Kuinka tehdään isompi painotyö pienellä laatalla

 Gelli-laatan moni- ja helppokäyttöisyys avaa monenlaisia painotyömahdollisuuksia. Tässä käydään lävitse, miten pienellä laatalla saadaan tehtyä iso työ. Katso videolta käytännön vinkit. Käyn tässä blogissa lävitse gelli-vinkkejä sekä eroja gelli:n ja akryylin valutustekniikan (pouring) välillä.


Gelli ja valutus (pouring)

Gelli-laattojen etuna on niiden kokojen kirjo ja helppokäyttöisyys kotipöydällä ilman suurempia suojauksia verrattuna esim. akryylivalutustekniikkaan, missä tarvitaan isot suojaukset. 

Lisäksi eroavuutena voi mainita, että Gelli-laatalle voi laittaa väriä suoraan tuubista - valutustekniikassa värejä on ohennettava ja sekoitettava. Gelli-työskentelyssä väriä kulunee vähemmän - valutustekniikassa helposti maalia menee "hukkaan". 

Gelli-painanta on helppo tehdä paperille - valutustekniikassa pohjustettu ja kehystetty Canvas toimii hyvin.

                                      ****

Käytössäni on 12,7 x 17,78 cm gelli-laatta eli 5 x 7 tuuman kokoinen laatta. Lähden tekemään A2-kokoiselle paperille painotyötä.

Työskennellessä siirrän laatan väripintoineen paperin päälle, asettelen sen valitsemaani kohtaan ja painan sen kiinni akryyliväreille tarkoitettuun 290 g paperiin. Kuviota antaa lisäksi laatan ja paperin väliin asettamani paperinaru, minkä muoto muistuttaa kalaa. Ennen tätä olen kuvioinut laatan värikästä pintaa erilaisilla korkkien osilla, leimoilla ja muilla kuviota tekevillä esineillä, työskentelyjärjestys alla. Mutta aivan ensin piirrän calligrafiakynällä paperille vedenalaista ruohikkoa.

Työskentely

Telaan väriä laatalle ja kuvioin sen. Asetan laatan väripuoli alaspäin paperin päälle, missä ensimmäisessä työssä on myös paperinarua paperin ja laatan välissä. Painelen laattaa paperia vasten. 
Toistan.

Painokerran jälkeen telaan laatalle uuden värikerroksen ja kuvioin sen tarpeen mukaan, ennen kuin painan laatan väripuolen uudelleen paperia vasten. 

Vaikka laatalle jää värijäämiä painokerroista, ne muodostuvat osaksi seuraavaa painojälkeä mahdollisesti rikastuttavina elementteinä.

Levitetyn maalin tai levitetyistä maalikerroksista päälimäisen kerroksen tulisi olla märkä, jotta maalit tarttuvat paperiin. Pidempi tarttumisaika, jopa 6 min, antaa maalille aikaa imeytyä paperiin. Huomaa kuitenkin, että laatta saattaa tarttua varsin lujasti kiinni, varsinkin, jos välissä ei ole mitään koristenarua tai muuta vastaavaa (ei välttämätön tai tarpeenkaan). Jos telaat useamman värikerroksen samalle laatalle, anna kertosten kuivua, ennen uuden värikerroksen lisäämistä (hidas tekniikka).

Haluan jättää ison paperin reunoille tyhjää tilaa kuin "kehykseksi" sekä pelivaraksi kehykseen sovittamista varten, teippaan merkit itselleni, minkä alueen sisälle tulen tekemään uuden työni.
Sessiossa teen kaksi eri työtä, molemmat omanlaisiaan. Ilahdun itse lopputuloksista! Työskentelyssä on paljon "satunnaisuutta".

Ohueksi telatut akryylimaalit kuivuvat nopeasti. Laatan säännöllinen muoto tuottaa helposti limittäin ja lomittain menevää kerroksellisuutta, mistä syntyy läpikuultavilla sävyillä syvyysvaikutelmia ja tunnelmia.

Laatan saa puhdistettua vedellä tai huollettua Vauvaöljyllä. Kun katselin vauvaöljyjen tuoteselosteita, huomasin, että niissä on käytetty tuttuja öljyjä, joten kokeilin kotoa löytyvää kirkasta ruokaöljyä - ehkä se ei ole virallinen suositus, mutta laatta kirkastui, vaikka sai sitä jonkin verran työstää.

Painotekniikka tuo taidetyöskentelyyn jotakin uutta tai "lisää". Suosittelen kokeilemaan!

Inspitaatiota esim. kanavalta art whisperer88, videolla esimerkkejä suurimman tällä hetkellä saatavilla olevan gelli-levyn käytöstä. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Onnea nikkaroimassa

Akryylimaalaus - valutustekniikat - yliveto, käännetty kuppi ja kiss pour

Vappuaskartelu - Vappuhuiskat ja kukat - Tee se itse