Kirjoittelen ideoista, ajatuksista ja toteutuneista touhuista.
Gelli-painantaa kotona - Hidas tekniikka - Kuinka tehdään ?
Hae linkki
Facebook
X
Pinterest
Sähköposti
Muut sovellukset
-
Hitaan tekniikan tekee hitaaksi värien kuivumisajat.
Hitaassa tekniikassa värikerrokset telataan geeli- eli gelli-laatan päälle päälletysten. Huom! Kuten logiikka kertoo, ensimmäisenä telattu värikerros tulee työn päälle ja viimeisestä tulee painotyön tausta.
Katso videolta, miten homma etenee.
Gelli-laatan päälle tavallista on käyttää akryylivärejä. Laatalle saa laittaa kaikkia muita värejä paitsi öljyvärejä gelli-laatan rakenteen vuoksi. Gelli-levyn ja värien lisäksi tarvitset akryyliväreille tai käyttämillesi väreille - kuten esim. musteet - sopivan telan.
Akryylivärit voi laittaa suoraan tuubista laatalle pieninä määrinä. Määrät riippuvat käyttämäsi laatan koosta. Värejä voi levittää erilaisilla levitystyökaluilla - ja tehdä eri tekstuureja - tai telalla. Ohueksi telattu värikerros toimii hyvin. Samaan kerrokseen voi laittaa useita värejä.
Akryylivärien läpinäkyvyys/peittävyys vaihtelevat ja se on ilmoitettu tuubin kyljessä esim. näillä tai vastaavilla symboleilla, läpinäkyvä □, peittävä■. Lisäksi väreissä on saatavilla iridisoivia, fluoresoivia ja metallisävyjä. Hauskoja yhdistelmiä on kokeiltavissa!
Mikäli haluat välttää "kuiden" syntymisen laatalle, laita väri erilliselle tasaiselle alustalle, kuten pleksille tai lasille, ja telaa se siinä tasaiseksi kerroksekdi telalle ja sen jälkeen telaa väri telalta laatalle.
Hidas tekniikka
1.Telaa valitsemasi väri tyhjälle laatalle ja kuvioi se haluamallasi tavalla - kuten leimasimilla, sapluunoilla, vapaalla kädellä luonnostelemalla
- tai piirrä tai jäljennä kuva kirkkaan laatan lävitse. Painotyöstä tulee peilikuva. Anna ensimmäisen maali- tai piirroskerroksen kuivua. Laserprintin tai korkealaatuisen lehtikuvan voi siirtää myös painolaatalle - siitä myöhemmin lisää.
Kuivumisen kesto riippuu käyttämästäsi väristä, sen paksuudesta ja vallitsevasta ilman kosteudesta.
Ensimmäisen kerroksen voi tehdä myös lakasta.
2. Kun ensimmäinen kerros on kuivunut, voi lisätä toisen kerroksen vastaavilla tavoilla. Mikäli laatan väri on vielä kosteaa, se sekoittuu uuteen väriin - saattaa olla, että haet juuri sellaista vaikutelmaa.
Samaan kerrokseen voi telata useampia värejä.
3. Periaatteessa värikerroksia voi laittaa useita, kunhan annat edellisten kerrosten kuivua. Parillakin värikerroksella saa jo kivoja tuloksia. Kuivumista olen odottanut kesäisissä olosuhteissa puolesta tunnista tuntiin, ja vuorokauden aikoihin liittyen, jos olen työskennellyt illalla - olen jatkanut seuraavana aamuna.
4. Viimeinen värikerros on tärkeä. Sen avulla kuva siirretään paperille. Mikäli haluat, että laatalle tekemäsi työ siirtyy mahdollisimman kokonaisena paperille, telaa taustaksi tuleva värikerros kauttaaltaan ja hyvin. Älä kuivata! (Vrt. nopea tekniikka.)
Aseta paperi märän viimeisen kerroksen päälle ja painele paperi huolellisesti kiinni laattaan useaan otteeseen. Sen jälkeen odota.
Odotusaikaan vaikuttaa, kuinka monta kuivaa värikerrosta olit telannut laatalle. Mitä paksummasti väriä, sitä huolellisempi painelu ja odotus. Odotusaika on minimissään muutamia minuutteja. Voit testata sitä, onko väri tattunut jo paperiin, varovasti nostamalla paperin kulmaa, jos kaikki värit irtoaa - ja se on, mitä haluatkin - aika on ollut riittävä ja voit irrottaa paperin laatasta. Pitkä aika edistää värin tarttumista paperiin, mutta pitkän odotusajan kuluessa paperi saattaa tarttua laattaan varsin tai jopa liian tiukasti, joten sopiva aika kannattaa löytää. Paperilaatu vaikuttaa aikoihin ja lopulliseen printtitulokseen.
Mikäli laattaan jää väriä, voit jättää sen ja käyttää sitä uuden painotyön pohjana. Tai saat poistettua sen vedellä. Levyn voi huoltaa aika ajoin vauvaöljyllä.
Hyviä papereita ovat mm. riisipaperi ja erivahvuiset akvarellipaperit. Kaikkia papereita ja muitakin pintoja voi kokeilla - olen nähnyt tutoriaaleja kankaille/kangasväreille.
Gelli-laatta on joustava ja sillä voi painaa myös kovalle pinnalle.
Kirkkaan gelli-laatan toiselta puolelta voi kurkistaa, miltä tulossa oleva painotyö näyttää.
Vinkki! Geeli-laatan voi valmistaa kotona tasapohjaisessa astiassa muutamista saatavilla olevista aineista. Kotona tehdyn laatan kestävyydestä ei ole kuitenkaan varmuutta. Tutki netin reseptitarjontaa, jos asia kiehtoo sinua.
Iltaisin ja vapaapäivinä onnea tuottavat luovat ratkaisut keittiössä, puutarhassa ja jokapäiväisissä toimissa. Flow-tilaksi kai sitä sanotaan, kun paneutuu tehtäviinsä innostuneena, kiinnostuneena ja jopa ajankulun seuraamisen sivurooliin laittaen. Kirjoittelen omien vapaahetkieni sisällöistä ja niistä onnen ja voiman murusista, mitä niissä syntyy. Asiat ovat tavallisia, arkisia ja monille tuttuja, kuten ulkoilua tai metsäilyä, ruoanlaittoa ja kasvien kanssa touhuamista. Rentona musiikkina usein soitan you tubesta luonnon ääniä tai muuta rauhoittavaa, kelloja tms mitä tulee vastaan. Puutarhamyymälästä haen multaa, mukuloita, juurakoita, siemeniä - ja lopultakin havukasvit ovat tulleet - yksi paakkujuurinen tuija lähtee mukaani. Pärjään samalla hengityssuojaimella ruokakauppaan, mistä ladon korin täyteen vihanneksia, jauhoja sekä maitotuotteita. Toppuuttelen itseäni, että leipää en osta - pakastimeni on sitä pullollaan, lisäksi siellä odottaa paistamista satakunta rukiista karjalanpii...
Akryylimaalaus on suosittua. Käydään lävitse muutama yleinen valutustekniikkaa; miten saat tehtyä soluja? Videolla kiss pour. Mitä akryylivalutustekniikassa tarvitaan? Erilaisia maaleja, silikonia, valutusainetta (pouring medium) ja vettä. Valmiiksi gessolla akryylimaalausta varten käsiteltyjä taulupohjia. Muovimukeja ja sekoitustikkuja. Lehtiä, jätesäkkejä, tms suojaamiseen. Kertakäyttöhansikkaat. Pikku kaasupoltin. Käsipyyhkeitä tai talouspaperia. Aikaa työskentelyyn. Silikonin muodostamaa "solukkoa" yliveto- eli swipe-tekniikalla Akryylimaalauksen valutus- tai virtaustekniikoissa maalia ohennetaan lisäämällä joukkoon vettä ja maalin valutusta helpottavaa ainetta. Valutusta helpottava aine voi olla maalivalmistajien omia "pouring mediumeja" tai sen sijaan voi käyttää PVA-liimaa, joista australialainen Floetrol on suosittu sen tuottamien suurien solujen vuoksi. Suomestakin saa Floetrolia sekä verkkokaupasta että tavaratalosta eri kokoisina pakkauksina (ostin 1 l p...
Tee itse vappukukka tai vappuhuiska! Kaksi kukkaa liittämällä yhteen ja lisäämällä kepin saat huiskan. Tee lautasliinoista vappukukkia. Koristele ne vaikka serpentiineillä tai paperinaruilla tai silkkipaperista leikatuilla suikaleilla. Mitä sisäinen luovuutesi sinulle vinkkaa - toteuta itseäsi! Hauskaa puuhaa aikuisille ja lapsille! Leikkaa lautasliina kahtia - saat kaksi kukkaa yhdestä lautasliinasta! Millainen kenenkin vappukukasta tai huiskapallosta tulee? Tässä ohjeessa lautasliina kaikkine kerroksineen on leikattu kahtia ja kukat tehdään lautasliinan puolikkaasta. Erota lautasliinan kerrokset toisistaan ja laita erotetut kerrokset uudelleen päällekäin ennen taittelun aloittamista. Kerrosten uudelleenavaaminen taittelun, leikkaamisen ja sidonnan jälkeen on näin helpompaa. Yhdistämällä kaksi kukkaa selät vastakkain saat hapsupallon, johon voit sitoa/liimata kiinni kepin ja näin sinulla on itse tehty vappuhuiska! Tee se itse vappuhuiska! Katso videolta, kuinka saat tehtyä vappuk...
Kommentit
Lähetä kommentti