Kirjoittelen ideoista, ajatuksista ja toteutuneista touhuista.
Viiden marmeladin torttu - täynnä makuja. Syntytarina.
Hae linkki
Facebook
Twitter
Pinterest
Sähköposti
Muut sovellukset
-
Viiden marmeladin joulutortut
Klikkaa kuvaa
Viisi marmeladista, maukasta suupalaa samasta tortusta! Kaikissa eri maku! Viiden marmeladin torttua voisi nimittää viisikkotortuksi. Ekana viisikko-sanasta tulee mieleen Enid Blytonin Viisikko- nuortenkirjasarja, jotka ovat wikipedian mukaan maailman suositummat nuortenkirjat - taishan niitä tulla nuorena lukaistua. Viisikon seikkailuissa touhusivat sisarukset Leo, Dick, Anne, heidän poikatyttöserkkunsa Paula (Pauli) ja Tim- koira.
Tokana viisikosta tulee mieleen Suomen edellinen hallitus ja pääministeri Sanna Marinin johdossa ollut naisviisikko, Li Andersdon, Maria Ohisalo, Annika Saarikko ja Anna-Maja Henriksson, joka hallitusten suosituimmuuslistauksissa kahmi kärkisijat. Onko tässä numero viitosessa jotain?? Hyvää tulee, kunhan on viisi!
Joulutortun makukimara - makukimara joulutorttu! Siinä toinen nimi, mikä putkahti mieleen.
Valittu taittelumalli rajaa jokaisen maun vierekkäisiin mutta omiin taikinan ympärömiin looseihinsa - aitioihinsa - seimiinsä - tai vaikka pilttuisiin!
Maku- tai maistelumatka, minkä useampi maku samassa tortussa mahdollistaa, muuttaa hieman joulutortun syöntihetkeä tehden siitä ainakin itselle kiinnostavamman -mahdollisesti lisää jopa torttujen syöntiä.
Joulutorttu on vakiintunut leivonnainen, jolla on se kulttuurin kantajan, ylläpitäjän rooli. Viime vuosina täytteissä ja muodoissa on nähty variaatioita monipuolisempaan suuntaan. Vihreä kuula tuli hitiksi jokunen vuosi sitten ja nykyään tarjolla on jo vihreä kuula -marmeladia tortun tekijöille, rinnalle on tullut myös pihlajamaku, liekö se saanut inspiraationsa kettukarkista.
Viiden maun torttuun voi vapaasti yhdistellä saatavilla olevia tai itse tehtyjä marmeladeja.
Mitä makuja käyttää?
Mansikka, vadelma, luumu, omenakaneli, aprikoosi, appelsiini, pihlaja, vihreäkuula, jne.
Mikä tahansa paistonkestävä marmeladi toimii tässä. Voit valita oman yhdistelmän. Huomaa, että tortun muoto on sellainen, että jokainen marmeladikohta on helppo täyttää omalla maullaan ja haukata omana suupalanaan.
Paistonkestävä marmeladi toimii paremmin kuin hillo, sillä paistonkestävä marmeladi kestää uunissa siinä koostumuksessa ja muodossa kuin se on, hillo saattaa kiehua, kuplia, valua ja levitä.
Viiden marmeladin torttu tarjoaa monta makuelämystä. Se vastaa myös siihen toiveeseen, että tortussa ei olisi pelkältä taikinalta maistuvia kohtia - tähän torttuun niitä ei jää. Jos haluaa pyhittää tortun vain yhdelle tai kahdelle maulle, sekin onnistuu, valitsee vain mitä makua mihinkin kohtaan laittaa. Tässä torttumallissa on mahdollista laittaa marmeladia viiteen eri kohtaan. Katso tekstin lopusta, keiden lausuma toive hillon riittävys on - ja toimi siis tortuntekijän inspiraation lähteenä.
Torttutaikinan leikkaus on kenties kaikista perinteisin, tähtitorttu tehdään samalla mallilla. Ainoastaan taittelussa on pieni, mutta ratkaiseva ero.
Tortut kuuluvat jouluun. Tämä makuiloittelu saattaa toimia muinakin vuodenaikoina - vai mitä mieltä olet?
Tortun syntytarina
Torttu syntyi yhdistämällä samaan asiaan liittyviä kokemuksia ja huomioita ja sanoisko kolmantena vielä ajan hengen, uuden kerroksellisuuden ja monipuolisuuden.
Samanlaisen keksimiskokemuksen koin aikonaan keramiikassa, missä yhdistin vasta oppimani materiaalin ominaisuuksia näkemääni erään keraamikon valusaven kanssa käyttämään tekniikkaan - ja voila, keksin "aivan itse" työmenetelmän. Samoihin aikoihin kyllä muutkin keramiikan kanssa puuhanneet alkoivat tuottaa pinterestiin samannäköisiä esineitä - kuvittelin ainakin tietäväni tekotavan.
Torttu nyt sattui olemaan ajankohtainen, olin ollut kiinnostunut erilaisista taittelumalleista ja kokeillut niitä. Tänä vuonna erityisesti enkelitorttu oli saanut huomioni. Taitellessani enkelin "hiuksia", mieleeni hiipi tuuma, että tähän tapaan taittelemalla kaikki sivut, saisi kukkatortun. Kun olin keksinyt vielä, että enkelin kasvojen kohdalle voi laittaa eri marmeladin kuin käsien päälle, siitä oli oikeastaan enää lyhyt askel viiden marmeladin torttuun. Leivotaan sivulta löytyy enkelitortun kuvallinen taitteluohje. Sivun yläosan videolta näet, miten viiden marmeladin torttu tehdään.
Siihen vielä kuitenkin tarvittiin joidenkuiden ääneen lausuma toive, että tortussa hilloa pitäisi olla enemmän. Silloin tiesin, että siihen toiveeseen voisi vastata, kipaisin kaupasta marmeladeja ja panin toimeksi. Näin syntyi viiden marmeladin torttu.
Kiitos vaan inspiraatiosta! Klikkaa ääneen lausuttu toive - kohtaa saadaksesi selville, ketkä lausuivat ne sanat, mikä käynnisti idean toteutuksen.
Iltaisin ja vapaapäivinä onnea tuottavat luovat ratkaisut keittiössä, puutarhassa ja jokapäiväisissä toimissa. Flow-tilaksi kai sitä sanotaan, kun paneutuu tehtäviinsä innostuneena, kiinnostuneena ja jopa ajankulun seuraamisen sivurooliin laittaen. Kirjoittelen omien vapaahetkieni sisällöistä ja niistä onnen ja voiman murusista, mitä niissä syntyy. Asiat ovat tavallisia, arkisia ja monille tuttuja, kuten ulkoilua tai metsäilyä, ruoanlaittoa ja kasvien kanssa touhuamista. Rentona musiikkina usein soitan you tubesta luonnon ääniä tai muuta rauhoittavaa, kelloja tms mitä tulee vastaan. Puutarhamyymälästä haen multaa, mukuloita, juurakoita, siemeniä - ja lopultakin havukasvit ovat tulleet - yksi paakkujuurinen tuija lähtee mukaani. Pärjään samalla hengityssuojaimella ruokakauppaan, mistä ladon korin täyteen vihanneksia, jauhoja sekä maitotuotteita. Toppuuttelen itseäni, että leipää en osta - pakastimeni on sitä pullollaan, lisäksi siellä odottaa paistamista satakunta rukiista karjalanpii
Lisään pyöreitä koivupuita saunan uuniin, pienet liekit ottavat tyytyväisinä ruuan vastaan. Suljen luukun, uuni alkaa vetää, liekit nuolevat puita ja kuuluu huminaa, joka kertoo lämmityksen lähteneen hyvin alkuun. Kiukaan edessä oleva vesisäiliö alkaa kohista ja veden kiehuessa ruplattaa ja porista. Metallinen jo kolmatta kymmenettä vuotta käytössä ollut kiuas naksahtaa lämmön vaikutuksesta. (Tarina jatkuu linkin alla. Linkkkiä klikkaamalla pääset katsomaan, kun suosikkiartistit laulavat pikkuisen samasta aiheesta. Tuohon vuodenaikaan lämpimät löylyt tosiaan maistuvat : D) https://m.youtube.com/watch?v=hUnd1E2-un8&list=RDhUnd1E2-un8&start_radio=1 Saunaa lämmittäessä tulee käveltyä kilometri. Vesisangot roikkuvat 10 kg:n punnuksina kaivon ja saunan välillä molemmissa käsissä. Suuria koivuja kasvaa tässä ympärillä, mutta niiden oksat ovat korkealla kirahville, Savo Volleyn pelaajille ja jopa veljenpoejille : D. Vastakoivut olisivat sellaiset, ettei tarvitse nosturiautoa yltä
Tee itse vappukukka tai vappuhuiska! Kaksi kukkaa liittämällä yhteen ja lisäämällä kepin saat huiskan. Tee lautasliinoista vappukukkia. Koristele ne vaikka serpentiineillä tai paperinaruilla tai silkkipaperista leikatuilla suikaleilla. Mitä sisäinen luovuutesi sinulle vinkkaa - toteuta itseäsi! Hauskaa puuhaa aikuisille ja lapsille! Leikkaa lautasliina kahtia - saat kaksi kukkaa yhdestä lautasliinasta! Millainen kenenkin vappukukasta tai huiskapallosta tulee? Tässä ohjeessa lautasliina kaikkine kerroksineen on leikattu kahtia ja kukat tehdään lautasliinan puolikkaasta. Erota lautasliinan kerrokset toisistaan ja laita erotetut kerrokset uudelleen päällekäin ennen taittelun aloittamista. Kerrosten uudelleenavaaminen taittelun, leikkaamisen ja sidonnan jälkeen on näin helpompaa. Yhdistämällä kaksi kukkaa selät vastakkain saat hapsupallon, johon voit sitoa/liimata kiinni kepin ja näin sinulla on itse tehty vappuhuiska! Tee se itse vappuhuiska! Katso videolta, kuinka saat tehtyä vappukukat
Kommentit
Lähetä kommentti