Joulupipareita

 Piparien leivonta ja koristelu joulun alla on yksi joulutunnelmaan valmistavista puuhista.

Valmistaikina vai itse tehty taikina saattaa mietityttää. Ajallisesti lieneekö suurtakaan eroa, mutta valmistautumisvaiheita itsetehdyssä taikinassa on enemmän. Eli jos kaipaat tekemistä, parhaan ohjeen etsintään ja toimeksi.

Piparimuotteja kaulitun taikinan päälle aseteltuna

Kun meillä on sula, kaulittavaksi sopiva taikina, otetaan esille piparimuotit.

Taikinan kaulitsemisessa ei oikeastaan ole muita niksejä kuin se, että ripauttaa jauhoja kevyesti taikinan alle ja nostaa välillä taikinaa kaulitessaan irti alustasta, jotta se ei tartu kiinni alustaan. Sopivaa paksuutta miettiessä on hyvä huomata, että piparit kohoavat uunissa. Paistetut piparit ovat suunnilleen puolet kaulittua taikinaa paksummat.

Asetellaan ja painetaan tasaisesti piparimuotit kaulitun taikinan päälle. Pieniä ja suuria muotteja vuorottelemalla saa taikinan kenties parhaiten hyödynnettyä. Muotoon leikattujen piparien taikinajämistä tehdään tiivis pallo ja pallosta kaulitaan aina uusi, yhä pienenevä levy, kunnes taikina on käytetty kaikki. Tuoreet pehmeät paistamattomat piparit voi nostella veitsen tai ohuen lastan avulla leivinpaperin päälle.

Koko piparitaikina kannattaa leipoa valmiiksi ja asetella leivinpaperien päälle odottamaan paistoa. Paisto on nimittäin nopeaa hommaa.

Mietin, että sanonko mitään ohjeellista lämpötilaa. No, itse laitoin uunin lämpötilan lähelle 200 astetta, mutta kuitenkin alapuolelle. Ei se ole niin tarkkaa.

Samankokoiset ja muotoisetkin piparit samalla pellillä tuottavat tasaisimman paistotuloksen. Jos kokoeroa on, ota metallisella lastalla pienet piparit pois kesken paiston ja anna suurten vielä hetkisen olla uunissa.

Paistoa on kiva seurata. Ensin piparit paksuuntuvat uunissa paljon, enemmän kuin puolet. Kun alun kohoaminen alkaa tasoittua ja piparit laskevat, paisto alkaa valmistua. Seuraa värin muutosta ja ota piparit uunista, kun ne ovat laskeutuneet tasaisiksi, mutta eivät vielä sakaroista tummuneet. Eipä muuta kuin seuraava pelti uuniin.

Piparit ovat oikein hyviä sellaisenaan. Niistä saa extraherkullisia ja kivan yhteisen puuhan, jos ne koristellaan!

Tarvitaan sokerikuorrutetta, joko itse tehtyä tai kaupasta ja parhaita karkkeja tai piparinkoristeita. Sokerikuorrutteella liimataan karkit ja syötävät koristeet kiinni pipareihin tai tehdään kivoja koristekuvioita piparien päälle, ornamentteja, klassisia tai aivan villejä.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Onnea nikkaroimassa

Akryylimaalaus - valutustekniikat - yliveto, käännetty kuppi ja kiss pour

Vappuaskartelu - Vappuhuiskat ja kukat - Tee se itse