Energiaratkaisut kokonaiskuva edellä

Ihmisen on katsottava maailmaa kokonaisuutena, jonka osa hän on.

Uudet ratkaisut ja kehitys on tehtävä kokonaisuuden kannalta parhailla tavoilla. 

Tehtävää riittää ja toimintatapojen valinta tuo meille kaikille paremman elämän. 

Globaali pallomme on käynyt pienemmäksi, ja toisekseen, alamme ymmärtää valintojemme ja toimintamme laajemmat vaikutukset. Siksi meidän on aika tiedostaa omat asenteemme ja toimintatapamme ja sen, miten ne vaikuttavat yhteisessä elämässämme.

Energian tuotannossa olemme uuden ajan kynnyksellä. Uusia ennen näkemättömiä ja kenties ajattelemattomiakin energiantuotantotapoja putkahtelee tieteen kentältä, jotkut mahdollisuudet tulevat sattuman kautta, kuten sähkön tuottaminen ilman kosteudesta, mitä tutkitaan,  kehitetteillä oleva energian tuotantoyksikkö on pesukoneen kokoinen.  Laitan tähän toisen esimerkin pienikokoisesta, meluttomasta energiantuotantoyksiköstä mitä tutkitaan.

Hajautetussa energiajärjestelmässä tuotantoyksiköt ovat pieniä ja se lisää ihmisten osallistuvuutta ja vastuullisuutta tekemällä monet meistä kotipienvoimaloiden haltijoiksi. Meillä on omaa energiantuotantoa, millä turvata oma energiantarvettamme, pienentää sähkölaskuamme tai energiantuottajina myydä ylijäämäenergia verkon kautta kenties jopa eniten tarjoavalle taholle.

Samaan aikaan globaalissa maailmassa Suomi on vetänyt puoleensa vähän liikaa energiapuistosuunnitelmia. Yksittäiset maanomistajat joutuvat yht'äkkiä tekemisiin yhtiöiden, niiden edustajien, konsulttien ja muiden asiantuntijatoimijoiden kanssa. Hämmentäviksi koettuja, meidän takapihoille haaveiltuja projekteja esitellään asiantuntijoiden kielellä ja johdolla ilman perustavanlaatuista keskustelua siitä, mitä me suomalaiset haluamme.  

Kaukaa tulevat asiantuntijat ovat myös uuden edessä, he joutuvat kohtaamaan paikallisen todellisuuden ja suomalaisina varmasti myös miettimään omia arvojaan ja valintojaan. Vuorovaikutusta syntyy. Toivoisin sen laadultaan olevan monipuolisempaa, rikkaampaa ja kohtaavampaa. Aito ja tasapuolinen yleisötilaisuuden rakenne on sen kaltainen, missä yhtiö asiantuntijajoukkoineen on tasapuolinen tilaisuuteen osallistuja, ei sen vetäjä. Paikalliset ihmiset ovat uuden edessä, yht'äkkiä valmistautumattomina he joutuvat kohtaamaan omaa elinpiiriään, elämäntapaansa, kotiseutuaan ja elämänmaisemaansa koskevia heidän ulkopuolelta ehdotettuja muutoksia. Meillä suomalaisilla on oikeuksia ja meillä on demokratia - nämä kohtaamiset muodostuvat demokratian näyteikkunoiksi.

Minkä polun valitsemme

Tilaisuuksien rakenne itsessään saattaa tukea tilaisuuksien aiheen hyväksymistä, niinpä energiantuotantoyhtiössä saatetaan taputtaa käsiä jokaisesta uudesta mahdollisuudesta käydä luennoimassa paikallisille ihmisille. Tilanteen rakenne on kuin polku, joka ohjaa ihmiset tilaisuuden otsikon nimeämälle polulle. Tilanteesta tietoiseksi tuleminen vähentää polkuriippuvuutta, auttaa poikkeamaan muiden luomalta polulta ja luomaan uusia ihmisten oikeuksia puolustavia polkuja tai kulkemisen vapautta.

Vaihtoehtoisille näkökulmille on tilausta. 

Mitkä ovat paikallisten ihmisten arvot ja arvostukset? Miten hiljaisten luonnontilaisten alueiden arvo itsessään on tärkeä ja onko se tunnistettu? Miten viimeiset hienot alueet ovat tärkeitä meille kaikille, miten useita hienoja ja myös harvinaistuneita ja uhanalaisiksi jo nyt luokiteltuja eläimiä alueilla asuu ja vaikka lista on pitkä ja yhä pitenee, sillä ei näytä olevan yhtiön väkeen mitään vaikutusta. Paikalliset ihmiset, asukkaat, kyläläiset, kesäasukkaat, joutuvat keksimään argumentteja ja kehittämään toimintatapoja yhtenäisen koulutustaustan ja palkkatyössä toimivien asiantuntijoiden tuottamasta tilanteesta selvitäkseen.   

Tämä on tietysti tilaisuus meille onnellisille suomalaisille, jotka asumme yhdessä maailman parhaassa demokratiassa, tuottaa todeksi näiden sanojen varsinainen merkitys ja sisältö. Voin vain kuvitella miten demokratia, tyytyväisyys ja onnellisuus vahvistuvat, kun luonto säilytetään, arkoihin maisemiin ei puututa ja ihmisten hyvinvointia tukevat ja ylläpitävät luonnontilaiset seudut saavat osakseen arvostuksen, minkä ne ansaitsevat. Syntynyt sosiaalinen vuorovaikutus on lisännyt ihmisten kohtaamista ja ymmärrystä toisistaan.

Kommentit

  1. Kirjoituksessasi esiintyy hyviä pohdintoja, joista olen osittain samaa mieltä. Maapallon asukkaiden elintason nousu ja lineaarinen talousjärjestelmämme on osaltaan syyllinen tämän päivän haasteisiin, joita kohtaamme energiatuotannossa.

    Tarvitsemme yhä enemmän energiaa, jotta voimme pitää elintasomme kiinni ja edistää sitä globaalisti. Tämän toteuttamiseen tarvitsemme uusiutuvaa energiaa ja kestäviä ratkaisuja. Tällä hetkellä Suomessa nähdään tuuli- ja aurinkovoimapuistot yksinä potentiaalisina ratkaisuina tuottaa kestävästi uusiutuvaa energiaa, joka on myös osa hajautettua energiantuotantoa.

    On selvää, että tällainen tulee vaikuttamaan joidenkin näkökenttään ja luonnon tilaa anastetaan energiapuistojen kustannuksella. Suomessa energiapuistot pyritään kuitenkin rakentamaan luontoa ja elinympäristöämme kunnioittaen. Negatiivisten asioiden vastapainoksi ne tuovat etenkin pienemmille kunnille taloudellista hyötyä, joka voi hyödyttää asukkaitakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Soisin energiapuistoratkaisuissa huomioitavan luonnon tärkeä merkitys. Asian tultua lähelle olen asiaan tutustuttuani tullut sille kannalle, että luonnontilojen arvon tunnistaminen on tärkein lähtökohta ja yhdessä ponnistellen voimme varmasti löytää ratkaisuja, mitkä lisäävät luonnontilaisuutta ja niiden "luontoisuutta", puhtautta, hiljaisuutta jne kehittämällä ja sijoittamalla energiatuotannon alueille, mitkä sijaitsevat kaupunkien ja teollisuusllaitosten lähettyvillä ja jättämällä viimeiset erämaisuutta lähestyvät puhtaat ja hiljaiset luonnon aarteet rauhaan. Puutteelisesti tunnettujen ja uhanalaisten lajien suomalaisessa tutkimusprojektissa todetaan, että suomen lajistosta suuri osa on niin heikosti tunnettua, että niiden uhanalaisuudesta on vaikea lausua mitään. Minusta on tervetullutta kuulla myös biotieteiden tunnustavan, mitä yhä enemmän kuulee mm avaruustutkimuksessa, että tietomme on kovin vajavaista ja että opimme koko ajan uusia kiehtovia asioita. Avoin ja nöyrä suhtautuminen luo mahdollisuuden löytää energiakeskustelussa eheyttäviä voimaratkaisuja, mitkä lisäävät kansalaisten luottamusta, hyvinvointia ja onnellisuutta.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Onnea nikkaroimassa

Syvällä skutsissa

Vappuaskartelu - Vappuhuiskat ja kukat - Tee se itse