Tärkeä terveystieto - Puolukka estää rasvamaksaa

 Kuinka syödä hapokasta puolukkaa? Vastaus löytyy videolta. Klikkaa videota ja saat ohjeen.


Meillä suomalaisilla on vankka historia marjojen syömisessä, niiden kaikenlaisessa hyödyntämisessä ruokavaliossa. Tehosekoitin eli blenderi surauttaa smoothien nopeasti ja helposti - ja vie puolukasta sen kirpeyden! Siksi puolukan nauttiminen smoothiessa (eli pirtelössä) on helppoa. 

Puolukassa on kuulema enemmän sokeria kuin mustikassa, mutta puolukan hapokkuus peittää sen, sanovat Martat. Puolukan ravinnepitoisuus kasvaa sen kypsyessä. Puolukan sisältämien happojen vuoksi se säilyy jääkaapissa survottuna omassa mehussaan.

Marjojen terveyshyödyt paljastuvat tieteelle sitä mukaa kuin tieteellistä tutkimusta tehdään. Tiedosta puolukan rasvamaksaa estävästä vaikutuksesta saamme kiittä suomalaista naistohtoristutkijaa, Riitta Ryytiä. Tulos liittyy ravitsemusperäiseen lihavuuteen.

Tutkimuksessaan Riitta Ryyti havaitsi puolukan kuorista tehdyn kuoriuutteen vaikuttavan rasvaiseen ruokavalioon liityviin terveysongelmiin, kuten maksan rasvoittumiseen, insuliiniresistenssiin ja itse lihomiseen. 

Hiirillä tutkittiin rasvaisen ruokavalion vaikutusta kolmessa ryhmässä. Hiiriryhmällä, joka sai rasvaisen ruokavalion lisäksi puolukkauutetta, maksa ei suurentunut. Tutkimuksessa käytettiin uroshiiriä. 

Tutkimuksessa käytettiin puolukkamehun valmistuksen sivutuotteena syntyvää ylijäämäkuorta.

Riitta Ryyti toteaa, että lisätutkimusta tarvitaan, jotta puolukan kuoren vaikutusmekanismi voidaan selvittää.

Lihavuus on lisäntynyt maailmanlaajuisesti. Lihavuuteen liittyy useita terveysongelmia.  Tutkimuksessa todetaan: "Puolukan kuoriuute esti osittain painon ja epidymaalisen rasvan sekä paastoglukoositason nousun runsasrasvaisella dieetillä ruokituilla hiirillä. Uute myös heikensi runsasrasvaisen ruokavalion aiheuttamaa glukoosi-intoleranssia mitattuna intraperitoneaalisella glukoositoleranssitestillä (IPGTT)."

Jo vuonna 2010 löydettin, suomalaisvoimin silloinkin, tieto puolukan ja mustaherukan suotuisista vaikutuksista maksan rasvoittumisen ehkäisyssä. Silloin todettiin molempien marjojen olevan hyviä kohteita lisätutkimukselle. 

Yleisesti voidaan todeta marjojen sisältämien flavonoidien auttavan pysymään terveempänä. Marjojen syönti näyttää olevan palvelus itselle ja läheisille, parasta itsestä huolehtimista. 





















Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Onnea nikkaroimassa

Syvällä skutsissa

Vappuaskartelu - Vappuhuiskat ja kukat - Tee se itse