataan hyvin
hyppysellinen suolaa
1/2 sitruunan mehu & kuori
15 g voita sulatettuna + 1 rkl kasviöljyä
1 dl maitoa sinisellä merkityt lisätään
1 dl jauhoja, esim vehnäjauhoja (+ mantelijauhoja)
1 tl leivinjauhetta
5 isoa luomuomenaa suikaloidaan, lisätään ja sekoitetaan
Valmistelin 20 cm vuoan, laitoin leivinpaperia pohjalle ja reunoille - kastelin vuoan reunoja kevyesti vedellä - sain leikkaamani leivinpaperisuikaleet ("liimattua") pysymään reunoilla pystyssä.
Rikoin kaksi luomukanamunaa, lisäsin sokerin ja siihen sekoittamani suolan. Vatkasin käsivatkaimella (hyötyliikuntaa!) sokerin, suolan ja kananmunat vaahdoksi.
Pesin sitruunan hyvin, raastoin sen puolikkaasta kuoren raastimen hienolla terällä. Irrotin sitruunan puolikkaasta mehun ruokalusikan avulla pyörittämällä sen terää puoliskon sisällä. Lisäsin vatkattuun taikinan.
Sulatin voin kattilassa ja annoin sen hetken jäähtyä, minkä jälkeen lisäsin sen öljyn kanssa taikinaan.
Lisäsin maidon, jauhot ja niihin sekoitetun leivinjauheen. Sekoitin kaikki taikinan kanssa sekaisin.
Kuorin omenat yksi kerrallaan ja suikaloin ne juustohöylää apuna käyttäen suoraan taikinan sekaan. Sekoitin omenasuikaleet lastalla taikinan joukkoon.
Laitoin omenaisen taikinan vuokaan. Painelin sen vuokaan tiiviisti. Laitoin pieniä voinokareita paistoksen pinnalle.
Paistoin kypsäksi 160 °C noin 1,5 h. Nostamalla paistolämpötilaa, paistoaika lyhenee. Paistoaika riippuu myös uunista. Asetin uunissa vuoan päälle folion kevyesti ja pidin sen siinä koko paistamisen ajan.
Omenainen paistos suoraan uunista |
Kiitokset reseptistä: https://m.youtube.com/watch?v=-xxCq6Z9jfg&list=PLtMtyAmNmi-spSfFpYjWrhp2cGKg_x_2c&index=12
Rapeakuoriset auringonkukka-sämpylät
Noin 4 kpl, tuplamäärät suluissa
4,5 dl hiivaleipäjauhoja (9,4)
0,4 dl auringonkukan kuorettomia siemeniä (0,6)
1 rkl kauralesettä (2 - 4)
1 rkl kaurahiutaleita (2 - 4)
1 tl pellavarouhetta (2 - 4)
1/4 pussi tuorehiivaa (noin 3 g ) (1/2 pussia)
1 tl suolaa (2)
2 tl sokeria (1 rkl)
2 dl mantelimaitoa (4 dl)
3 rkl öljyä (noin 0,4 dl)
Sämpylät kiehautetaan lyhyesti ennen paistoa. Silloin ne kohoavat lisää ja niille muodostuu hieman rapea kuori. Sämpylöiden kiehauttamiseen 2 l vettä + 1 tl leivinjauhetta, reikäkauha on tässä myös hyvä.
Valmistus: Mantelimaito kuumennetaan 42 asteeseen C. Kuivat aineet sekoitetaan sekä lisätään öljy. Lisätään kuumennettu mantelimaito. Sekoitetaan taikinaksi.
Kohotetaan 0,5 h lämpimässä paikassa liinan alla. Taikina otetaan leivinalustalle, missä hiivaleipäjauhojen kanssa se alustetaan. Annetaan nousta liinan alla siinä kymmenisen minuuttia.
Taikina leivotaan pitkäksi pötköksi, minkä jälkeen pötkö painellaan kämmensyrjällä muutaman sentin välein litteäksi.
Pötkö kääritään rullalle ja rulla painellaan yhtenäiseksi taikinaksi. Tehdään uusi lyhyt pötkylä, joka jaetaan neljään osaan. Pyöritellään sämpylöiksi. Kohotetaan liinan alla.
Valmistellaan keittokattila, mihin laitetaan parisen litraa vettä. Lisätään 1 tl leivinjauhetta. Kuumennetaan liedellä.
Kun vesi kiehuu ja sämpylät ovat kohonneet, laitetaan niitä sen verran kuin kattilaan vieretysten sopii, esim. kaksi, kiehuvaan veteen. Käännellään usein. Keitetään noin 30 s (voi vaikka laskea mielessää 30:een..) ja nostetaan ritilän päälle reikäkauhalla valumaan. Keitetään loput sämpylät samalla tavoin.
Otetaan terävä veitsi ja tehdään sämpylöiden pinnalle kuvioviillot. Koristellaan esim. auringonkukan siemenillä.
Nostetaan koristellut sämpylät leivinpaperin päälle pellille. Paistetaan noin 175 °C, hieman yli puoli tuntia. Kiitokset reseptistä !
4 dl maitoa lämmitetään
Kuivat aineet sekoitetaan keskenään (yht. 7 dl + hiiva)
6,3 dl hiivaleipäjauhoja
0,5 dl sämpyläjauhoja
1,5 rkl hienoksi hakattua pähkinää
0,5 rkl ruokosokeria
0,5 - 1 tl suolaa
1 pss kuivahiivaa (11 g)
75 g luomuvoita sulatettuna
1- 2 rkl kasviöljyä
Täytteitä paineltaviin uriin:
Kylmäsavustettua lohta, tilliä, juustoa kuutioina ja raasteena, välimeren yrttejä, hieman omenaa
Voidellaan: 1 luomumuna, hieman kasviöljyä ja maitoa - seoksella.
Urien paineluun kylmää vettä pikku kulhoon, missä sormet voi kastella.
Lämmitin maidon hiivan herättelemiseksi. Sekoitin kuivat aineet keskenään siten, että mittasin osan, 1/3, jauhoista, sekoitin niihin suolan, sokerin ja hiivan ja lisäsin lämpimän maidon. Lisäsin sulatetun ja vielä lämpimän voin. Lisäsin loput jauhot ja sekoitin pehmeän taikinan. Lorautin päälle kasviöljyä ja painelin sen avulla taikinan kevyesti kulhon pohjalle. Laitoin nousemaan liinan alle lämpimään paikkaan noin 10:ksi minuutiksi.
Valmistelin paistovuoaksi 28 cm irtopohjavuoan, vuorasin vuoan leivinpaperilla - vuoan voi myös voidella ja korppujauhottaa. Voi myös käyttää muuta laakeaa vuokaa.
Painelin hieman kädellä kohonnutta taikinaa ja lastan avulla pudotin sen paistovuokaan. Painelin pehmeän taikinan kädellä tasaisesti ja kohtuu kevyesti vuoan pohjalle, kostutin sormia vedellä, jotta sain reunat paineltua. Laitoin liinan vuoan päälle ja annoin taikinan jatkaa kohoamista.
Katselin jääkaapista täytteet. Pilkoin kylmäsavulohiviipaleita ja laitoin niihin tilliä, 1 - 2 siivua lohta. Feta-juustoa ja välimeren yrttejä. Pilkoin omenasta muutamia pikku paloja.
Taikina oli noussut tällä välin ja pääsin tekemään täytteille välit. Tein pyöreään 28 cm vuokaan kolme paineltua ympyränmuotoista vakoa. Kastelin toisen käden sormet vedessä ja painelin vakoja, ojia, uria, syvänteitä - miksi niitä nyt haluaa kutsua. Paineltuani urat, laitoin niihin täytteet. Uloimpaan ympyräsyvänteeseen laitoin lohta ja tilliä, seuraavaan feta-juustoa ja välimeren yrttejä. Sisimpään pikku ympyrään upotin omenaa. Voitelin leivän muna-maito-kasviöljy-seoksella, täytetyt urat peitin juustoraasteella (mozzarella).
Paistetaan noin 175 asteessa C.
Juusto on sulanut täytteiden päälle |
You tuubista oppii kaikenlaista, tämä näytti kuohkealta ja melko helpolta ja ainakin itselleni oli ihan uusi juttu. Täytteiksi voi laittaa, mitä kaapista löytyy. Pikkuisen muutin ohjetta, lisäsin sämpyläjauhoja, jotta tulee enemmän kuitua sekä pähkinää, jotta saa enemmän ravintoaineita. Lisäksi päätin sekoittaa kuivat aineet ja kuivahiivan keskenään ja lisätä kuiva-aineisiin lämpimän maidon, videolla työjärjestys on toinen. Pehmeästä taikinasta tulee tasaisempi leipä, jos lisää jauhojen määrää, vyöhykkeiden muoto korostuu.
Tästä linkistä voit katsoa alkuperäisen teko-ohjeen:
https://m.youtube.com/watch?v=XxP4McRoMZo&list=PLtMtyAmNmi-un6726_DXp6PYnueP0nqlh&index=7
Tulipa hyvä ja mehevä leipä, jossa erilaisia täytteitä. Suosittelen kokeilemaan ! Se vaan, että paistoaikana ei kannata kirjoittaa blogiin reseptiä, saattaa muuten paistua hieman tummaksi : ) ei kuitenkaan mennyt liikaa, joten iltateen kanssa on lämmintä herkkuleipää ! Ehdottomasti menee jatkoon tämä resepti.
Pannupizza ja pikku pizzat kuppikakkuvuoassa
Noin 1/2 kg Dennis pizzajauhoja
Noin 1 dl sämpyläjauhoja
1 1/2 pkt kuivahiivaa
Ripaus suolaa ja ripaus sokeria
Öljyä pullosta
Noin 3 dl vettä lämmitetään 42 asteeseen
Täytteet: Louisianan salamia, pikku tomaatteja, pestoa, jalapenoa, feta-kuutioita, mozzarella-raastetta
Kannattaa valita jauhot huolella. Näiden jauhojen leivontaominaisuudet ovat paremmat kuin mitä tavallisesti käyttämme. Käyttämäni jauhot ovat tipo 00-vehnäjauhoja. Mitä se tarkoittaa, voit lukea tästä linkistä: https://paistopinta.net/00-vehnajauhot-ja-durumvehna/) Jauhoihin lisäsin sämpyläjauhoja, jotta vatsaystävällisyyskin toteutuisi.
Isossa kaupassa salamihyllyllä oli valikoimaa - valitsin Lousianan salamia pizzaan, koskapa siinä on juustoa ja myös jalapenoa. Ohuen ohuet viipaleet olivat suuria, joten päädyin kuutioimaan ne.
Näin se tehtiin: Laitoin jauhot, kuivahiivan, suolan ja sokerin kulhoon ja sekoitin. Lisäsin veden ja öljyn ja sekoitin. Taikina oli heti sopivan tuntuinen. Kohotin taikinaa lämpimässä paikassa ainakin tunnin. Taikina oli noussut reilusti kaksinkertaiseksi.
Laitoin taikinan puiselle leivonta-alustalle ja vaivasin taikinaa puolelta toiselle voimakkaasti sekä rytmikkäästi 10 - 15 min. Taikina ei juuri kaivannut lisää jauhoja. Jaoin taikinan osiin suhteessa noin 2/3 ja 1/3. Tavoitteenani oli paistaa pannupizza sekä pieniä pizzoja mufinssivuoissa 6 kpl.
Vuorasin korkealaitaisen pyöreän uunipannun leivinpaperilla sekä voitelin muffinsipellin kasviöljyllä.
Painelin käsillä pannun muotoisen paksun pizzapohjan ja laitoin sen pannuun. Levitin täytteet: pestoa pohjalle ja sen päälle salamikuutiot, tomaattiviipaleet, jalapenoviipaleet, feta-juustokuutiot ja mozzarellaraaste. Laitoin pannupizzan uuniin aluksi noin 100 asteeseen. Myöhemmin nostin lämmön 150 asteeseen C ja aivan lopussa noin 160 C. Otin pois uunista, kun näytti hyvältä.
Näillä täytteillä pizzasta tulee voimakkaan makuista.
Leivoin pikku pizzataikinat jokaisen yksi kerrallaan, pyörittelin palleroiksi ja painelin sormin litteiksi ja kuppimaisiksi ja sijoitin muffinssipellin kuppikoloihin. Asettelin samat täytteet kuin isommassa pannupizzassa ja paistoin uunissa kypsiksi.
Pannupizza |
Omenainen pannuleipä
4 dl vehnäjauhoja tavallisia
1 dl ohrajauhoja
1,5 dl kaurahiutaleita
2 rkl auringonkukan siemeniä
2 - 3 rkl kauraleseitä
Noin 5 pinaatin lehteä pilkottuina
1 luomuomena raastettuna (sitruunan mehulla voi koettaa estää tummumista)
1 pkt kuivahiivaa
3 dl vettä kuumennettuna 42 asteeseen
Loraus öljyä taikinaan ja iso loraus öljyä pannulle
Ripaukset suolaa ja sokeria
Kuivat aineet sekoitetaan keskenään. Lisätään vesi, sekoitetaan, lisätään öljy, pinaatti ja omenaraaste (omenan voi raastaa suoraan taikinaan) ja sekoitetaan. Taikina on tahmeaa ja tarttuvaa. Kohotetaan noin 15 minuuttia.
Otin paistinpannuksi korkealaitaisen tasapohjaisen wok-pannun, johon on sopiva kansi.
Laitoin paistinpannun pohjalle muutaman millin (mm) paksuudelta öljyä. Levitin taikinan lastan avulla pannuun, laitoin kannen pannun päälle. Käänsin levyn lämpötilaksi 2 (2/6). Pannuleipä kohosi hyvin ja alkoi paistua kannen alla öljyn hieman kupliessa.
Kun pannuleivän toinen puoli oli paistunut, käänsin leivän ison lautasen avulla. Asetin lautasen pannua vasten ja käänsin pannun ylösalaisin, leipä putosi lautaselle. Laitoin pannun takaisin liedelle ja lisäsin siihen öljyä (en niin paljon kuin alussa). Liu'utin leivän lautaselta lastan avulla pannulle paistumaton puoli alaspäin. Peitin pannun kannella ja annoin paistua kypsäksi. Lopussa käänsin levyn ykköselle.
Tuloksena oli ihanan pikkuisen rapeakuorinen ja mehevä leipä. Lämmin leipä houkuttelee syömään. Nautin sitä tuorejuuston ja kuuman hunajaisen teen kanssa.
Pannuleivän ideasta kiitokset kuuluvat tänne: https://m.youtube.com/watch?v=wkOEelAe13A&list=PLtMtyAmNmi-un6726_DXp6PYnueP0nqlh&index=3
Omenainen pannuleipä |
1/2 l vettä
3/4 pss kuivahiivaa
Sämpyläjauhoja, kaurahiutaleta, kaurajauhoja ja ohrajauhoja
Suolaa hieman
1 prk ananasmurskaa (2 dl)
2 porkkanaa hienoksi raastettuna
Kasviöljyä
Lämmitin veden 42 asteiseksi. Sekoitin kuivahiivan pieneen osaan sämpyläjauhoja ja lisäsin lämpimän veden. Annoin hiivan kuplituttaa taikinan alkua pari tuntia peitettynä.
Lisäsin taikinapohjaan jauhoja ja sekoitin samalla taikinaa voimakkaasti sitkon aikaan saamiseksi. Loppupuolella lisäsin kasviöljyä. Jatkoin muokkaamista ja lisäsin edelleen jauhoja. Kun taikina oli käsin vaivattavissa, nostin sen leivonta-alustalle. Alustin ja vaivasin taikinaa pöydällä, lisäsin siihen vielä jonkin verran jauhoja, kunnes se ei enää tarttunut kiinni.
Jaoin taikinan pienempiin osiin ja pyörittelin taikinasta sämpylöitä. Kohotin sämpylöitä liinan alla, paistoin matalassa lämmössä kypsiksi.
Peltileipä täytteillä
4,2 dl maitoa ja vettä tai piimää ja vettä
7,5 dl sämpyläjauhoja
1/2 pss kuivahiivaa
1/2 - 1 tl suolaa
Pieni ripaus sokeria
Pieni porkkana hienona raasteena
1 - 2 rkl lehtikaalirouhetta
1 - 2 rkl pähkinärouhetta
Kaurahiutaleita
Oliiviöljyä
Täytteet:
Feta-juustoa, aurinkokuivattua tomaattia, ananasta tai vaikka lohta, kinkkua, makkaraa ym. Keksi oma paras yhdistelmäsi.
Lämmitetään neste 42 ° C. Hiiva sekoitetaan jauhoihin, lisätään suola ja pikku ripaus sokeria ja pähkinärouhe. Lisätään lämmin neste. Sekoitetaan ja annetaan kohota lämpimässä paikassa noin 20 min.
Kuoritaan ja raastetaan pieni porkkana hienoksi raasteeksi. Pilkotaan tuoretta lehtikaalia pieneksi rouheeksi. Lehtikaalin saa vaivattomasti rouheeksi pakastamalla sen ja rikkomalla sen pussin sisällä.
Laitetaan pelti ja leivinpaperi valmiiksi. Leivinpaperin päälle ripotellaan kaurahiutaleita, mitkä jäävät leivän alle.
Vihannekset lisätään kohonneeseen taikinaan ja sekoitetaan hyvin.
Pehmeä taikina kaavitaan kulhosta kaurahiutaleiden päälle leivinpaperille. Taikinapalleron päälle ripotellaan kaurahiutaleita sekä kaadetaan oliiviöljyä.
Taikina painellaan käsin pellille haluttuun muotoon (pyörylä, neliö, kolmio, kukka tms.) noin 2 cm paksuiseksi. Kaurahiutaleet ja öljy estävät taikinaa tarttumasta käsiin.
Ripottele lisää kaurahiutaleita, jotta niitä olisi peltileivän pinnalla tasaisesti.
Leikkaa leivinpyörällä taikinaan viillot neliöiden, kolmioiden tms. muotoon.
Pilko täytteet. Asettele täytteet jokaisen kuvion keskelle, paina ne leipien sisään, laita juusto päällimmäiseksi. Lisää loraus oliiviöljyä täytteiden päälle.
Laita peltileipä uuniin kohoamaan noin 50 ° C, nosta uunin lämpötilaa vähitellen 150 ° C, paista kypsäksi.
Sämpyläjauhojen sijasta voit käyttää hiivaleipäjauhoja ja siemeniä, jos käytät ohrajaujoja, paistolämpötilaa on nostettava reilusti. Pieni määrä sokeria on hiivan ruoaksi ja sen pitäisi edistää kohoamista.
Halutessasi voit lisätä vielä oliiviöljyä paistetun leivän päälle täytekoloihin, öljy imeytyy leipään. Kuviot irtoavat toisistaan leikkausviivoja pitkin. Halutessasi voit jättää kaurahiutaleet pois, levittää taikinan pelkän öljyn avulla ja päällystää koko leivän juustoraasteella.
Hyvä ja monipuolinen täyteleipä, sopii teen/kahvin kanssa, väli-, aamu- tai iltapalaksi tai vaikkapa retkievääksi.
Pitäisi kokeilla ananas-porkkanasämpylöitä seuraavan kerran, kun tulee tarve leipoa sämpylöitä.
VastaaPoista: D
VastaaPoista