Luovuus / Kirjoita kirja marraskuussa - NaNoWriMo

Vuotuinen 50 000 sanan kirjoitusrupeama on alkamassa. NaNoWriMo eli National Novel Writing Month -alusta tai -yhteisö kannustaa kirjoittamaan. 

Suomalaisilla on yhteisössä oma ryhmä, missä voi esittäytyä, keskustella ja pitää kirjaa omasta kirjoittamisestaan. Palvelussa voi esitellä kansikuvan omalle kirjalleen.

50 000 sanan tavoite tulee englannin kielisestä maailmasta, meillä suomalaisilla tulee kirjan mitta täyteen vähemmällä sanamäärällä, sillä kuten tunnettua me käytämme sanoissamme loppupäätteitä, mitkä eivät ole erillisiä sanoja vrt. englannin prepositiot ja määräiset ja epämääräiset artikkelit a, an ja the. Mutta, jos päivätavoitetta haluaa laskea tuolla 50 000 sanan sanamäärällä, se on 1667 sanaa - mikä kenties ei tunnukan niin paljolta.

NaNoWriMo-alusta tarjoaa sinulle paikan, missä kirjoittamisesi tulee todelliseksi ja näkyväksi. Siellä teet toimia, jolloin kohdistat huomiosi omaan kirjoittamiseesi. Sitä kautta kirjoittamisesta tulee konkreettisempaa ja sen eteneminen on todennäköistä. 

Saat kertoa omasta kirjoittamisestasi ja lukea muiden esittelyjä, saat keskustella, kisailla tai vaikka hullutella, kirjalliseen tyyliin. Saat luoda oman profiilin, käyttää nimimerkkiä tai esiintyä omalla nimellä. Ennenkaikkea saat jaetun yhteisen kokemuksen ja kenties mieleenpainuvan marraskuun. 

Alustalle voit laittaa edistymisesi päivittäin - montako sanaa kirjoitit. Aktiiviselle toimijalle tarjolla on Discord-pulinoita sekä Google Meettiä, ohjeet molempiin annetaan. Tänäkin vuonna etäyhteyksien välityksellä toimitaan.

Työ alkaa sillä, että ilmoitat uuden projektin. Sillä tietysti täytyy olla nimi. Kun olet aloittanut nimestä, tiedät mistä kirjoitat. Mutta ainahan sitä tietysti voi tehdä toisinkin!

Muutamia vinkkejä kirjoittamiseen saat suomalaisen kirjoituksen ohjaajan pitämästä blogista. Keskeisimmät vinkit tarinointiin löytyvät, kuten tarinan kaari, henkilöiden arkkityypit, jne. Kannattaa vilkaista alla olevaa linkkiä, olisiko sieltä sinullekin jonkinlaista vetoapua!

Ak-kustannus

Kirjoittaminen ja kirjallisuus ovat yksi luovuuden ilmentymä. Koe sanojen voima. Anna sanojen tulla. Itsetuntemus lisääntyy kirjoittaessa, askarruttavat asiat selkenevät tai voit päästä uskomattomalle matkalle.

Yhteisössä keskustellaan luovasta kirjoittamisesta, elämästä sen ympärillä. Siellä on suomenkielisten ryhmien lisäksi myös muita ryhmiä, kuten ikäryhmiä. Yhteisössä on kehittynyt oma alakulttuuri ja kieli. Sanat selitetään. Mitäpä luulet, mitä mahtaa olla housuilu? Lonkalthan ne housut vedetään, eikö? 

NaNoWriMo on saanut alkunsa muutaman kaverin tarpeesta kirjoittaa yhdessä ja siitä on kasvanut voittoa tavoittelematon organisaatio, minkä toiminnan ylläpitämiseen sivustolla voi osallistua tekemällä ostoksia verkkokaupassa tai lahjoittamalla. NaNoWriMo palkitsee osallistujia.

Ensimmäisen kerran marraskuussa on kirjoitettu vuonna 1999. Sen jälkeen yhteisö on laajentunut ja tavoittaa satoja tuhansia kirjoittajia ympäri maailmaa. NaNoWriMoa käytetään myös opetusvälineenä kouluissa. 

Marraskuun lisäksi alustalla järjestetään pari kertaa vuodessa kirjoitusleirejä (camp), huhtikuussa ja heinäkussa, Mitä nyt? -kuukaudet tammi- ja helmikuussa, lisäksi on nuorten kirjoitusohjelma ja Tule kirjoittamaan -ohjelma. Katso tarkemmin: https://nanowrimo.org/about-nano

Marraskuisen NaNo:n voittajina pidetään henkilöitä, jotka ovat saavuttaneet tuon 50 000 sanan tavoitteen. Sitten voi käyttää vaikka sitä Winneri t-paitaa. Voittaminen viittaa tässä itsensä voittamiseen.

Laadullisille tavoitteille ei kai ole mittareita, näillä määrällisillä tavoitteilla on kuitenkin saatu yhteisö ja tekeminen toimimaan. NaNo-yhteisöstä on toki tullut myös julkaisuja.

Marraskuun ensimmäisenä eli huomenna se alkaa. Mistä kirjoitat?  

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Onnea nikkaroimassa

Syvällä skutsissa

Kakkua juhlahetkiin