100-vuotiaiden ruokavalio on kasvispainotteinen
Kasvisproteiini on 100 vuotiaaksi eläneiden ruokavalion perusta. Sanoo Dan Buettner, joka on tehnyt tunnetuksi ns Siniset vyöhykkeet, The Blue Zones, joilla elää maailman tiheimmät 100-vuotiaiden ihmispopulaatiot.
30 % ja jopa enemmän (34 %) paikallisväestöstä on saavuttanut 100 vuoden iän. Tämä tietysti kiinnostaa tutkijoita ja asiaan onkin perehdytty monialaisesti, mm. niin lääke-, väestötieteen ja antropologien avulla. 100-vuotiaiden nykyistä ja elettyä elämää ja sen olosuhteita on kartoitettu ja sen piireitä kuvailtu.
Näitä korkeimman lukumäärän saavuttaneiden 100-vuotiaiden ihmisryhmiä on viisi: Costa Ricassa, Kreikassa, Italiassa, Kaliforniassa ja Japanissa.
![]() |
Linssikeitto in the making |
Ruokavalion osalta yhteisesti voidaan todeta, että 100-vuotiaat syövät paljon kasviksia ja suurin osa myös heidän ravintonsa proteiinista tulee kasviksista, pavuista ja linsseistä. Kasviksia nautitaan jokaisella päivän viidestä tai kuudesta ateriasta vähintään kahta eri lajia kerrallaan. Ruokavalioon kuuluu myös lihaa, kalaa ja kananmunia, mutta vähäisessä määrin, lihaa esim vain kerran viikossa noin korttipakan kokoinen määrä eikä kalaakaan usein.
Päivän ateriat painottuvat siten, että puoleen päivään mennessä syödään yli puolet päivän ruuista. Päivän viimeinen ruoka syödään myöhään iltapäivästä tai varhain alkuillasta.
Ruoka on tuoretta, prosessoimatonta ja jopa suoraan omasta puutarhasta.
Suomalaisena kun miettii kasvisproteiinia niin tulee mieleen herne, myös papuja voi kasvattaa palstalla tai kasvimaalla.
Muita havaittuja yhteisiä piirteitä 100-vuotiaiden ryhmissä ovat mm. sosiaalisuus, perhekeskeisyys, fyysinen aktiivisuus, yhteisössä mukana oleminen ja korkean iän arvostus. Fyysinen aktiivisuus on huomattu niinkin tiheästi tapahtuvaksi kuin 10 - 15 minuutin välein. Päivittäiset puuhat kotona ja puutarhassa antavat liikettä - tulee mieleen vanha sana, käpsehtiä, mitä isoisäni harrasti. Jos tekemisiään kotona miettii, huomaa että ruoan valmistaminen alusta asti ilman sähköisiä apuvälineitä antaa enemmän toiminnallisuutta.
Japanista Okinawalta on mainittava, että siellä istutaan tatamilla. Siitä johtuvia ylösnousuja tulee päivän mittaan paljon.
Jokaisella kulttuurialueella on omat hiljentymisen, pysähtymisen, stressin vähentämisen tai myönteisyyden korostamisen tavat.
Jaa-a. Kasviproteiinia. Ottaisko onkeensa? Onhan siinä sekin, että kasvisproteiini lautasella on myös ilmastoystävällinen teko. No, tehdäänpäs nyt teeman innoittamana lounaaksi linssikeitto alusta asti. Saadaan järkevää toiminnallisuutta sekä kasvisproteiineja.
Linssikeitto
Porkkanan keittoaika on pisin, joten ne pilkottuna ensin kiehumaan ja loput siihen lisäätään, purjo, selleri, tomaatti, chili, paprikat. Maustetaan. Keitellään kypsäksi.
Katso lisää: Dan Buettner: The Blue Zones
Kommentit
Lähetä kommentti