Gelli-painanta - Kuinka tehdään ? Nopea tekniikka

 Gelli-painanta on helppo painotekniikka. Tarvitset gelli-levyn, telan, värejä ja paperia. Siitä se matka alkaa!

Gelli-levy on vajaan 1 cm paksuinen, kirkas, läpinäkyvä, joustava ja sileäpintainen levy, kuin muotoon prässättyä geeliä, joka pitää muotonsa ja on kestävä.

Akryylivärit sopivat painotyöskentelyyn hyvin, myös tussit, musteet, pigmentit ja vesivärit käyvät. Gellilevyn kanssa voi käyttää leimasimia, sapluunoita tai mitä tahansa, millä pinnalle levitettyyn väriin voi tehdä kuvioita, ehkä ei kuitenkaan mitään liian terävää.  

Väri on syytä telata ohueksi kerrokseksi levyn pintaan. Nopeassa tekniikassa tee kuviointi välittömästi kosteaan väriin ja paina paperi heti kuvioidun levyn päälle, ennen kuin väri ehtii kuivua. Printin voi tietysti ottaa pelkästä väristäkin.

Nopean gelli-tekniikan ensimmäinen kerros tulee kuvan taustaksi. Viimeinen kerros tulee kuvassa päällimmäiseksi.

Katso videolta paperin asettelu. Paperin asettelu ja kiinnitys ratkaisevat sen, mihin kohtaan paperia painojälki muodostuu ja kiinnitys varmistaa, että saat useat värikerrokset eli painojäljet kohdakkain. Samaan kerrokseen voit käyttää useampiakin värejä.


Harjoitteluun ja telan puhdistukseen voi käyttää esim. kopiopaperia. Paksumpi kopiopaperi vettyy ja kupruilee vähemmän. Värikkäitä kopiopapereita voi hyödyntää esim. skräppäyksessä.

Gelli-painolevyn printtejä

Näyttääkö sinunkin kotonasi pian tältä? Gellitekniikalla saa paljon painotuotteita nopeahkosti.  

Myöhemmin esittelen hitaan tekniikan - siinä kuivumisajat voivat kestää noin puoli tuntia tai ylikin.

Jos väri pääsee kuivahtamaan, se irrotetaan kokonaan kuivan värikerroksen päälle telattavalla uudella kostealla värikerroksella. Kostean värin päälle asetetaan paperi heti ja painellaan kädellä huolella ja odotetaan hyvä tovi. Päällekäin telattavien värien ei tarvitse olla samoja tai samalta valmistajaltakaan.

Gelli-levyä huolletaan Vauvaöljyllä pyyhkimällä. Vauvaöljy puhdistaa ja huoltaa levyn. Olen pessyt telan vedellä kevyesti hangaten käytön jälkeen.

Luomisen ja askartelun iloa!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Onnea nikkaroimassa

Syvällä skutsissa

Vappuaskartelu - Vappuhuiskat ja kukat - Tee se itse