Mikä on pitkän iän salaisuus - vastauksia kysymykseen?

 Usein superiäkkäät, 100- vuotiaat ja siitä yli, ovat asuneet maaseutumaisissa ympäristöissä, mutta eivät aina. Tervaskanto on kunnianimitys, jonka saa hyväkuntoinen iäkäs henkilö.

Kysyttäessä iäkkäiltä itseltään saa tavallisesti hieman hämmentynyt mutta kenties myhäilevän tai hyväntuulisen vastauksen. Virkeä mieli ja hyväntuulisuus tai huumorintaju, ja että ei ota niin vakavasti asioita - ovat kenties odotettuja yleisiä vastauksia. Voitaneen sanoa, että vastaukset ovat mielen taitoihin liittyviä vastauksia. Näitä kaikkia, virkeää mieltä, hyväntuulisuutta, joustavaa suhtautumistapaa ja huumorintajua voi harjoitella ja ne voi omaksua itselleen.

On todettu, että 100-vuotiaat ja vanhemmat, superiäkkäät, ovat tutkimusten mukaan terveempiä elämänsä aikana, kuin ne, joilla matkaa ei ihan niin pitkästi riitä.

Olen tavannut muutaman 100-vuotiaan - tai ainakin siinä hilkulla olevan ihmisen, miehen ja naisia, he kaikki elivät silloin kaupungissa. Mitäpä oikeastaan voin kertoa heistä? Yksi heistä, joka ylitti 100 vuotta oli kaupunkiin elämänsä puolivälin seutuun muuttanut suurperheen äiti - hänen miehensä eli myös lähes 100 v:ksi; yksi joka lähestyi 100:aa oli naimaton, hengellinen nainen, joka asui yhdessä toisen, vain kasikymppisen, naisen kanssa, joka piti huolta hänestä - heillä oli tapana kävellä päivittäin ja kiivetä portaita kerrostalossa; kolmas 100:aa lähestyvä harrasti kai säännöllisesti voimistelua pystyen pitämään tasapainonsa yhdellä jalalla seisten, hänkin käveli portaita - ainakin taloyhtiön saunapäivinä.

Mitä sanovat maailman iäkkäimät vastaukseksi kysymykseen, mikä on pitkän iän salaisuus ? Henkilöitä, joiden ikä ollut todennettavissa.

"Syö ja nuku ja elät pitkään. Sinun täytyy oppia rentoutumaan." Misao Okawa, 117 v 27 pv.

"En ole eläissäni syönyt lihaa." Maria Capovilla, 116 v 347 pv.

"Kaikki hyvin." Jeanne Calment, 122 v, 120+ pv.

"Jos pidät mielesi ja kehosi aktiivisina (busy), pysyt kuvioissa pitkään." Walter Breunig, 114 v.

"En ole vielä vain kuollut." Alexander Imich, 111 v.

Maailmasta on löydetty viisi aluetta, missä 100-vuotiaiden osuus väestöstä lähestyy tai ylittää 30 %. Niitä kutsutaan nimellä Siniset vyöhykkeet, The Blue Zones. Aiheesta on tehty kirja: The blue zones : lessons for living longer from the people who've lived the longest / Dan Buettner. 2010.

Alueista kaksi sijaitsee eteläisessä Euroopassa ollen Sardinia Italiassa ja  Ikaria Kreikassa. Kolmas alue on Okinawa Japanissa, neljäs sijaitsee Nicojan niemimaalla Costa Ricassa ja viides on Pohjois-Amerikassa Loma Linda, Californiassa.

Sinisistä vyöhykkeistä Okinawan ryhmä Ogimissa on iäkkäin ja saanut paljon mediajulkisuutta sekä vetänyt puoleensa tutkijoita.

Ogimin kylä sijaitsee rannikolla meren rannalla ja vuorten juurella kapealla kaistaleella ollen yli 3000 asukkaan kylä. Vuorten seinämät ovat paikallisen puulajin yanbarun peittämät. Vuoren rinteillä asuu henkiä nimeltä Bunagaya, jotka saattavat tulla punatukkaisen lapsen hahmossa meren rannalle. Jos haluat saada henkiin yhteyden, sinun pitää osoittaa välittäväsi luonnosta. Maaseutumaisessa kyläyhteisössä hoidetaan puutarhaa ja viljelyksiä, kuten teepensaita, riisiä, mangopuita, autetaan toisia, tanssitaan ja juhlitaan yhdessä ja vietetään aikaa ystävien kesken. Yhteisöllisyyteen kiinnitetään paljon huomiota ja toisten auttaminen on tehty helpoksi naapuriyhdistysten avulla.

Mikä on pitkän elämän salaisuus - kysymykseen on Okinawalla Ogimissa tutkimuksissa saatu muutamia erityyppisiä vastauksia. 

1. Ensimmäisenä niistä on se, ettei pidä huolehtia - Don't worry! 

2. Toisena mainitaan hyvien elintapojen ylläpito; liikunta, käsien (sormien) käyttö, aikainen herätys, puutarhan hoito sekä monipuolinen ruokavalio, missä on paljon kasviksia ja ennen kaikkea se, ettei syö itseään aivan täyteen (syö vain 80 % siitä, mitä jaksaisit).

3. Ihmissuhteiden tärkeys korostuu, Ogimilaiset vaalivat ja arvostavat hyviä ihmissuhteita - ystävyyssuhteita. Jotkut kertovat käyvänsä aamulla kadulla tervehtimässä kulkijoita ja koululaisia ja tervehdyksen lisäksi sanovansa heille, että tavataan taas.

4. Elämällä kireetöntä elämää ei ylikuormita itseään.

5. Optimismi, nauru, hymy, tanssi, toisten auttaminen.

Ogimissa kaikilla tuntuu olevan kasvimaa. Kaikki kuuluvat naapuriyhdistykseen, missä he tuntevat olevansa kuin yhtä suurta perhettä. Siellä järjestetään paljon juhlia - musiikki, laulu ja tanssi kuuluvat olennaisesti jokapäiväiseen elämään. Ihmisillä on selkeä sisäsyntyinen käsitys elämäntehtävästä, mikä pitää heidät liikkeellä ja jota he jatkavat iästä riippumatta. Ihmiset ovat ylpeitä perinteistään ja paikallisesta kulttuurista. He tekevät kaiken täysillä, olipa kysymys millaisesta asiasta tahansa.Yuinmaaru, vahva ihmistenvälinen yhteys on heille tärkeää ja he auttavat toisiaan kaikin mahdollisin tavoin. He ovat aina touhukkaita vaikkakin levollisia. Ogimissa vanhoja ei näe istuskelemassa penkeillä.

Ogimilaiseen ruokavalioon kuuluu ainakin 206:tta eri ruoka-ainetta, mukaanlukien mausteet. Päivittäin syödään keskimäärin 18:aa eri ruoka-ainetta. Ruoat syödään pieniltä lautasilta, joten syödyn ruuan määrä jää pienemmäksi kuin meillä. Hedelmiä ja vihanneksia syödään viisi annosta ja niistä saadaan kolmannes energiantarpeesta. Suolan ja sokerin saanti ovat alhaisia. Päivittäinen energiansaanti on keskimääräistä alhaisempi, 1785  caloria/pv - alhainen energiansaanti on tyypillistä kaikille sinisille vyöhykkeille. Okinawalla he syövät kalaa kolmesti viikossa, lihana he käyttävät possua. Ruoan monipuolisuuden otaksutaan liiityvän pitkäikäisyyteen.

Okinawalla juodaan paikallista Sanpin-cha -teetä. Alueella kasvaa myös hapan sitrus nimeltä shikuwasa, mitä he käyttävät usein. Se sisältää nobiletiiniä jopa 40 %:a enemmän kuin meille tutut sitrushedelmät. Tämä aine torjuu useita sairauksia. Mehua saa näköjään tilattua, mutta hintaa on. Sanpin-cha -teetä sen sijaan näköjään saa kohtuu hintaan.

15 antioksidanttista ruokaa, mitkä kuuluvat Okinawalaiseen ruokavalioon:

Tofu

Miso

Tonnikala

Porkkanat

Goya meloni

Kombu merilevä

Kaali

Nori 

Sipuli

Soijan idut

Hechima (jonkinlainen kurkku)

Soijapavut keitettynä tai raakana

Bataatti

Paprikat

Sanpin-cha -tee

 

Lähteenä käytetty kirja (englanninkielinen):

Ikigai : pitkän ja onnellisen elämän salaisuus japanilaisittain / Héctor García (Kirai) & Francesc Miralles. 2017.

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Onnea nikkaroimassa

Syvällä skutsissa

Vappuaskartelu - Vappuhuiskat ja kukat - Tee se itse