Suurimmat Agavet Suomessa

Lepaan puutarhaopiston puistoalue on viehättävä. Opiston alueelta löytyy monenlaisia puistoja, kuumana kesäpäivänä vihreitä, varjoisia ja rikkaita ympäristöjä, missä riittää nähtävää. 

Omenatarhassa kasvatetaan matalia omenapuita, joita on useassa rivissä varmaan lähemmäs satakunta. Tuulimylly, ruusutarha, talossa kiipeilevät köynnösruusut, runsaana kukkivat pionit, taimisto ja lukuiset eri puulajien muodostamat puistot muodostavat vaihtelevan kokonaisuuden. Koko alue on rakennettua ja jo vanhaa puutarhaa. 

Alueella sijaitsee entisen opiston, nykyisen ammattikorkeakoulun, HAMK, rakennuksia, myös asuntoja. Siellä toimii, entisessä opiston Johtolassa, nykyinen Lepaan kartano palveluineen ja pihapiireineen. Miellyttävällä varjoisalla ranta-alueella kulkee hiekkainen kävelytie, joka myötäilee Vanajaveden kapeikossa soljuvaa vettä. Kesäpäivinä siellä saattaa nähdä laivan menevän ja sitten tietysti vilkutetaan! 

Suuret Agavet

Erilaiset puutarhan elementit tulevat alueella kulkijalle tutuksi. Omenatarhan jälkeen Kartanon läheisyydessä olevalta parkkipaikalta rannalle päin mentäessä oikealla on loivaan rinteeseen rakennettu viehättävä puutarhakokonaisuus. Siinä kasvaa mm. paahteisten paikkojen kasveja, myös tuntopuutarhoissa käytettyjä kasveja. Kun opistolla ollaan, kaikki kasvit on nimetty - toisinaan lappua saattaa joutua kaivamaan tiheän pensaan uumenista, mutta kyllä se sieltä löytyy. Rinteen juurella on pieni suihkulähde pienessä lammikossa.

Suurikokoisten puiden rajaamat sopivan kokoiset vihreät nurmialueet ovat kutsuva, intiimi kokonaisuus ja vastaantulevassa huvimajassa on mukava istahtaa. Toisinaan puiden lomasta ja alta aukeaa näkymiä syvemmälle puutarhaan. Alue on rauhallinen, siellä on melkein yksityisen tilan tuntua. 

Suuret Agavet on tuotu kesäksi ulos konehallin eteen, minkä edustalle aurinko pääsee paistamaan esteettä. Talvella Agavet säilytetään sopivassa lämmössä ja valossa sisätiloissa.

Opistolla tehdään töitä. Puutarhasta pidetään huolta, ruohoa leikataan ja kasvihuonetta tyhjennetään. Nuoret työntekijät ajavat pieniä työkoneita, kuten trukkeja, mutta päältä ajettava ruohonleikkuri on komein, mitä olen koskaan nähnyt.

Nykyään Lepaalla voi opiskella hortonomiksi ja puutarhuriksi. Alueella on toiminut puutarhoihin, maanviljelykseen ja kotitalouteen keskittynyt oppilaitos jo vuodesta 1902 alkaen. 

Oppilaitos perustettiin viime vuosisadan alussa testamenttilahjoituksena saaduille Lepaan kartanon maille. Alueen historia näkyy mm. nimistössä, aluetta halkoo Packalenin tie, kartanon lahjoittajan mukaan.

Lepaan perinteinen kesäinen puutarhanäyttely on yksi pohjoismaiden suurimmista ja Euroopan vanhimmista. Tänä vuonna näyttely on 11. - 13.8.2022. Ohjelmassa mm. Ruohonleikkauksen taitoajon SM-kilpailu, työnäytöksiä, Ötökät kumppaneina, Ammattiviljelyn tomaattilajikenäyttely, koneita, opastettuja kierroksia ym. Ks. lisää Lepaa.fi

Hämeenlinnan pohjoispuolella sijaitsevalta Lepaalta löytyy Kartanoviinitila, savipaja ja golf.  Kun tietä jatkaa muutamia kilometrejä eteenpäin, saapuu https://petays.fi/

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Onnea nikkaroimassa

Syvällä skutsissa

Kakkua juhlahetkiin