Kasvatetaan ja säilötään omaa ruokaa - avomaankurkut A:sta Ö:hön ja eteenpäin
Keväällä se alkaa. Tietoisuuteen tulee, että rautakaupassa myydään avomaankurkkujen siemenpusseja 0,45 €/kpl -hintaan, muualla 4,59 €. Lähimmässä rautakaupassa ne on loppuunmyyty. No, onneksi seuraavaan rautakauppaan on vain kymmenisen kilometriä ja nettisivuston mukaan hyllystä löytyy 17 kpl. Se on riittävästi. Noudetaan viisi pussia - mikä on jo aika paljon. Olemme huomanneet, että avomaankurkut kasvavat maassamme hyvin ja tämä innostaa.
![]() |
| Syksyn satoa - avomaankurkkuja säilöttyinä |
Ostetut siemenet upotetaan multaan kylvöastioihin. Muutama viikko ja taimille koulitaan kasvutilaa lisää. Taimia on niin paljon, että entiset kasvimaa-alustat eivät riitä ja toisekseen siihen, missä viime kesänä kurkut kasvoivat, kylvetään muuta, kuten papuja, tilliä ja porkkanaa. Viljelykierto - tiedät varmaan - maa pysyy puhtaampana viljelykasveja eri vuosina vaihtamalla ja eri kasvit käyttävät eri ravinteita. Eipä muuta kuin maata kääntämään.
Kasvatetut avomaankurkun taimet istutetaan kesäkuun alkupuolella kanan parhaalla lannoitettuun maahan. Väliin laitetaan purjon taimia.
Muutamassa viikossa kurkut ovat lähteneet harson alla vahvaan kasvuun. Sitten ne saavat ruohokatetta juurilleen ja lisää kanan kikareita. Ne kukkivat ja pölyttäjille on jätettävä lentoaukkoja harson reunoille. Välillä harso on käännettävä ympäri ja poistettava, jotta harson alta pölyttäjät lentävät pois.
Elokuussa hienoja, makeita kurkkuja riittää kerättäväksi kolmattakymmentä litraa. Kurkut säilötään. Viinimarjan lehtiä ja tillin varsia poimitaan mausteiksi. Yksinkertaisuuden ja ajansäästön vuoksi käytetään tällä kertaa valmiita kurkkusäilötepusseja. Ehkä ensi vuonna kokeillaan kasvattaa omat piparjuuret, mitä säilönnässä käytetään mausteena.
Säilykepurkit kuumennetaan keittämällä ne 15 litran padassa. Teräskauhan ja haarukan avulla ne saa ongittua pois kuumasta vedestä.
Säilöntäliemi keitetään 10 litran padassa. Veden ja etikan annostelua helpottaa, kun padassa on sisäpuolella viivoitettu mitta-asteikko.
Kurkut viipaloidaan. Ne ladotaan mustaherukan lehtien ja tillin varsien kanssa säilöntäastioihin. Kuuma säilöntäliemi kaadetaan kurkuilla täytettyihin purkkeihin, piripintaan. Ravistelemalla purkkeja saadaan ilmakuplat nousemaan pintaan. Suljetaan kannet ja jätetään jäähtymään. Jäähtyessä kansien ilmalukot napsahtavat kiinni. Jäähtyneet säilykepurkit säilytetään jääkaapissa tai kellarissa.
Kurkkujen kasvatus ja säilöntä antavat paljon puuhaa. Siihen liittyy pieniä ongelmanratkaisutehtäviä, siinä saa olla yhdessä luonnon kanssa tekemisissä - ja viettää aikaa ulkona. Kurkkujen kanssa puuhatessa saa tutkia itseään toimintakokonaisuuksissa, mitä ennen muinoin nimettiin kai emännyydeksi.
Parin viikon kuluttua kurkkuja voi alkaa popsia, voileivän päällä ja maukkaina lisukkeina.

Kommentit
Lähetä kommentti