Viiden marmeladin torttu - täynnä makuja. Syntytarina.

 Viiden marmeladin joulutortut

Klikkaa kuvaa

Viisi marmeladista, maukasta suupalaa samasta tortusta! Kaikissa eri maku! Viiden marmeladin torttua voisi nimittää viisikkotortuksi. Ekana viisikko-sanasta tulee mieleen Enid Blytonin Viisikko- nuortenkirjasarja, jotka ovat wikipedian mukaan maailman suositummat nuortenkirjat - taishan niitä tulla nuorena lukaistua. Viisikon seikkailuissa touhusivat sisarukset Leo, Dick, Anne, heidän poikatyttöserkkunsa Paula (Pauli) ja Tim- koira. 

Tokana viisikosta tulee mieleen Suomen edellinen hallitus ja pääministeri Sanna Marinin johdossa ollut naisviisikko, Li Andersdon, Maria Ohisalo, Annika Saarikko ja Anna-Maja Henriksson, joka hallitusten suosituimmuuslistauksissa kahmi kärkisijat. Onko tässä numero viitosessa jotain?? Hyvää tulee, kunhan on viisi!

Joulutortun makukimara - makukimara joulutorttu! Siinä toinen nimi, mikä putkahti mieleen.

Valittu taittelumalli rajaa jokaisen maun vierekkäisiin mutta omiin taikinan ympärömiin looseihinsa - aitioihinsa - seimiinsä - tai vaikka pilttuisiin!

Maku- tai maistelumatka, minkä useampi maku samassa tortussa mahdollistaa, muuttaa hieman joulutortun syöntihetkeä tehden siitä ainakin itselle kiinnostavamman -mahdollisesti lisää jopa torttujen syöntiä. 

Joulutorttu on vakiintunut leivonnainen, jolla on se kulttuurin kantajan, ylläpitäjän rooli. Viime vuosina täytteissä ja muodoissa on nähty variaatioita monipuolisempaan suuntaan. Vihreä kuula tuli hitiksi jokunen vuosi sitten ja nykyään tarjolla on jo vihreä kuula -marmeladia tortun tekijöille, rinnalle on tullut myös pihlajamaku, liekö se saanut inspiraationsa kettukarkista.

Viiden maun torttuun voi vapaasti yhdistellä saatavilla olevia tai itse tehtyjä marmeladeja.

Mitä makuja käyttää?

Mansikka, vadelma, luumu, omenakaneli, aprikoosi, appelsiini, pihlaja, vihreäkuula, jne.

Mikä tahansa paistonkestävä marmeladi toimii tässä. Voit valita oman yhdistelmän. Huomaa, että tortun muoto on sellainen, että jokainen marmeladikohta on helppo täyttää omalla maullaan ja haukata omana suupalanaan.

Paistonkestävä marmeladi toimii paremmin kuin hillo, sillä paistonkestävä marmeladi kestää uunissa siinä koostumuksessa ja muodossa kuin se on, hillo saattaa kiehua, kuplia, valua ja levitä.

Viiden marmeladin torttu tarjoaa monta makuelämystä. Se vastaa myös siihen toiveeseen, että tortussa ei olisi pelkältä taikinalta maistuvia kohtia - tähän torttuun niitä ei jää. Jos haluaa pyhittää tortun vain yhdelle tai kahdelle maulle, sekin onnistuu, valitsee vain mitä makua mihinkin kohtaan laittaa. Tässä torttumallissa on mahdollista laittaa marmeladia viiteen eri kohtaan. Katso tekstin lopusta, keiden lausuma toive hillon riittävys on - ja toimi siis tortuntekijän inspiraation lähteenä.
 
Torttutaikinan leikkaus on kenties kaikista perinteisin, tähtitorttu tehdään samalla mallilla. Ainoastaan taittelussa on pieni, mutta ratkaiseva ero.

Tortut kuuluvat jouluun. Tämä makuiloittelu saattaa toimia muinakin vuodenaikoina - vai mitä mieltä olet?

Tortun syntytarina

Torttu syntyi yhdistämällä samaan asiaan liittyviä kokemuksia ja huomioita ja sanoisko kolmantena vielä ajan hengen, uuden kerroksellisuuden ja monipuolisuuden.

Samanlaisen keksimiskokemuksen koin aikonaan keramiikassa, missä yhdistin vasta oppimani materiaalin ominaisuuksia näkemääni erään keraamikon valusaven kanssa käyttämään tekniikkaan - ja voila, keksin "aivan itse" työmenetelmän. Samoihin aikoihin kyllä muutkin keramiikan kanssa puuhanneet alkoivat tuottaa pinterestiin samannäköisiä esineitä - kuvittelin ainakin tietäväni tekotavan. 

Torttu nyt sattui olemaan ajankohtainen, olin ollut kiinnostunut erilaisista taittelumalleista ja kokeillut niitä. Tänä vuonna erityisesti enkelitorttu oli saanut huomioni. Taitellessani enkelin "hiuksia", mieleeni hiipi tuuma, että tähän tapaan taittelemalla kaikki sivut, saisi kukkatortun. Kun olin keksinyt vielä, että enkelin kasvojen kohdalle voi laittaa eri marmeladin kuin käsien päälle, siitä oli oikeastaan enää lyhyt askel viiden marmeladin torttuun. Leivotaan sivulta löytyy enkelitortun kuvallinen taitteluohje. Sivun yläosan videolta näet, miten viiden marmeladin torttu tehdään.

Siihen vielä kuitenkin tarvittiin joidenkuiden ääneen lausuma toive, että tortussa hilloa pitäisi olla enemmän. Silloin tiesin, että siihen toiveeseen voisi vastata, kipaisin kaupasta marmeladeja ja panin toimeksi. Näin syntyi viiden marmeladin torttu.
 
Kiitos vaan inspiraatiosta! Klikkaa ääneen lausuttu toive - kohtaa saadaksesi selville, ketkä lausuivat ne sanat, mikä käynnisti idean toteutuksen. 
Hyvää Uutta Vuotta kaikille!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Onnea nikkaroimassa

Syvällä skutsissa

Vappuaskartelu - Vappuhuiskat ja kukat - Tee se itse