Joogaa ja keramiikkaa - kyyneltimantteja - mikä keramiikassa on mukavaa?

Puupolttoisen keramiikkauunin poltto on tehty ja on aika tyhjentää uuni keramiikkaesineistä. Poltossa on ollut poltettavina sekä taide- että käyttökeramiikkaa. Keraamikkojen Susanna Hotarin, Jaana Pietikäisen sekä Susanna Tyrväisen ilmeikkäät työt täyttävät uunin kammion. Poltossa mukana on myös muutamien harrastajien töitä. 

Uunin tulisissa olosuhteissa on kypsynyt kauniita luonnonläheisiä töitä. Uunin poltto-olosuhteissa on muodostunut joidenkin esineiden reunaan muutamia bidoroja, vihreitä kyyneleitä kuin timantteja, joita Japanin keramiikassa arvostetaan korkealle. Bidoroista kerrotaan maksettavan auringonnousun maassa hämmästyttävän kuuloisia summia - vai mitä sanoisitte kuulemastani 10 000 euron hinnasta. 

Bidorot muodostuvat puupolttoisessa keramiikkauunissa tuhkan vaikutuksesta. Tuhkaa lentää uunissa ja muodostaa esineiden pinnalle kiiltävää tuhkalasitetta. Toisinaan esineiden asettelu sekä liekkien ja tuhkan suunta mudostavat kohtaamispisteen, missä tuhkalasitetta kerääntyy niin, että se valuu ja muodostaa esineen reunaan lasimaisen vihreän kyynelmäisen muodostuman, bidoron.


Susanna Hotarin jooga-asento oman keramiikkateoksensa kanssa
puupolttoisen keramiikkauuni Sylvin edessä

Mikä siinä keramiikassa niin kiinnostaa - Kuopiolaisen radioaseman toimittajan kerrotaan ihmetelleen radioaalloilla. Koetetaan etsiä kysymykseen vastausta.

Maailmalla on viime vuosina ollut ainakin läntisen maailman laajuinen keramiikkabuumi. Televisiossa olemme saaneet nauttia brittiläisistä keramiikkakisoista sekä myös Ruotsin tv:n keramiikkaohjelmasta - saa nähdä koska vastaava ohjelma tuotetaan Suomessa.

Eric Landon on ihastuttanut ennen julkisuudessa näkemättömillä keraamikon taidoillaan ja kerännyt instagram-tililleen yli miljoona seuraajaa. Eric pitää kursseja ympäri maailmaa - ja kurssit ovat aina täynnä.

Keramiikassa yhdistyy saven kolmiulotteisen muotoiltavuuden ja loputtomien luovien mahdollisuuksien kanssa yksilöllinen käsin tekeminen. Savea muotoiltaessa opitaan uusia ennen tuntemattomia tekniikoita. Muotoiltaessa huomio on pidettävä kohdistettuna työskentelyyn - saven työstäminen on tavallaan meditatiivista. 

Saven muodon työstäminen on vasta puolet kokonaisuudesta. Toinen osa on töiden muotoillun pinnan kuvioiminen, lasitus ja poltot. Taidoissa on mahdollista kehittyä jatkuvasti. 

Suuret "elementit", kuten maa ja vesi, tuli ja ilma ovat keramiikan tekemisessä konkreettisesti läsnä. Korkeat lämpötilat, polttotekniikat, tietoisuus materiaaleista ja niiden sulamispisteistä laajentavat nykyihmisen kokemusmaailmaa. 

Keramiikkaa tehdessä aistit, kuten tuntoaisti, saavat hommia; varsinkin dreijatessa esineen tunnustelu ja avaruudellinen tilan taju on tärkeä. Tässäkin taidossa voidaan kehittyä. 

Keramiikan valmistaminen on laaja kokonaisuus, josta voi löytää itselleen sopivan aihealueen; haluaako tehdä hahmoja, astioita, taideteoksia; suuntautuuko sähkö- vai puupolttoiseen keramiikkaan; millaisia pintakoristelutekniikoita haluaa käyttää. 

Keramiikkaharrastus on myös yhteisöllistä, kukapa ei tykkäisi jakaa omia onnistumisiaan tai kokeilujaan ihmisten kanssa, jotka jakavat saman kiinnostuksen kohteen. Toisilta tekijöiltä tai harrastajilta saa tietoja erilaisista kokeiluista ja harrastajalle tai tekijälle uusista, mutta käytännössä kenties ikivanhoista tekniikoista. 

Kotimaassakin on kurssitarjontaa ja osaavia tekijöitä. Parhaat opettajat vetävät opiskelijoita kauempaakin omille kursseilleen. Halutessaan voi kipaista viikon kurssilla jossakin Euroopassa.

Joku voi Suomessakin keskittyä bidorojahtiin. Aivan varmasti bidoroja saadaan muutenkin kuin satunnaisesti, jos sen ottaa agendalleen. 

Lopuksi vielä, mikä henkilökohtaisesti keramiikassa viehättää. Kolmiulotteisuus, onnistumiset, hienot opettajat ja ihmiset - joita olen onnekseni tavannut useita - meditatiivisuus tai kahvittelu sekä höpöttely, mutta ennen kaikkea illuusio innovatiivisuudesta ja uuden oppiminen.

Viikonlopun uuninavaus 4.9.2022 oli osa vuotuista Konstrundan-tapahtumaa. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Onnea nikkaroimassa

Syvällä skutsissa

Kakkua juhlahetkiin