Reseptejä
Kaksi pikkaisen erilaista lasagne-reseptiä
Suppilovahverolasagne tube-video
Helpoin lasagne
♡ ♡ ♡
Yhden pannun pasta
Juustoinen perunamuusivuoka
Helppo pestoinen kasvissosekeitto
Kaiken keitto
Kaiken keitto |
Mansikka - meloni - salaatti kahdella tapaa
Klikkaa video
Ainekset:
Kesäsalaatti
1 granaattiomenan siemenet
Banaani-rukola-letut
Ainekset sekoitetaan keskenään, annetaan seista hetki, jotta kaurat imevät itseensä nestettä.
Paistetaan pannulla letuiksi ruokaöljyssä. Koristellaan rukolalla + muilla herkuilla maun mukaan. Seuraavaksi kokeilen voikukan lehdillä ja kukilla sekä kuusenkerkillä.
Blinit
Punaista keittoa eli borssikeitoa
Punaista keittoa eli borssikeittoa |
500 g kaalia ohueksi suikaloituna ja pilkottuna kaikki violetit
3 punajuurta
2 pientä porkkanaa
20 cm purjoa
1 ruoti varsiselleriä
puoli punaista paprikaa
300 g tomaattia
300 g naudan minuuttisuikaleita tai possun suikaleita
2 siivua pekonia paistetaan kuumalla pannulla kaikki siniset
5 - 6 kokonaista maustepippuria
2 laakerin lehteä
1 1/2 tl suolaa
mustapippuria maun mukaan
1 - 2 rkl omenaviinietikkaa
smetanaa ja tilliä tarjoiluun
Suikaloin ja pilkoin pestyt ja kuoritut kasvikset. Laitoin kaali- ja punajuurisuikaleet kiehumaan yhtä aikaa. Lisäsin mausteet. Lisäsin vettä valmistuksen aikana tarpeen mukaan kattilaan niin, että vihannekset eivät aivan peittyneet. Kypsensin ruoan kannen alla.
Lisäsin porkkana-ja purjosuikaleet. Paistoin lihat kuumalla pannulla, leikkasin pekonin suikaleiksi, maustoin mustapippurilla sekä lisäsin kattilaan vihannesten joukkoon.
Annoin kiehua. Suikaloin paprikan ja tomaatit, lisäsin paprikan. Tomaatin lisäsin noin 10min ennen ruoan valmistumista.
Laitoin kuumaa keittoa lautaselle, lisäsin smetanaa sekä tuoretta tilliä. Söin uunissa lämmitetyn juustokuorrutteisen leivän kanssa.
Kolme kaverusta - täytetyt paprikat
Vihreitä ja punaisia paprikoita, suuria, luomua, jos on. Punaiset makeita paistettuina.
400 g jauhelihaa, luomua 12 %
3 isoa porkkanaa
1/5 kukkakaalista, luomu
1 jääpalapussin kuutio keitettynä pakastettua ja pilkottua pinaattia
1 prk creme fraisea
1 pkt feta-juusto, luomu
oliiviöljyä
rakuunaa
curry mangoa
taco-maustetta
(suolaa)
Laitetaan jauheliha pannulle, lisätään sekaan kuoritut ja pikotut porkkanat paistumaan, käännellään, lisätään huuhdeltu ja pilkottu kukkakaali, sekoitellaan ja paistetaan kannen alla. Lisätään oliiviöljyä. Kun hieman pehmenneet, lisätään creme fraise, kypsennellään. Lisätään pinaatti, laitetaan mausteita. Murennetaan feta, lisätään pannulle. Paistaminen lopetetaan, kun kasvikset vielä hieman kovia.
Paprikoista leikataan "hatut". Veitsen ja lusikan avulla siistitään ja tyhjennetään paprikat sisältä. Voidellaan oliiviöljyn ja mausteiden seoksella sisäpuolelta.
Paprikat täytetään ihan täyteen, sen verran yli, että sopii "hattu" päähän. Laitetaan leivinpaperilla suojattuun vuokaan, paistetaan n 175 °C kypsäksi. Paiston alkupuolella levitän hattujen päälle nokareen voita sekä suojaan hatut foliolla palamiselta.
Punaiset paprikat ovat makeita - jos löydät hyviä vihreitä, niistä saa hyvin antioksidantteja.. mutta ovat väkeviä..
Lohen uudet vaatteet
2 pientä nahatonta ja ruodotonta lohifilettä
1 - 2 kiinteää perunaa
1 - 2 bataattia, luomu
Pala paksua purjoa, 7 cm
1 pkt Chavroux-ruohosipulijuustoa
0,5 dl sitruuna ja pippuri - kermaa
Suolaa hieman
Kuorin pari luomubataattia sekä pari perunaa. Porasin omenaporalla perunoista ja kahtia halkaistuista bataateista pyörylöitä. Siivutin pyörylät veitsellä ohuiksi viipaleiksi.
Otin kalafileet huoneenlämpöön ja poistin lohesta nahat. Hieman ripottelin suolaa fileiden molemmille puolille.
Halkaisin ja huuhtelin purjon. Painoin omenaporalla paksuimmalta kohdalta pari kertaa, jotta sain pyöreitä purjoviipaleita. Siivutin lopun purjon ohueksi. Paistoin ohuita purjosuikaleita reilussa määrässä kasviöljyä täydellä teholla - kuitenkaan ruskistamatta niitä - joitakin minuutteja. Laitoin paistinpannulta purjosuikaleet uunivuoan pohjalle pediksi lohelle. Hieroin niihin 1 - 2 rkl Chavroux-juustoa.
Paistoin porattuja pieniä peruna- ja bataattiviipaleita ja porattuja pyöreitä purjonpaloja kevyesti jäljelle jääneessä kasviöljyssä.
Laitoin lohifileet juusto-purjo-pedille vierekkäin. Levitin Chavroux-juustoa kauttaaltaan fileiden päälle.
Asettelin pienet pyöreät bataatti-, peruna- ja purjoviipaleet lohen päällä olevan juuston päälle limittäin riveihin - tietysti ne voisi asetella sekä limittäin että lomittain, kuten kalan suomut.
Lorautin 0,5 dl sitruuna ja pippuri -kermaa suomujen päälle. Paistoin uunissa miedossa lämmössä folion alla.
Lohen uudet suomuraidat |
Uunikasvikset
2 luomubataattia
2 luomupunajuurta
2 perunaa blue kongo
1/2 luomukukkakaalia
1 luomusuippopaprika
(hyvää makkaraa paloina)
Blue kongo -perunaa oli ruokakaupassa iso laari - pitihän sitä ottaa - tässä halkaistuina menossa uunikasvisten sekaan.
Marinadi:
Noin 0,6 dl öljyä (valkosipulilla maustettu rypsiöljy+ oliiviöljyt), suolaa, basilikaa, 3 maustepippuria rouhittuna
Kaikki kasvikset (ja makkara), tarvittavat kuoritaan sekä pilkotaan sopiviksi paloiksi - paprikaa ei kannattane liian pieniksi.
Valmistetaan marinadi ja annetaan marinoitua huoneen lämmössä 0,5 - 1 h.
Levitetään leivinpaperin päälle uunipellille, paistetaan 150 C kypsiksi.
Kuppikakkumunakkaat
4 kananmunaa, luomu
Maitoa
Munakkaan täytteitä, kuten parsakaalia, pinaattia, lehtikaalia, suippopaprikaa, suolakurkkua, kukkakaalia ym.
Mausteita, kasviöljyä
Juustoraastetta
Munakkaan täytteet esikypsennetään. Voidellaan kuppikakkuvuoat.
Kananmunat rikotaan ja vatkataan sekaisin maidon kanssa, lisätään mausteet.
Maito-munaseos kaadetaan kuppikakkumuotteihin. Lisätään munakkaan täytteet. (Itse käytin tällä kertaa luottovihanneksiani; lehtikaalia ja suippopaprikaa raakoina.) Ripotellaan juustoraastetta pinnoille.
Tein tästä määrästä kuusi kuppikakkumunakasta - munakkaiden lukumäärä riippuu käyttämäsi maidon ym. ainesten määrästä sekä kuppikakkuvuokiesi koosta.
Paistoin hieman yli 100 asteisessa uunissa kypsiksi.
Kuppikakkumunakkaat on helppo sujauttaa lounaslaatikkoon ja ottaa mukaan töihin tai vaikka evääksi metsäretkelle.
Kuppikakkumunakkaat - paprika, lehtikaali ja juustoraaste |
Kanavartaat
Kanan fileitä tai fileeleikkeitä
Halloumi-juustoa
Ornssia kurpitsaa pikku paloina
Purjoa ohuina siivuina
Italian yrtit tuorejuustoa
Paprikarouhetta
Suolaa
Varrastikut
Kanan päälle ripotellen hieman suolaa. Purjosiivuihin ja pieniin kurpitsalohkoihin hieron tuorejuustoa. Kananfileisiin tehdään viilto jonka sisäpuolelle asetellaan täyteainekset tai fileeleikkeiden päälle asetellaan ainekset (kuvassa fileeleikkeitä). Ripotellaan kauttaaltaan paprikarouheella.
Varrastikuilla suljetaan täytteet fileiden tai fileeleikkeiden sisälle. Asetellaan paistovuokaan. Paistetaan miedossa lämmössä hitaasti folion tai kannen alla kypsiksi.
Täytetyt kanavartaat |
Halloween-salaatti
Halloweenina voi tehdä salaatin hieman kenties epätavallisemmasta väriyhdistelmästä.
Punakaalia yksi yhtenäinen ohut kaalin läpi leikattu siivu
Avocadoa 1/2
Persimonia
Säilyke-persikkaa
Muutama karpalo
Mozzarella-juustoraastetta
Kastikkeeksi jotakin oranssia salaatinkastiketta. Söin itse tämän iltapalana - hyvää oli ! Lisäsin salaatinkastikkeen kuvan oton jälkeen.
Halloween salaatti |
Ruusukaalilisuke
1pkt ruusukaalia pestyinä ja uloimmat lehdet poistetaan
2 tomaattia pilkotaan noin 8 osaan
1 keskikokoinen/isohko purjo pilkotaan
1 pkt chilituorejuustoa
1/2 dl vettä
Ainekset puhdistetaan, tarvittavat pilkotaan ja laitetaan sopivankokoiseen kattilaan. Annetaan hiljaa kiehua kypsäksi. (Olen lukenut reseptin jostakin tuntemattomaksi jääneestä keittokirjasta, mutta resepti jäi mieleen ja käyttöön : )
Oranssi kurpitsa - kanttarellikeitto, 3 - 4 pientä annosta
Pala oranssia pyöreää kurpitsaa kuorittuna ja pilkottuna
1 tomaatti pilkottuna
1/2 suippopaprikaa pilkottuna
150 g creme fraisea (lakt.)
Kanttarelleja paistettuna + ruoanvalmistuskasvikermaa
Mustapippuria, inkivääriä tuoretta, kirveliä 0,5 tl
Tähän aikaan vuodesta oransseja kurpisoita saa kaupoista - mikäli ei itse tullut kasvatettua niitä. Niistä saa mm hyvää keittoa. Lämpimänä syksynä kanttarelleja löytyi metsästä vielä nyt lokakuussa, joten tuoreita kanttarelleja oli myös kotona.
Olin paistanut kanttarellit edellisenä iltana, joten ne olivat jäähtyneet, olin lisännyt niihin ruoanvalmistuskasvikermaa.
Pilkoin oranssista kurpitsasta pienehkön palan, pilkoin tomaatin ja paprikan. Laitoin vihannekset kattilaan veteen kypsymään - vesiraja noin 1 cm vihannesten huipujen alapuolella. Keitin, kunnes kurpitsa oli pehmennyt.
Laitoin kaikki ainekset, keitetyt vihannekset liemineen (paitsi en kaikkea mustapippuria ja inkivääriä) tehosekoittimeen ja annoin niiden mennä yhtenäiseksi ja kuohkeaksi keitoksi. Laitoin keiton keittokulhoon, ropautin mustapippuria päälle sekä leikkasin hieman pienen pieniä paloja inkivääriä pinnalle.
Vihannesten kevyt, jopa hedelmäinen maku, maadoittuu ja saa täyteläisyttä creme fraisen avulla, kanttarellin voimakas oma maku sopii mustapippurin rinnalle ja inkivääri tuo terävyyttä. Inkiväärin määrän kanssa täytyy olla varovainen ellei halua sen liikaa dominoivan makua.
Kurpitsa-kanttarellikeitto |
Keiton avulla voi vähentää päivittäin syömänsä suolan määrää - jos huomasit - keitossa ei ole lainkaan suolaa.
Tämän ruoan avulla saat oranssia, okran sävyä ja punaisia sävyjä ruokavalioon.
Täytetyt pikku kurpitsat
Kurpitsan sisäosaa, käytin vihreitä pieniä pöreitä kurpisoja
Hienoksi raastettua luomuporkkanaa
Suippopaprikaa paloiteltuna
Esikypsennettyä jauhelihaa
Taco-maustetta, suolaa, jos tarvitset
Kananmuna
Juustoraastetta
Halkaistaan kurpitsat poikkisuunnassa, koverretaan kurpitsan sisäosa lusikalla pois ja pilkotaan se. Raastetaan porkkanaa hienoksi, pilkotaan paprika. Kuullotetaan kasvikset kevyesti kasviöljyssä pannulla ja annetaan jäähtyä.. Sekoitetaan kaikkia aineksia keskenään, täytetään kurpitsat massalla ja ripotellaan hieman juustoraastetta pinnalle. Paistetaan kypsäksi uunissa, nautitaan lämpimänä.
Täytetyt pikku kurpitsat |
Kurpitsakeitossa maistuvat maailman maut
Itse kasvatettuja pikku kurpitsoja, luomu, pilkottuna
Itse kasvatettua porkkanaa, luomu, ohuehkona raasteena
Suippopaprikaa, luomu, ohuina suikaleina
Tummaa riisiä
Esikypsennettyä jauhelihaa, sievästi
Kikherneitä
Ruoanvalmistuskasvikermaa
Taco-maustetta, garam masalaa, jauhettua kardemummaa, ripaus jodioitua merisuolaa tai pan suolaa
Huuhdellaan riisi ja laitetaan se hiljakseen kiehumaan porkkanoiden ja kurpitsan kanssa. Lisätään 20 minuutin päästä paprikat, jauheliha ja hetken kuluttua kikherneet. Lisätään kasvikerma sekä mausteet, nautitaan tuoksuista !
Ruokaisa pääruokakeitto |
Puolukkaelämys
Olen pitänyt puolukkaa aina varsin happamana tai väkevänä marjana. Vaikka tykkään poimia puolukkaa ja syksyinen puolukkaretki puolukkapoutineen, ihanine kuulaine päivineen, kun valoa on vielä paljon ja ulkona tarkenee ilman päähinettä, on suuri ilo, nautinto ja kuuluu kuvioihin, poimiessa harvoin edes maistan puolukoita niiden hapokkuuden vuoksi. Poimitut puolukat tulevat käytetyksi lisukkeina, satunnaisina jäädykkeinä tai puurona. Tänä vuonna kuitenkin puolukan poiminta ns. lähti lapasesta ja puolukkaa tuli kerättyä niin paljon, että mikäli aikoo saada ne menemään ensi syksyyn mennessä, täytyy aloittaa uusia käytäntöjä puolukoiden nauttimisessa.
Kenties helpoin ja nopein tapa melkein mille tuoreelle ruoka-ainekselle tahansa, on joko tehdä siitä mehua mehulingolla tai surauttaa siitä smoothie. Siispä kokeilemaan erilaisia puolukkasmoothieita. Uskomukseni siitä, että puolukka tarvitsee sokeria seurakseen, haastettiin tässä smoothiessa, jonka nimesin puolukkaelämykseksi, juurikin siitä syystä, että siihen tulee kohtuu paljon tuoretta puolukkaa, eikä yhtään murua sokeria. Yllätys, yllätys, tästä huolimatta, se ei maistunut juurikaan happamalle. Näistä aineksista se tehtiin.
Tuoreita kypsiä kokonaisia puolukoita noin 2 dl (survosta noin 1 dl)
Pikkuisen raaka banaani (vatsa kuulema tykkää vihertävistä!)
Mantelimaitoa
Vahvaa mustaherukkamehua 1 jälkiruokalusikallinen
Ei muuta. Surautetaan blenderillä vaahtoavaksi.
3 dl puolukkasmoothieta ilman makeutusta |
Kun kaksi vaahtoa yhdistyvät ja lisätään sokuria ja marjat ja laitetaan kuudeksi tunniksi pakastimeen, saadaan helppo jäädyke.
2 dl kuohukermaa, laktoositon, vaahdotetaan sokerin kanssa
2 luomu kanamunaa vatkataan vaahdoksi sokerin kanssa
1 dl tai enemmän luomu ruokosokeria (siinä on enemmän ravintoaineita kuin valkoisessa sokurissa)
1 tl vaniljasokeria
1,5 dl puolukkaa surautettuna pieneksi
Jos haluat kevyemmän version, kokeile vaahdottaa kananmunista pelkkä valkuainen tai pienennä sokerin määrää.
Kuuden tunnin jälkeen pakastimesta otettu jäädyke oli sopivaa syötäväksi. |
Lehtikaalin pikku lehden lisäsin, jotta sain kuvaan hieman vihreää : D
Helppo kotona tehty jäätelö
You tubessa pyörii videoita, kuinka tehdä jäätelöä parista purkista kermaa (vaahdotettuna) ja yhdestä purkista kondensoitua maitoa lisäämällä esim 60 g kaakaojauhetta (suklaajäätelö).
Matcha-jauhetta, vadelmia ja mustaherukkamehulla maustettu jäätelö.
Etsin kuitenkin laktoositonta vaihtoehtoa, ja päädyin seuraavaan kokeiluun...
2 × 2,5 dl vispikermaa (laktoositon) vaahdotettuna
2 × 2,5 dl vaniljakastiketta (laktoositon tai vähälaktoosinen)
Erilaisina makuaineina käytin tuoreita mustikoita, vadelmia, vasta höyrytettyä mustaherukkamehua, mangoa ja keksiä.
Tuloksena oli jäädykemäinen jäätelö omilla makuaineilla.
Kuohkea munakas
3 kanamunaa, hieman pinaattia
Valkuaiset erotellaan keltuaisista. Valkuaiset vaahdotetaan vatkaimella napakaksi vaahdoksi. Lisätään valkuaisvaahtoon keltuaiset ja sekoitetaan. Lisätään makuaineet ja lisukkeet, kuten pinaatti. Paistetaan öljytyllä pannulla kansi paistinpannun päällä. Kun munakkaan pinta on hyytynyt, munakkaan toinen puoli taitetaan toisen puolen päälle. Painetaan reunat paistopintaa vasten.
Vaahdotettu massa pannulla |
Valmiiksi paistettu munakas |
Kuuman kesäpäivän muunneltava salaatti
Reilu määrä jäävuorisalaattia
Pihvitomaattia
Kurkkua
Kukkakaalia
Uuden sadon porkkanaa
Auringonkukan siemeniä
Kuivattuja karpaloita
Fetajuustoa, aurinkokuivattua tomaattia, luomuöljyä, mustapippuria
Juustosta saa suolaa, pieni suolalisä saattaa kuumina päivinä olla tarpeen.
Voit käyttää ja kokeilla eri kombinaatioita, mikä sinua inspiroi, on käytännöllistä tai vaikka mitä kaapista löytyypi.
Vihreä salaatti
Vihreitä ja punaisia salaatinlehtiä
Rusinoita
Kiiwi
Kuorittuja pistaasipähkinöitä
Tämän salaatin voi käyttää alkusalaattina tai siihen voi lisätä ruokaisia ainesosia ja tehdä siitä lounassalaatin. Tällä kertaa lounaalle lisäsin lihapullia sekä kurkkua, nam.
Hyvää ruokahalua !!
Suosikki-smoothie
Haluan varmistaa, että lehtikaalia menee - olen huomannut, että kaikista helpoimmin se käy nauttimalla sitä smoothiessa. Tosin hieman on sellainen tunnelma smoothieiden kanssa, että hampaat kaipaisivat pureskelemista ! Samaan aikaan kuitenkin on syystä tai toisesta ylenmääräisen helppoa surauttaa smoothie ja nauttia se - ja sinne meni !
Helppo lehtikaalismoothie
1 lehtikaalin lehti
1 banaani
hunajaa
maitoa tai mantelimaitoa (tai mitä haluat)
Kaikki ainekset surautetaan keskenään - nautitaan heti.
Mustikkapiirakka uuden sadon mustikoista
Tavoitteena monipuolinen ravitseva välipalapiirakka.
Vastapoimittuja mustikoita
1 prk kermaviiliä
Hieman ruokosokeria ja vaniljasokeria
3 kananmunaa, luomu
Hieman ruokosokeria, luomu
Kuiviin aineisiin laitoin monipuolisesti erilaisia jauhoja, kaurahiutaleita ja pähkinäistä mysliä käsivaralla.
2 tl leivinjauhetta
Kasviöljyjä
Maitoa
Vatkasin munat kevyesti sokerin kanssa. Sekoitin leivinjauheen kuiviin aineisiin sekä lisäsin niitä ja nesteitä vuorotellen, kunnes taikinaa näytti olevan sopiva määrä ja sen koostumus tuntui sopivalta piirakkapohjaa varten. Levitin taikinan voideltuun ja kaurahiutaleilla suojattuun vuokaan.
Sekoitin kermaviilin joukkoon hieman ruoko- ja vaniljasokeria, levitin sen pohjan päälle.
Laitoin tuoreita mustikoita tasaisen polveilevan kerroksen pinnalle ja ripotin ruokosokeria päälle kevyesti.
Paistoin uunissa keskivaiheilla miedossa lämmössä, kunnes reunoihin tuli väriä.
Vaahdotin kevyesti valmista vaniljakastiketta ja kaadoin jäähtyneen piirakkapalan päälle.
Hain orvokilta pari kukkaa elävöittämään kuvaa. Söin kaksi palaa : D.
Alkoi tekemään mieli mustikkapiirakkaa! Lauantain kokoukseen valitsin musikkapullan. Taitaa olla mustikkaan nyt mielitekoa...
VastaaPoistaItsekin popsin mustikoita aika paljon - jopa 2 dl päivässä ! Puolukkaa on mennyt myös smoothiessa tänä syksynä pari desiä/pv... ovat niin terveellisiksi todettuja - Marjat torjuvat pöpöjä -postauksessa on aiheesta lisätietoa.
VastaaPoista