Reseptejä

 Kaksi pikkaisen erilaista lasagne-reseptiä

Suppilovahverolasagne tube-video

 


 

Helpoin lasagne

400 g  jauhelihaa
2 pikku porkkanaa
1 pieni parsakaali tai 1/2 suuresta 
1/2 purjoa
1 ruoti ruotiselleriä
2 suippopaprikaa

3 dl ruoanvalmistuskermaa
1 prk kermaviiliä
80 g luomufetaa
juustoraastetta

ripaus suolaa
basilikaa
garam masalaa
tikka masala maustetahnaa purkista (Patak's)

lasagnelevyjä

Pilko kasvikset, esikypsennä jauheliha ja purjo (sekä parsakaali, jos haluat sen aivan pehmeänä) 

Sekoita kaikki ainekset, paitsi juustoraastetta (ja tietysti lasagnelevyjä), keskenään. 

Aseta kerros sekoitettuja aineksia vuokaan ja ripottele juustoraastetta kevyesti pinnalle. Asettele kerros lasagnelevyjä, lisää kerros aineksia ja juustoraastetta päälle. Tee niin monta kerrosta, kuin aineksia riittää, päällimmäiseksi ainesseosta ja juustoraastetta sen päälle.

Paista 175 ° C kypsäksi - jos tykkäät vaaleammasta juustoraasteen paistosta, laita leivinpaperia vuoan päälle.

                                                         ♡     ♡     ♡


Yhden pannun pasta

Pastaa
Sieniä
Tomaattia
Purjoa suikaleina
Öljyä
Suolaa
Juustoa, kuten Parmesan, Ricotta, tms.
1 - ? lasi vettä (veden määrä riippuu pastan määrästä)
Minttua





Tein pastan leveässä paistinpannussa.

Suikaloi ja pilko ainekset. Jos käytät spagettipastaa, taita se kahteen osaan, ellei se mahdu suorana pannulle. Laita kaikki muut ainekset, paitsi minttu ja juusto, pannulle. Laita kiehumaan kannen alle. Puolivälissä spagetin kypsymisaikaa voit katsoa, onko nestettä niin paljon, että täytyy lisätä/kiehuttaa ilman kantta.

Ruoka valmistuu spagetin kypsymisajassa. Sekoita lopuksi kaikki keskenään. Lisää juustoa ja mintun lehtiä. 
Helppoa ja nopeaa ! Hyvää ruokahalua!


Suppilovahvero-jauheliha makaronilaatikko

3 dl suppilovahveroita
400g jauhelihaa
Makaronia 
2 - 3 kananmunaa
Maitoa
Yrttisuolaa
Paprikamaustetta
Kanamaustetta
Öljyä

Jauheliha ruskistetaan kevyesti kuumalla pannulla. Suppilovahveroista kiehautetaan neste pois. Makaronit keitetään maustetussa vedessä. Jauheliha, sienet ja suppilovahverot yhdistetään, maustetaan ja sekoitetaan, laitetaan voideltuun vuokaan. Kananmunat vatkataan rikki ja sekoitetaan maidon kanssa, maustetaan. Munamaito lisätään vuoassa olevien ainesten päälle, katsotaan, että ne juuri ja juuri peittyvät. Loraus kasviöljyä pinnalle. 

Paistetaan noin 160 ° C uunissa kypsäksi.

Juustoinen perunamuusivuoka

Perunoita
Suolaa
Mietoa chiliä
Kirveliä
Pinaattia
Purjoa
Juustoraastetta
Ricottaa tai tuorejuustoa makusi mukaan
Kasviöljyä
Voita


Keitetään perunat suolalla maustetussa vedessä. 

Pilkotaan purjoa ja esikypsennetään se paistinpannussa kasviöljyssä pehmeäksi. Pilkotaan pinaatti. 

Juustot, pinaatti ja puolet esikypsennetyistä purjosuikaleista sekoitetaan keskenään.

Kypsät perunat survotaan muusiksi, lisätään hieman voita. Pieni pala mietoa chiliä pilkotaan ja sekoitetaan perunaseokseen. Lisätään kirveli. Sekoitetaan tasaiseksi.

Voitele paistovuoka ja korppujauhota se.

Laita perunaseos vuokaan.

Levitä loput kypsennetyt purjot pinnalle.

Levitä juusto-purjo-pinaattiseos perunoiden ja purjojen päälle.

Paista 175 °C kypsäksi.

Ricotta antaa melko vahvan maun, jos et ole tottunut siihen, käytä muuta pehmeää juustoa.


Juustolla, purjolla ja pinaatilla kuorrutettu perunavuoka


Helppo pestoinen kasvissosekeitto

Noin 1 kg väriporkkanoita (keltaisia, punainen, oransseja)
Kukkakaali
Pala purjoa pilkottuna
1 tl suolaa
1 - 2 rkl pestoa, pesto alla genovese tässä
(vuohenjuustoa, jos haluat keitosta ruokaisemman)

Kasvikset kuoritaan, pilkotaan ja keitetään kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Porkkanat laitetaan kiehumaan ensin hetkeksi.

Ota osa liemestä talteen. Surauta surauttimella kasvikset soseeksi, lisää lientä tarpeen mukaan. Lisää pesto, sekoita. Lisää vuohenjuusto ja kenties lisää pestoa, juusto miedontaa peston makua.

Pestoinen kasvissosekeitto



Kaiken keitto

1 1/2 isoa porkkanaa
N. 10 cm purjoa pilkottuna
2 nuppua kukkakaalia
1/3 paprikaa
herneitä

3 isoa kanafileetä sopivina paloina
1 pkt simpukoita suolavedessä
1 pkt kahden kalan kuutioita

1 kasvisliemikuutio
Rakuunaa
11 maustepippuria
Muita mausteita maun mukaan

Laitetaan 3 litran kattilaan noin 1/2 litraa vettä. Pilkotaan porkkanat kiehumaan, lisätään mausteet, rakuunan voi lisätä lopuksi.

Pilkotaan purjo ja lisätään pataan. Paloitellaan kanafileet, suljetaan lihojen pinnat kuumalla pannulla ja lisätään pataan.

Huuhdellaan kukkakaali, pilkotaan nuput, lisätään, lisätään myös huuhdeltu ja paloiteltu paprika.

Annetaan hetkisen kiehua, lisätään simpukat (voi keittää kansi auki jonkin aikaa).

Lisätään kalakuutiot, herneet ja mitä haluat.

Keitetään kypsäksi kannen alla.

Kaiken keitto



Mansikka - meloni - salaatti kahdella tapaa

Klikkaa video


Ainekset: 

Mansikoita
Vesimeloni, keltainen
Galia-meloni tai muu
Kurkkua
Viinirypäle, tumma
Vuohenjuustoa
Soijajogurttia, maustamaton
Auringonkukan siemeniä
Valkoviinietikkaa

Leikataan melonit sopiviksi paloiksi, tehdään kurkusta sopivia paloja. Poistetaan mansikoista vihreä kanta. Lisätään loput ainekset. Asetellaan esille, jogurttia päälle tai sekaan. Suihkautetaan valkoviinietikkaa tai laitetaan pisaroita salaatin sekaan.

Mansikka - meloni - salaatti


Mansikka - melonisalaatti jogurtilla

Kesäsalaatti 

1 granaattiomenan siemenet

Vesimelonia kuutioina
Feta-juustoa
Purjoa pala suikaleina
Kukkakaalia paloina
Erilaisia salaatinlehtiä

Loraus neitsytoliiviöljyä ja sopivaa viinietikkaa

Banaani-rukola-letut

3 keskikokoista banaania
2 kananmunaa
1 rkl kaurahiutaleita
1 rkl kauraleseitä
3 rkl kasvikermaa
loraus öljyä  
rukolaa

Ainekset sekoitetaan keskenään, annetaan seista hetki, jotta kaurat imevät itseensä nestettä.

Paistetaan pannulla letuiksi ruokaöljyssä. Koristellaan rukolalla + muilla herkuilla maun mukaan. Seuraavaksi kokeilen voikukan lehdillä ja kukilla sekä kuusenkerkillä.


 

Blinit

1 prk kermaviiliä ( kevyt, 2 dl)
1 dl smetanaa
1 dl vehnäjauhoja
1 dl tattarijauhoja
7 - 11 g kuivahiivaa
1 tl sokeria 

1 dl maitoa kuumennettuna
1 keltuainen
0,5 tl suolaa
2 rkl kasviöljyä
1 valkuainen vaahdotettuna


Kermaviili ja smetana lämmitetään 42 °C, jotta hiiva saadaan herätettyä, hiiva ja sokeri sekoitetaan jauhoihin ja lämmitetyt kermaviili ja smetana sekoitetaan joukkoon. Annetaan kohota 1/2 - 1 h lämpimässä paikassa. (Jos haluat vähentää käyttämäsi hiivan määrää, pienempi hiivamäärä riittää - blinit kohoavat, mutta eivät aivan yhtä paljon, kuin pussillisella kuivahiiva.)

Taikinaan lisätään kuuma maito, keltuainen, öljy ja suola. Valkuainen vaahdotetaan ja käännellään varovasti sekaan.

Paistetaan tavallisella tai blinipannulla kasviöljyissä hyviksi blineiksi, lieden lämpö keskivaiheilla, jotta pinta ei pala. Syödään suolaisten tai makeiden herkkujen kanssa. 
(Resepti muokattu Suomalaisen tattarijauhopaketin kyljessä olleesta reseptistä.)



 

Punaista keittoa eli borssikeitoa

Punaista keittoa eli borssikeittoa

 

500 g kaalia                 ohueksi suikaloituna ja pilkottuna kaikki violetit

3 punajuurta

2 pientä porkkanaa

20 cm purjoa

1 ruoti varsiselleriä

puoli punaista paprikaa

300 g tomaattia

300 g naudan minuuttisuikaleita tai possun suikaleita

2 siivua pekonia                paistetaan kuumalla pannulla kaikki siniset

5 - 6 kokonaista maustepippuria

2 laakerin lehteä 

1 1/2 tl suolaa

mustapippuria maun mukaan

1 - 2 rkl omenaviinietikkaa

smetanaa ja tilliä tarjoiluun

Suikaloin ja pilkoin pestyt ja kuoritut kasvikset. Laitoin kaali- ja punajuurisuikaleet kiehumaan yhtä aikaa. Lisäsin mausteet. Lisäsin vettä valmistuksen aikana tarpeen mukaan kattilaan niin, että vihannekset eivät aivan peittyneet. Kypsensin ruoan kannen alla. 

Lisäsin porkkana-ja purjosuikaleet. Paistoin lihat kuumalla pannulla, leikkasin pekonin suikaleiksi, maustoin mustapippurilla sekä lisäsin kattilaan vihannesten joukkoon.

Annoin kiehua. Suikaloin paprikan ja tomaatit, lisäsin paprikan. Tomaatin lisäsin noin 10min ennen ruoan valmistumista.

Laitoin kuumaa keittoa lautaselle, lisäsin smetanaa sekä tuoretta tilliä. Söin uunissa lämmitetyn juustokuorrutteisen leivän kanssa.

 

Kolme kaverusta - täytetyt paprikat


Vihreitä ja punaisia paprikoita, suuria, luomua, jos on. Punaiset makeita paistettuina.

400 g jauhelihaa, luomua 12 %

3 isoa porkkanaa

1/5 kukkakaalista, luomu

1 jääpalapussin kuutio keitettynä pakastettua ja pilkottua pinaattia

1 prk creme fraisea

1 pkt feta-juusto, luomu

oliiviöljyä

rakuunaa

curry mangoa

taco-maustetta

(suolaa)

Laitetaan jauheliha pannulle, lisätään sekaan kuoritut ja pikotut porkkanat paistumaan, käännellään, lisätään huuhdeltu ja pilkottu kukkakaali, sekoitellaan ja paistetaan kannen alla. Lisätään oliiviöljyä. Kun hieman pehmenneet, lisätään creme fraise, kypsennellään. Lisätään pinaatti, laitetaan mausteita. Murennetaan feta, lisätään pannulle. Paistaminen lopetetaan, kun kasvikset vielä hieman kovia.

Paprikoista leikataan "hatut". Veitsen ja lusikan avulla siistitään ja tyhjennetään paprikat sisältä. Voidellaan oliiviöljyn ja mausteiden seoksella sisäpuolelta.

Paprikat täytetään ihan täyteen, sen verran yli, että sopii "hattu" päähän. Laitetaan leivinpaperilla suojattuun vuokaan, paistetaan n 175 °C kypsäksi. Paiston alkupuolella levitän hattujen päälle nokareen voita sekä suojaan hatut foliolla palamiselta.

Punaiset paprikat ovat makeita - jos löydät hyviä vihreitä, niistä saa hyvin antioksidantteja.. mutta ovat väkeviä..

 

Lohen uudet vaatteet

2 pientä nahatonta ja ruodotonta lohifilettä

1 - 2 kiinteää perunaa

1 - 2 bataattia, luomu

Pala paksua purjoa, 7 cm

1 pkt Chavroux-ruohosipulijuustoa

0,5 dl sitruuna ja pippuri - kermaa

Suolaa hieman

 

Kuorin pari luomubataattia sekä pari perunaa. Porasin omenaporalla perunoista ja kahtia halkaistuista bataateista pyörylöitä. Siivutin pyörylät veitsellä ohuiksi viipaleiksi.

Otin kalafileet huoneenlämpöön ja poistin lohesta nahat. Hieman ripottelin suolaa fileiden molemmille puolille.

Halkaisin ja huuhtelin purjon. Painoin omenaporalla paksuimmalta kohdalta pari kertaa, jotta sain pyöreitä purjoviipaleita. Siivutin lopun purjon ohueksi. Paistoin ohuita purjosuikaleita reilussa määrässä kasviöljyä täydellä teholla - kuitenkaan ruskistamatta niitä - joitakin minuutteja. Laitoin paistinpannulta purjosuikaleet uunivuoan pohjalle pediksi lohelle. Hieroin niihin 1 - 2 rkl Chavroux-juustoa.

Paistoin porattuja pieniä peruna- ja bataattiviipaleita ja porattuja pyöreitä purjonpaloja kevyesti jäljelle jääneessä kasviöljyssä.

Laitoin lohifileet juusto-purjo-pedille vierekkäin. Levitin Chavroux-juustoa kauttaaltaan fileiden päälle.

Asettelin pienet pyöreät bataatti-, peruna- ja purjoviipaleet lohen päällä olevan juuston päälle limittäin riveihin - tietysti ne voisi asetella sekä limittäin että lomittain, kuten kalan suomut.

Lorautin 0,5 dl sitruuna ja pippuri -kermaa suomujen päälle. Paistoin uunissa miedossa lämmössä folion alla.

 

Lohen uudet suomuraidat



Inspiraatiosta kiitokset - suomukalan ohje kohdassa noin 6,40 min videon alusta, alkaen. (Videolla on erilainen ohje): https://m.youtube.com/watch?v=mLirxQ6c8qM&list=LLMM9c1HY8cRrCXvQhXIGGxQ&index=1


Uunikasvikset

2 luomubataattia

2 luomupunajuurta

2 perunaa blue kongo

1/2 luomukukkakaalia

1 luomusuippopaprika

(hyvää makkaraa paloina)



Blue kongo -perunaa oli ruokakaupassa iso laari - pitihän sitä ottaa - tässä halkaistuina menossa uunikasvisten sekaan.

Marinadi:

Noin 0,6 dl öljyä (valkosipulilla maustettu rypsiöljy+ oliiviöljyt), suolaa, basilikaa, 3 maustepippuria rouhittuna

Kaikki kasvikset (ja makkara), tarvittavat kuoritaan sekä pilkotaan sopiviksi paloiksi - paprikaa ei kannattane liian pieniksi.

Valmistetaan marinadi ja annetaan marinoitua huoneen lämmössä 0,5 - 1 h.

Levitetään leivinpaperin päälle uunipellille, paistetaan 150 C kypsiksi.



Kuppikakkumunakkaat

4 kananmunaa, luomu

Maitoa

Munakkaan täytteitä, kuten parsakaalia, pinaattia, lehtikaalia, suippopaprikaa, suolakurkkua, kukkakaalia ym.

Mausteita, kasviöljyä

Juustoraastetta 

Munakkaan täytteet esikypsennetään. Voidellaan kuppikakkuvuoat. 

Kananmunat rikotaan ja vatkataan sekaisin maidon kanssa, lisätään mausteet. 

Maito-munaseos kaadetaan kuppikakkumuotteihin. Lisätään munakkaan täytteet. (Itse käytin tällä kertaa luottovihanneksiani; lehtikaalia ja suippopaprikaa raakoina.) Ripotellaan juustoraastetta pinnoille.

Tein tästä määrästä kuusi kuppikakkumunakasta - munakkaiden lukumäärä riippuu käyttämäsi maidon ym. ainesten määrästä sekä kuppikakkuvuokiesi koosta. 

Paistoin hieman yli 100 asteisessa uunissa kypsiksi.

Kuppikakkumunakkaat on helppo sujauttaa lounaslaatikkoon ja ottaa mukaan töihin tai vaikka evääksi metsäretkelle. 

Kuppikakkumunakkaat - paprika, lehtikaali ja juustoraaste

Kanavartaat

Kanan fileitä tai fileeleikkeitä

Halloumi-juustoa

Ornssia kurpitsaa pikku paloina

Purjoa ohuina siivuina

Italian yrtit tuorejuustoa

Paprikarouhetta

Suolaa 

Varrastikut

Kanan päälle ripotellen hieman suolaa. Purjosiivuihin ja pieniin kurpitsalohkoihin hieron tuorejuustoa. Kananfileisiin tehdään viilto jonka sisäpuolelle asetellaan täyteainekset tai fileeleikkeiden päälle asetellaan ainekset (kuvassa fileeleikkeitä). Ripotellaan kauttaaltaan paprikarouheella.

Varrastikuilla suljetaan täytteet fileiden tai fileeleikkeiden sisälle. Asetellaan paistovuokaan. Paistetaan miedossa lämmössä hitaasti folion tai kannen alla kypsiksi.

Täytetyt kanavartaat

Halloween-salaatti

Halloweenina voi tehdä salaatin hieman kenties epätavallisemmasta väriyhdistelmästä.

Punakaalia yksi yhtenäinen ohut kaalin läpi leikattu siivu

Avocadoa 1/2

Persimonia

Säilyke-persikkaa

Muutama karpalo

Mozzarella-juustoraastetta

Kastikkeeksi jotakin oranssia salaatinkastiketta. Söin itse tämän iltapalana - hyvää oli ! Lisäsin salaatinkastikkeen kuvan oton jälkeen.

Halloween salaatti 

Ruusukaalilisuke

1pkt ruusukaalia pestyinä ja uloimmat lehdet poistetaan

2 tomaattia pilkotaan noin 8 osaan

1 keskikokoinen/isohko purjo pilkotaan

1 pkt chilituorejuustoa

1/2 dl vettä

Ainekset puhdistetaan, tarvittavat pilkotaan ja laitetaan sopivankokoiseen kattilaan. Annetaan hiljaa kiehua kypsäksi. (Olen lukenut reseptin jostakin tuntemattomaksi jääneestä keittokirjasta, mutta resepti jäi mieleen ja käyttöön : )


Oranssi kurpitsa - kanttarellikeitto, 3 - 4 pientä annosta

Pala oranssia pyöreää kurpitsaa kuorittuna ja pilkottuna

1 tomaatti pilkottuna

1/2 suippopaprikaa pilkottuna

150 g creme fraisea (lakt.)

Kanttarelleja paistettuna + ruoanvalmistuskasvikermaa

Mustapippuria, inkivääriä tuoretta, kirveliä 0,5 tl

Tähän aikaan vuodesta oransseja kurpisoita saa kaupoista - mikäli ei itse tullut kasvatettua niitä. Niistä saa mm hyvää keittoa. Lämpimänä syksynä kanttarelleja löytyi metsästä vielä nyt lokakuussa, joten tuoreita kanttarelleja oli myös kotona.

Olin paistanut kanttarellit edellisenä iltana, joten ne olivat jäähtyneet, olin lisännyt niihin ruoanvalmistuskasvikermaa.

Pilkoin oranssista kurpitsasta pienehkön palan, pilkoin tomaatin ja paprikan. Laitoin vihannekset kattilaan veteen kypsymään - vesiraja noin 1 cm vihannesten huipujen alapuolella. Keitin, kunnes kurpitsa oli pehmennyt. 

Laitoin kaikki ainekset, keitetyt vihannekset liemineen (paitsi en kaikkea mustapippuria ja inkivääriä) tehosekoittimeen ja annoin niiden mennä yhtenäiseksi ja kuohkeaksi keitoksi. Laitoin keiton keittokulhoon, ropautin mustapippuria päälle sekä leikkasin hieman pienen pieniä paloja inkivääriä pinnalle.

Vihannesten kevyt, jopa hedelmäinen maku, maadoittuu ja saa täyteläisyttä creme fraisen avulla, kanttarellin voimakas oma maku sopii mustapippurin rinnalle ja inkivääri tuo terävyyttä. Inkiväärin määrän kanssa täytyy olla varovainen ellei halua sen liikaa dominoivan makua.

Kurpitsa-kanttarellikeitto

Keiton avulla voi vähentää päivittäin syömänsä suolan määrää - jos huomasit - keitossa ei ole lainkaan suolaa.

Tämän ruoan avulla saat oranssia, okran sävyä ja punaisia sävyjä ruokavalioon.

 

Täytetyt pikku kurpitsat

Kurpitsan sisäosaa, käytin vihreitä pieniä pöreitä kurpisoja

Hienoksi raastettua luomuporkkanaa

Suippopaprikaa paloiteltuna

Esikypsennettyä jauhelihaa

Taco-maustetta, suolaa, jos tarvitset

Kananmuna

Juustoraastetta

Halkaistaan kurpitsat poikkisuunnassa, koverretaan kurpitsan sisäosa lusikalla pois ja pilkotaan se. Raastetaan porkkanaa hienoksi, pilkotaan paprika. Kuullotetaan kasvikset kevyesti kasviöljyssä pannulla ja annetaan jäähtyä.. Sekoitetaan kaikkia aineksia keskenään, täytetään kurpitsat massalla ja ripotellaan hieman juustoraastetta pinnalle. Paistetaan kypsäksi uunissa, nautitaan lämpimänä.

 

Täytetyt pikku kurpitsat


Kurpitsakeitossa maistuvat maailman maut




Itse kasvatettuja pikku kurpitsoja, luomu, pilkottuna

Itse kasvatettua porkkanaa, luomu, ohuehkona raasteena

Suippopaprikaa, luomu, ohuina suikaleina

Tummaa riisiä

Esikypsennettyä jauhelihaa, sievästi

Kikherneitä

Ruoanvalmistuskasvikermaa

Taco-maustetta, garam masalaa, jauhettua kardemummaa, ripaus jodioitua merisuolaa tai pan suolaa

Huuhdellaan riisi ja laitetaan se hiljakseen kiehumaan porkkanoiden ja kurpitsan kanssa. Lisätään 20 minuutin päästä paprikat, jauheliha ja hetken kuluttua kikherneet. Lisätään kasvikerma sekä mausteet, nautitaan tuoksuista !

 

Ruokaisa pääruokakeitto


Puolukkaelämys

Olen pitänyt puolukkaa aina varsin happamana tai väkevänä marjana. Vaikka tykkään poimia puolukkaa ja syksyinen puolukkaretki puolukkapoutineen, ihanine kuulaine päivineen, kun valoa on vielä paljon ja ulkona tarkenee ilman päähinettä, on suuri ilo, nautinto ja kuuluu kuvioihin, poimiessa harvoin edes maistan puolukoita niiden hapokkuuden vuoksi. Poimitut puolukat tulevat käytetyksi lisukkeina, satunnaisina jäädykkeinä tai puurona. Tänä vuonna kuitenkin puolukan poiminta ns. lähti lapasesta ja puolukkaa tuli kerättyä niin paljon, että mikäli aikoo saada ne menemään ensi syksyyn mennessä, täytyy aloittaa uusia käytäntöjä puolukoiden nauttimisessa. 

Kenties helpoin ja nopein tapa melkein mille tuoreelle ruoka-ainekselle tahansa, on joko tehdä siitä mehua mehulingolla tai surauttaa siitä smoothie. Siispä kokeilemaan erilaisia puolukkasmoothieita. Uskomukseni siitä, että puolukka tarvitsee sokeria seurakseen, haastettiin tässä smoothiessa, jonka nimesin puolukkaelämykseksi, juurikin siitä syystä, että siihen tulee kohtuu paljon tuoretta puolukkaa, eikä yhtään murua sokeria. Yllätys, yllätys, tästä huolimatta, se ei maistunut juurikaan happamalle. Näistä aineksista se tehtiin.

Tuoreita kypsiä kokonaisia puolukoita noin 2 dl (survosta noin 1 dl)

Pikkuisen raaka banaani (vatsa kuulema tykkää vihertävistä!)

Mantelimaitoa

Vahvaa mustaherukkamehua 1 jälkiruokalusikallinen

Ei muuta. Surautetaan blenderillä vaahtoavaksi.

 
3 dl puolukkasmoothieta ilman makeutusta

Kun antaa blenderin pyörittää puolukat, banaanin, herukkamehun ja maidon kuohkeaksi, melkein vaahdoksi, puolukan karvaus ei maistu. Voimasmoothie ilman sokeria !
 
Puolukkajäädyke

Kun kaksi vaahtoa yhdistyvät ja lisätään sokuria ja marjat ja laitetaan kuudeksi tunniksi pakastimeen, saadaan helppo jäädyke.

2 dl kuohukermaa, laktoositon, vaahdotetaan sokerin kanssa

2 luomu kanamunaa vatkataan vaahdoksi sokerin kanssa 

1 dl tai enemmän luomu ruokosokeria (siinä on enemmän ravintoaineita kuin valkoisessa sokurissa)

1 tl vaniljasokeria 

1,5 dl puolukkaa surautettuna pieneksi

Jos haluat kevyemmän version, kokeile vaahdottaa kananmunista pelkkä valkuainen tai pienennä sokerin määrää.

 

Kuuden tunnin jälkeen pakastimesta otettu jäädyke oli sopivaa syötäväksi.

Lehtikaalin pikku lehden lisäsin, jotta sain kuvaan hieman vihreää : D


Helppo kotona tehty jäätelö

You tubessa pyörii videoita, kuinka tehdä jäätelöä parista purkista kermaa (vaahdotettuna) ja yhdestä purkista kondensoitua maitoa lisäämällä esim 60 g kaakaojauhetta (suklaajäätelö).

 

                     Matcha-jauhetta, vadelmia ja mustaherukkamehulla maustettu jäätelö.

Etsin kuitenkin laktoositonta vaihtoehtoa, ja päädyin seuraavaan kokeiluun...

2 × 2,5 dl vispikermaa (laktoositon) vaahdotettuna

2 × 2,5 dl vaniljakastiketta (laktoositon tai vähälaktoosinen)

Erilaisina makuaineina käytin tuoreita mustikoita, vadelmia, vasta höyrytettyä mustaherukkamehua, mangoa ja keksiä.

Tuloksena oli jäädykemäinen jäätelö omilla makuaineilla.

 

Kuohkea munakas

3  kanamunaa, hieman pinaattia

Valkuaiset erotellaan keltuaisista. Valkuaiset vaahdotetaan vatkaimella napakaksi vaahdoksi. Lisätään valkuaisvaahtoon keltuaiset ja sekoitetaan. Lisätään makuaineet ja lisukkeet, kuten pinaatti. Paistetaan öljytyllä pannulla kansi paistinpannun päällä. Kun munakkaan pinta on hyytynyt, munakkaan toinen puoli taitetaan toisen puolen päälle. Painetaan reunat paistopintaa vasten.

Vaahdotettu massa pannulla



Valmiiksi paistettu munakas




Kuuman kesäpäivän muunneltava salaatti


Reilu määrä jäävuorisalaattia
Pihvitomaattia
Kurkkua
Kukkakaalia
Uuden sadon porkkanaa
Auringonkukan siemeniä
Kuivattuja karpaloita

Fetajuustoa, aurinkokuivattua tomaattia, luomuöljyä, mustapippuria

Juustosta saa suolaa, pieni suolalisä saattaa kuumina päivinä olla tarpeen.
Voit käyttää ja kokeilla eri kombinaatioita, mikä sinua inspiroi, on käytännöllistä tai vaikka mitä kaapista löytyypi.









Vihreä salaatti

Vihreitä ja punaisia salaatinlehtiä
Rusinoita
Kiiwi
Kuorittuja pistaasipähkinöitä





Tämän salaatin voi käyttää alkusalaattina tai siihen voi lisätä ruokaisia ainesosia ja tehdä siitä lounassalaatin. Tällä kertaa lounaalle lisäsin lihapullia sekä kurkkua, nam.


Hyvää ruokahalua !!

 

Suosikki-smoothie

Lehtikaali-banaanismoothie on ehdoton suosikki-smoothie - lehtikaali on niin terveellistä !!

Haluan varmistaa, että lehtikaalia menee - olen huomannut, että kaikista helpoimmin se käy nauttimalla sitä smoothiessa. Tosin hieman on sellainen tunnelma smoothieiden kanssa, että hampaat kaipaisivat pureskelemista ! Samaan aikaan kuitenkin on syystä tai toisesta ylenmääräisen helppoa surauttaa smoothie ja nauttia se - ja sinne meni !


Helppo lehtikaalismoothie

1 lehtikaalin lehti
1 banaani
hunajaa
maitoa tai mantelimaitoa (tai mitä haluat)

Kaikki ainekset surautetaan keskenään - nautitaan heti.





Mustikkapiirakka uuden sadon mustikoista

Tavoitteena monipuolinen ravitseva välipalapiirakka.

Vastapoimittuja mustikoita
1 prk kermaviiliä
Hieman ruokosokeria ja vaniljasokeria

3 kananmunaa, luomu
Hieman ruokosokeria, luomu

Kuiviin aineisiin laitoin monipuolisesti erilaisia jauhoja, kaurahiutaleita ja pähkinäistä mysliä käsivaralla.
2 tl leivinjauhetta

Kasviöljyjä
Maitoa

Vatkasin munat kevyesti sokerin kanssa. Sekoitin leivinjauheen kuiviin aineisiin sekä lisäsin niitä ja nesteitä vuorotellen, kunnes taikinaa näytti olevan sopiva määrä ja sen koostumus tuntui sopivalta piirakkapohjaa varten. Levitin taikinan voideltuun ja kaurahiutaleilla suojattuun vuokaan.

Sekoitin kermaviilin joukkoon hieman ruoko- ja vaniljasokeria, levitin sen pohjan päälle.
Laitoin tuoreita mustikoita tasaisen polveilevan kerroksen pinnalle ja ripotin ruokosokeria päälle kevyesti.

Paistoin uunissa keskivaiheilla miedossa lämmössä, kunnes reunoihin tuli väriä.
Vaahdotin kevyesti valmista vaniljakastiketta ja kaadoin jäähtyneen piirakkapalan päälle.


Hain orvokilta pari kukkaa elävöittämään kuvaa. Söin kaksi palaa : D.



Kommentit

  1. Alkoi tekemään mieli mustikkapiirakkaa! Lauantain kokoukseen valitsin musikkapullan. Taitaa olla mustikkaan nyt mielitekoa...

    VastaaPoista
  2. Itsekin popsin mustikoita aika paljon - jopa 2 dl päivässä ! Puolukkaa on mennyt myös smoothiessa tänä syksynä pari desiä/pv... ovat niin terveellisiksi todettuja - Marjat torjuvat pöpöjä -postauksessa on aiheesta lisätietoa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Onnea nikkaroimassa

Syvällä skutsissa

Kakkua juhlahetkiin