Kukkaruukkuperunoita - kasvata itse uudet perunat

Kasvata kevään ensimmäiset uudet perunat kukkaruukussa. Se on helppoa! Perunoiden kasvattaminen astiassa on hauskaa puuhaa myös lasten kanssa.

Tarvitset itäneitä perunoita, multaa ja kasvatusastian. Kasvatusastiaksi käy esim. 10 l sanko tai vastaavan kokoinen kukkaruukku.

Laita kasvatusastian pohjalle multaa, nosta pari pientä itänyttä perunaa mullan päälle, peitä perunat mullalla. Jätä ruukkuun kuitenkin myöhempää multaamista varten tilaa. Pidä kasvuston multa kosteana, muttei liian märkänä.


Mitä pupu toi perunaruukkuun


Huoneen lämmössä perunat lähtevät kasvuun muutamassa päivässä. Kun versot ponkaisevat mullan pinnalle, pidä kasvatusastia valossa. Varsien lehtivihreä muodostuu valossa.

Ulkolämpötilan pysytellessä plussalla perunaruukun tai -sangon voi viedä ulos. Nosta kuitenkin perunakasvusto yöksi sisälle, kunnes yölämpötila pysyttelee varmasti plussalla. Kasvu etenee nopeammin (huoneen)lämmössä. Mikäli lämpötila laskee kovin alas, kasvu pysähtyy - pakkasessa perunat tietenkin paleltuvat.

Kukkaruukussa voit kasvattaa uusia perunoita esim. jääkaapissa itäneistä perunoista. Varhaiset perunalajikkeet ovat nopeakasvuisia. Timo tai Siikli - lajikkeet antanevat uusia perunoita vajaan 2 kk kuluttua istutuksesta.

Jos mietit, miten saisit perunat itämään nopeasti, jätä perunat huoneenlämpöön muutamaksi päiväksi. Pian ne itävät. 

Perunoita, joissa on napakat idut, on helpompi käsitellä, kuin pitkäituisia perunoita. Valossa itujen sanotaan kasvavan tukeviksi.

Perunoissa on voimaa. Pian versoista kasvavat pitkät varret. Auringonvalossa varsista kasvaa tukevammat kuin hämärässä.

Lisää ruukkuun multaa varsien päästyä hyvin kasvun alkuun. Huolehdi myöhemminkin, että kasvavat uudet perunat pysyvät mullan alla piilossa. Vain mullan sisällä kasvaneet perunat ovat syötäviä - valossa vihertynyt peruna ei sovi ihmiselle.

Kasvatusastiassa on hyvä olla reikä, jotta multa voi päästää ylimääräisen veden valumaan pois. Kasvatusastian pohjalle voi alussa laittaa salaojaksi pari senttiä hiekkaa tai soraa.

Perunat ovat niitä kasveja, joita voi kasvattaa suoraan toisista perunoista. Myös maa-artisokkaa voi kasvattaa omista mukuloistaan. Valkosipuli lisääntyy omista kynsistään. Samoin ryvässipuli kasvaa jakaantumalla, laitettuasi keväällä maahan yhden sipulin - saat syksyllä monta - mutta ns. istukassipuli kasvattaa vain yhden sipulin suuremmaksi. Kuten tunnettua, esim porkkanat ja punajuuret kasvatetaan siemenistä.

Jotkut perunalajikkeet kukkivat. Kukan terälehdet voivat olla valkoiset, vaaleanpunaiset, punaiset tai sinertävät. Kukan keskusta on yleensä keltainen. Kukinta on merkki lähestyvästä sadonkorjuusta. Kukintaa ei tarvitse odottaa. Perunoiden kokoa voi tunnustella kasvuajan perusteella. Huomaa, että kasvuolosuhteet (lämpö, valo, ravinto) vaikuttavat kasvun nopeuteen. 

Kukkiva peruna tekee kukkavarteen marjan, josta kehittyy siemenkota. Se ei ole syötävä runsaan solaniinipitoisuutensa vuoksi. Vaikka moni vihreä kasvi on terveellistä syötävää, perunassa vihreä ei ole syötävää. Syötävää ovat vain "oikean" väriset perunanmukulat. Oikea väri voi toki vaihdella violetista (blue kongo) vaaleaan, lajikkeen mukaan, kuoren sävyissä voi olla myös roosaa, kuten Rosamunda-lajikkeessa. Vihertyneet perunat kuuluvat biojätteeseen, ei ruoaksi.

Paljon tärkkelystä sisältävä perunalajike muuttuu kypsennettäessä jauhoiseksi, kiinteät lajikkeet sisältävät vähemmän tärkkelystä. (Wikipedia)

Onko peruna, tieteelliseltä nimeltään Solanum tuberosum, kotoisin Perusta? Englanninkielinen Wikipedia vahvistaa tämän lapsuudessani kuulemani äitini toisteleman väitteen, "peruna on Perusta". Perunan suomenkieliseen nimeen on tallentunut tieto sen alkuperästä.

Lasten kanssa perunoiden kasvattaminen joko kukkaruukussa tai vaikkapa kotipuutarhassa on hauskaa puuhaa. Lapselle on elämys, kun hänet otetaan mukaan tekemiseen ja kun hänelle kerrotaan koko kasvuprosessi, lapsi voi olla melko innoissaan itse kasvattamistaan potuista.

Peruna on tuttu, yleinen ja monipuolinen ravintokasvi. Perunaa voi valmistaa ja nauttia lukemattomilla tavoilla, kylmänä tai lämpimänä. Mikä on sinun paras perunaruokasi? 

Jos kylvät toiseen ruukkuun tilliä, saat uusien perunoidesi kanssa myös itse kasvatettua tilliä! Kyllä itse rakkaudella kasvatettu ruoka maistuu parhaiten.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Onnea nikkaroimassa

Syvällä skutsissa

Vappuaskartelu - Vappuhuiskat ja kukat - Tee se itse