Joulun touhuja aloitellessa

 Se on tonttujen aika - ja ensimmäinen adventti on tänään, sunnuntaina, 3. joulukuuta.

Adventtisunnuntait valmistavat meitä jouluun. Kristiilliseen perinteeseen kuuluvat neljä perättäistä adventtisunnuntaita joulun alla. Symbolinen tapa on puhdistaa koti ja sytyttää kynttilät ikunalle.

Tontut ilmiintyvät ihmisten juttuihin joulun alla. Jotkut näkevätkin tonttuja, useimmat meistä laittavat tonttukoristeita ja ylläpitävät tonttutarinoita. Joulutonttujen lisäksi tunnetaan myös koti- ja saunatonttuja, mitkä toimittelevat touhujaan ilmeisesti ympäri vuoden. Niinkö se on, että joulutontut ovat ihan oma tonttujoukkonsa ja heillä on erityisiä jouluun liittyviä tehtäviä. 

Joulun vietossa yhdistyy kaksi traditiota, muinaissuomalainen ja kristillinen. Muinaissuomalaisessa perinteessä voidaan erottaa vielä kaksi eri hyvin vanhaa eli muinaista perinnettä, mitkä ovat siirtyneet joulun viettoon. Talvipäivän seisaukseen, 21.12., liittyvä valon juhla ja kekristä jouluun siirtynyt kekripukki tonttuineen antavat joulun perinteeseen hyvin tuntemiamme piirteitä. Kristuksen syntymän juhla tuo hengellisen puolen jouluun siihen liittyvine hengellis-maallisine versioineen. 

Meillä Suomessa joulu on suuri juhla monine vapaapäivineen ja perinteineen. Kaksi perinnettä elävät sulassa sovussa rinnakkain alkaen jouluun valmistautumisesta itse juhlaan saakka. Mutta kumpaan perinteeseen pikkujoulut kuuluvat - vai ovatko nekin sekoitus molempia? 

Joulu saa eri ihmisillä erilaisia merkityksiä. Perheet viettävät joulua yhdessä, lasten lahjat tai lahjavuoret antavat lapsille aikamoisen kokemuksen siitä, että he ovat illan päätähtiä, onpa tarjolla lahjaöverit tai lahjakohtuus - molemmat ovat hyväksyttäviä. Tärkeintä on kuitenkin rakkaus! Monille joulun sanoma, Kristuksen syntymä, on pääasia ja yhtä monilla se elää rinnakkain maallisten touhujen keskellä.

Joulun lahjat

Joulu itsessään on lahja. Meillä Suomessa kesken pimeimmän talven se antaa tekemistä, puuhaamista, ajattelemista, järjestämistä ja monin tavoin osallistumista niin, että elämässä voi olla yllin kyllin sisältöä, ettei pimeyttä edes huomaa. Niille meistä, jotka nauttivat talvesta muutoinkin, joulu on, ei pelkästään kirsikka kakun päällä, vaan kokonaan toinen kakku! Joulu on esimerkki siitä, miten ihmiset omalla kulttuuris-henkisellä toiminnallaan ja valinnoillaan tekevät arjesta juhlan, ilon juhlan! Emmekä jää olosuhteiden vietäväksi. Pienin askelin aktiivisesti toimien saamme luotua joulumieltä niin itselle kuin muillekin.

Kokonaan toinen kysymys ovat ne paketeista löytyvät lahjat. Lahjateollisuus helpottaa lasten lahjojen hankintaa, kaikkea löytyy. Aikuisten lahjat ovat sopimus- tai taitolaji. Tutulle lahjan ostaminen on helppoa tai vaikeaa, ehkä helpompaa, jos osaa oikeasti kuunnella toista ihmistä. Sitten voi tietysti yrittää kysäistä pukilta, että jos olisin sun apulainen, mitä ehdottaisit hänelle annettavan.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Onnea nikkaroimassa

Syvällä skutsissa

Kakkua juhlahetkiin