Latualueet yhteiskäytössä - tulipaikoilta koiraladuille

Talven ulkoilu raikkaassa säässä virkistää mieltä. Lumi muuttaa totuttuja kesäisiä ulkoilutottumuksia ja toisinaan ulkoilija joutuu etsimään talveksi uudet reitit. 

Hyvä ja toimiva ratkaisu korkeiden lumivallien aikaan  on erillinen ja kunnossapidetty kulkuväylä jalkapatikassa ulkoileville latujen vieressä.

Leveä kahteen suuntaan hiihdettävä latualue ja kävelytie rinnakkain

Vantaan Ilolan ja Leinelän välisessä metsässä on rakennettu toimiva ulkoilureitti sekä hiihtäjille että muille ulkoilijoille. Korkea lumivalli pitää jokaisen omalla kaistallaan. Hiihtäessäni ohitse pyöreä mummo kävelee ja puhuu puhelimeensa ja nuori nainen ulkoiluttaa innokkaasti eteenpäin pyrkivää, juovikasta, staffeihin kuuluvaa koiraansa. Hyvä hiekoitus antaa kävelijöille pitovoimaa. Kävely- ja pyörätie menee ladun vieressä muutaman sata metriä, mistä se poikkeaa Leinelän suuntaan. Aurinkoisena arkipäivänä hiihtäjiä hiihtelee omaan tyyliinsä joko murtsikkaa tai luistellen latua molempiin suuntiin, monet heistä jo ensimmäisen sataluvun toisella puolikkaalla ikänsä puolesta. Tätä latureitistöä pääsee mm. Tikkurilasta tai Hiekkaharjun golf-kentältä Simonkylän kautta Pohjois-Vantaalle.

Vantaan Kuusijärveltä pääsee yhteiskäyttölatua kolmen kilometrin päässä sijaitsevalle tulipaikalle. Kuusijärvi on Sipoonkorven kupeessa ja suurten metsien laidassa. Yhteiskäyttölatu tarkoittaa sitä, että latupohjalla saavat kaikki kulkea. Latupohjan reunoissa menevät ladut ja keskellä voi hiihtää luisteluhiihtoa sekä kulkea muuten. Yhteiskäyttö on merkitty selvästi isolla kyltillä. 

Hiihtoladun jatkuessa tulipaikalta eteenpäin yhteiskäytön päättyminen on selvästi merkitty isolla kyltillä. Hiihtolatu yhdistyy myöhemmin metsässä muihin latuihin ja latuverkostoa pääsee sekä Hakunilan urheilupuiston kautta Mellunmäkeen että toiseen suuntaan Keravan keinukaliolle saakka, ainakin. Tavalliselle kuntoilijalle ladut eivät hiihtämällä lopu.

Vantaan Hakunilan urheilupuiston läheisyyteen kehä III:n viereen pelloille on tehty koiralatu, joka on selvästi myös merkitty sinivalkoisella kyltillä. Koiralatu ohittaa koirapuiston, missä on omat alueet pienille ja isoille koirille ja kolmas alue agilityä varten. Läheisyydessä, Ojangossa, sinisen Vantaan jätevoimalan vieressä, sijaitsee myös koirille tarkoitettu harrastushalli. 

Peltojen keskellä kulkee käyttäjiensä ahkerasta käytöstä läpi talven auki pysyvä (muuten ylläpitämätön) lumeen tallautuva polku. Polku lähtee Håkansbölen kartanolle vievältä tieltä, vie yli pellon, läpi pikkumetsän ja etenee sen jälkeisellä peltoaukealla risteilevien latujen vierestä koirien harrastushallille. Moni hiihtäjä näkee koiria ulkoiluttajineen hallin läheisyydessä, mutta kuinka moni hiihtäjistä tietää, että pelloille siintävä matala ja harmaa pitkä rakennus jätevoimalan vieressä, on koiraharrastajien käytössä. Hallissa harrastetaan agilityä, tokoa ja järjestetään kursseja jne. Koirahalli Ojanko

Eväitä lämpenemässä


Talvipäivä ulkona suksilla, koiran kanssa tai retkeilemässä tulipaikalla virkistää, kevätauringon hohteessa kimaltavat hanget ja vitivalkoinen lumi puhdistavat etätöissä sisällä lymyilevän kehon ja mielen. Liikkuessa näkee ja tapaa uusia ihmisiä - syvemmällä metsässä kaikki tervehtivät toisiaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Onnea nikkaroimassa

Syvällä skutsissa

Kakkua juhlahetkiin