Sienet nousevat maasta

Tatteja, tatteja, tatteja ! Koivun punikkitatteja, herkkutatteja, jokunen paksujalkakin eli männyn herkkutatti, kaikenlaisia tatteja. Ja sitten on muita sieniä. Sienten lajirunsaus on niin suurta, että monet jäävät ilman nimeä. Edessä on jokavuotinen sienikirjan vilkuilu tai sitten asian vilkuilu netistä.

Koskapa otin muutaman kuvankin, jaan niitä nyt tässä teidän nähtäväksenne.



Herkkutattien aatelia. Pullea jalka, napakka pinta lakissa. Hän kasvaa naapuriin menevällä mökkitiellä. Maailmaan tullessaan oli puskenut pois tieltään (tässä on sanottava nyt, että ei kuitenkaan pois tieltä) kuusen neulaskerroksen ja jonkun tikun. Sain sen tuohon kuvaan näkyviin, mitä oli joutunut tieltään raivaamaan..




Tässä kasvetaan kuusikolla tiiviisti kimpassa. Jalka on paksuhko, mutta suora. 

Jokusen matkan päässä vilkahtelee keltaista koivun ja kuusen seutuvilla. Ihania tuoreita kanttarelleja kasvaa pikku ryhmissä. Kanttarelleilla heinät tuntuvat suojelevan heitä.



Tatit ja kanttarellit kuuluvat helpoimpiin ruokasieniin. Yksi asia on se, että niiden tunnistaminen on varsin varmaa. Toisekseen ruoanvalmistus niistä on hyvin helppoa yksinkertaisimmillaan; paistellaan pannulla ja kanttarelleille ainakin itse tahdon kermaa kastikkeeksi.

Sateet ovat tuoneet sienet. Tatit kasvavat nopeasti ja lämpimällä säällä ovat muutamassa päivässä jo liian suuria. Nyt niitä saa, ensimmäiset ovat jo ylikypsiä ihmisen ruokaa ajatellen, mutta uusia pikkuruisia nousee vielä.

Pistäytyessäni kuusikolle huomasin, että metsän pohja on aivan täynnä pientä sientä. Vaalea lakki erottui hyvin vihreästä sammaleesta. Lakin alla olivat vaaleat heltat, maahan vei ohuen ohut ja musta jalka. Lakin halkaisija oli kooltaan noin 1 cm tai alle. Koskapa kiinnitin siihen huomiota, päätin jakaa tämänkin kanssanne.



Nuo valkoiset pisteet todellakin kaikki ovat sieniä.

Rouskuja ei vielä näkynyt, lienevät kasvussa myöhäisempiä. "Ylikypsiä" tatteja metsässä oli niin paljon, että paikoin se oli myös haistettavissa.

Metsä on kulkijalle täynnä ihmeitä, jos vain huomaamme ne.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Onnea nikkaroimassa

Syvällä skutsissa

Vappuaskartelu - Vappuhuiskat ja kukat - Tee se itse