Mitä kasveja pölyttäjähyönteisille

Pölyttäjähyönteisyhteisön unelmaympäristöt suunnitellaan ja luodaan nyt. 

Kun valitset pihallesi, puutarhaan, kasvimaalle tai parvekkeellesi kasveja, sinulla on mahdollisuus suosia pölyttäjäystävällisiä kasveja. On tärkeää tietää, että vain osa kaupan olevista kesäkukista, sopii pölyttäjille. Osa kukista on niin pitkälle jalostettuja, etteivät hyönteiset vieraile niissä eli saa niistä ravintoa, mettä tai siitepölyä. Jotkut näistä ylijalostetuista kukista ovat kovin kauniita silmälle, mutta aivan nollan arvoisia pölyttäjien kannalta.

Mehiläiskasveja
Suomen mehiläishoitajien liiton mukaan

Onneksi luonnon tarjonta pölyttäjille on runsasta. Vai mitä sanotte, pajut, valkovuokot, voikukka, metsävadelma, mustikka ja kanervat ovat esimerkkejä runsaasti kukkivista luonnon kasveista, mitä pidetään mehiläisten kannalta erinomaisina.

Omaan puutarhaan voi valita mehiläisten suosikkeja, kuten mansikka. Nurmikolle tai suuriin ruukkuihin voi istuttaa hyönteisiä suosivia kukkasiemensekoituksia tai puna-apilaa. Tutut kehäkukka ja ruiskaunokki ovat sukupolvesta toiseen myös hyönteisille maistuvia kesäkukkia. Voimakkan väriset unikot ja komeat auringonkukat löytävät paikkansa kukkapenkistä tai parvekeruukusta. Kallionauhus ja komea maksaruoho näyttävät houkuttelevan pölyttäjiä erityisen runsaasti ja erilajiset kimalaiset näytävät jopa nukkuvan komean maksaruohon kukissa.

Kukkivista hyötykasveista mansikan, vadelman ja karhunvatukan lisäksi härkäpapu, pellava ja rapsi kutsuvat erityisesti mehiläisiä. Metsälehmus ja omenapuut ovat hyviä valintoja kukkivista puista. Kultatuomen kukinnan olen huomannut saavan runsasta suosiota. Muutama suuri hyönteispölytteinen kukkiva puu on helppo tapa lisätä pölyttäjien ravinnon määrää. 

Pölyttäville hyönteisille sopivia kukkivia kukkia tulisi riittää koko kesäksi. Siinä missä sipulikasveista krookus on kevään varhaisimpia pölyttäjäystävällisiä kukkijoita, syysasteri on perennoista varma valinta myöhäissyksyn kukkijaksi, mikä kestää pienet pakkaset.

Tutkimuksissa on havaittu, että mansikka "maistuu" mehiläisille ihan yhtälailla kuin meille ihmisillekin. Mansikka on mehiläisten mielestä niin tärkeä, että se saa monesti ensisijaisaseman mehiläisten hakiessa mettä ja siitepölyä. 

Jos mietit, miten mehiläiset saavat tietää, mistä löytyvät parhaat apajat, niin vastaus on viestimällä. Mehiläiset ilmaisevat tietojemme mukaan lentokuvioilla toisilleen hyvien mesi- ja siitepölypaikkojen sijainteja.

Olet varmasti kesäiltana nähnyt hyönteisten tanssivan parvessa - onkohan siinä kysymys parven jäsenten viestinvaihdosta eli meidän ihmisten vähän vanhanaikaisin termein sanottuna, torikokouksesta.

Kasveja valitessa kannattaa suosia vanhoja lajikkeita, millä on yksinkertaiset kukat. Se on jonkinlainen nyrkkisääntö, minkä avulla löytää kasveja, mitkä auttavat hyönteisiä elämään.

Parvekepuutarhat ovat rakennettujen ympäristöjen keitaita hyönteisille. Mitä monipuolisempi tarjonta parvekkeeltasi löytyy, sitä useampi hyönteinen siellä pistäytyy. Parvekepuutarha voi tarjota ravinnon lisäksi tärkeää vettä ja suojapaikkoja eli se muodostaa keitaan. Pidä lasitetun parvekkeen laseista jotakin aina auki, jotta vierailevat hyönteiset pääsevät sinne helposti. Pienirakoinen lintuhäkki suojaa kasveja esim. oravilta. Tee-se-itse-tuunaaja askartelee palasta kanaverkkoa sopivan suojan.

Hyönteiset ovat ruoantuotannon kannalta välttämättömiä. Kolme neljäsosaa maailman ruokakasveista tarvitsee hyönteispölytyksen.

Vahvistamalla hyönteiskantoja paikallisesti autamme koko maapallon tilannetta. Monimuotoisten ja luonnonmukaisten kasvustojen suosiminen, kuten kumppanuuskasvit kasvimaalla, vähentää keinotekoisten torjunta-aineiden käyttöä. Hyönteishattu ja suojaava pukeutuminen on hyönteisystävällinen vaihtoehto silloin, kun se on tarpeen.

Mesipistiäiset, kuten mehiläiset ja kimalaiset sekä perhoset, kärpäset ja koppakuoriaiset pölyttävät kasveja.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Onnea nikkaroimassa

Syvällä skutsissa

Vappuaskartelu - Vappuhuiskat ja kukat - Tee se itse